Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 18/02/2023
Festival Film

IZANAGI – Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii IZANAGI – Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate Share IZANAGI – Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate
IZANAGI - Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate


IZANAGI – Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate

Festivalul de animație japoneză IZANAGI revine cu a treia ediție în weekendul 3-5 martie 2023 la Cinemateca Eforie din București, cu filme marca Studio Ghibli.

IZANAGI - Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate

Program:

3.03.2023, vineri:

ora 19:00: Mononoke-hime / Princess Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki, 134’)

IZANAGI - Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate
Mononoke

04.03.2023, sâmbătă:

ora 13:00: Mononoke-hime / Princess Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki, 134’)

ora 16:00: Kaguya-hime no Monogatari / The Tale of Princess Kaguya (2013, r. Isao Takahata, 137’)

ora 20:00: Bakemono no Ko / The Boy and The Beast (2015, r. Mamoru Hosoda, 119’)

IZANAGI - Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate
The Boy And The Beast

05.03.2023, duminică:

ora 16:00: Momo e no Tegami / A letter to Momo (2011, r. Hiroyuki Okiura, 120’) + dezbatere

ora 20:00: Sen to Chihiro no Kamikakushi / Spirited Away (2001, r. Hayao Miyazaki, 125’)

Mononoke
A letter to Momo

Bilete și abonamente disponibile pe site-ul IZANAGI, www.izanagi.ro

În cultura japoneză, există un simț foarte puternic al armoniei, fie că vorbim de cea cu noi înșine, fie de cea cu alți oameni sau cu alte elemente. Armonia este calea către menținerea păcii. Fiind un concept de bază al celor mai răspândite religii din spațiul japonez, budismul și șintoismul, japonezii caută să arate respect forțelor naturii și relațiilor de interdependență dintre oameni, pentru a putea păstra o conexiune benefică de ambele părți.

Festivalul IZANAGI își propune, printr-o selecție de cinci filme, să exploreze spiritualitatea societății japoneze așa cum este ea portretizată în anime, concentrându-se pe ce înseamnă armonia cu sine, cu trecutul și viitorul, cu destinul, dar și cu forțele divine și umane care influențează viețile personajelor.

Prima proiecție de anul acesta și filmul principal al ediției este Mononoke-hime (Princess Mononoke / Prințesa Mononoke, 1997), în regia lui Hayao Miyazaki. Ashitaka, tânărul prinț al unui trib etnic persecutat, este nevoit să-și părăsească satul, unde oamenii aveau o înțelegere profundă asupra ordinii naturale.

Din cauza unui blestem abătut asupra sa în urma luptei cu un mistreț posedat de ură, pleacă în căutarea unui leac. El trebuie să-și păstreze echilibrul interior în timp ce asistă la lupta odioasă dintre oamenii care exploatează pădurile și zeii care ripostează.

Tot de la îndrăgitul Studio Ghibli, în regia lui Miyazaki, ediția aceasta aduce pe ecran și Sen to Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away / Călătoria lui Chihiro, 2001). Printre cele mai populare filme Ghibli, Spirited Away urmărește povestea lui Chihiro, o fetiță nemulțumită de decizia părinților de a se muta în zona rurală.

IZANAGI - Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate
Spirited Away

În drumul spre noua casă, tatăl lui Chihiro greșește calea prin pădure și ajung în ceea ce părea a fi un parc de distracții abandonat. În ciuda entuziasmului părinților ei, Chihiro consideră locul foarte suspect. Înainte să-și dea seama, este prizonieră într-o lume a spiritelor, în care părinții ei s-au transformat în animale, iar ea e nevoită să lucreze la o baie publică pentru spirite. 

Un film mai puțin cunoscut, în regia lui Hiroyuki Okiura, Momo e no Tegami (A Letter to Momo / Scrisoare către Momo, 2011) este o poveste înduioșătoare despre Momo și mama ei, care au rămas fără un tată și un soț iubitor. Inima lui Momo e plină de durere din cauza conflictului pe care l-a avut cu tatăl ei înainte de accident. În plus, decizia mamei de a se muta împreună în zona rurală, departe de tot ce era cunoscut pentru ea, o face să resimtă singurătatea și mai profund.

Când trei spirite bizare și înfricoșătoare încep să facă tot felul de farse prin casa lor, Momo intră într-o aventură care o ajută să se înțeleagă pe sine și pe părinții săi.

În Bakemono no Ko (The Boy and the Beast / Băiatul și bestia, 2015), regizorul Mamoru Hosoda tratează din nou influența traumei asupra individului și frica de durere, toate acestea cu un strop (sau mai multe) de supranatural. Ren, un băiețel de nouă ani, a rămas fără mamă, iar de tatăl lui nu știe nimic.

Refuzând să stea cu rudele lui, fuge de acasă și străbate străzile din Shibuya, Tokyo. Acolo este găsit de Kumatetsu, o bestie venită din Regatul Bestiilor, și, printr-o serie de evenimente, Ren devine discipolul lui Kumatetsu, nemaiputând să se întoarcă în lumea oamenilor. 

Kaguya-hime no Monogatari (The Tale of Princess Kaguya / Povestea prințesei Kaguya, 2013) este ultimul film al cofondatorului Studioului Ghibli, Isao Takahata. Bazat pe una dintre cele mai vechi povești japoneze scrise, Povestea tăietorului de bambus, filmul urmărește viața unei fetițe găsite într-o tulpină de bambus și interacțiunea ei cu condiția umană. Ea este crescută de un cuplu de bătrâni, care o privesc ca pe o prințesă.

IZANAGI - Japanese Film Festival, 3-5 martie 2023, ediția a III-a: spiritualitate
The Tale of the Princess Kaguya

Din păcate, pe cât de fericită pare întreaga ei viață, pe atât de multă suferință se strecoară în inima prințesei Kaguya, copleșită de responsabilitățile sale.

Pentru a aprofunda subiectele propuse în această ediție, festivalul vă invită la o dezbatere duminică, 5 martie, de la ora 18:00, alături de Alice Teodorescu. Alice este doctor în științele comunicării, specialist în studii culturale și autoarea cărții Japanmania în spațiul cultural românesc. Accesul se face în baza unui bilet la oricare dintre proiecțiile din festival.

IZANAGI – Japanese Film Festival este un proiect ce dorește să promoveze cultura japoneză, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii, prin proiecții de filme animate japoneze, conferințe și dezbateri adresate atât unui public pasionat, cât și unui public dornic de cunoaștere.

Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă.

Festivalul este organizat de Prisma Film, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România și Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută