Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/02/2023
Lifestyle / Sport Viața Orașului

FitBucurEști | VLAD ALEXANDRU: „Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii FitBucurEști | VLAD ALEXANDRU: „Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine” Share FitBucurEști | VLAD ALEXANDRU: „Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine”
VLAD ALEXANDRU


Vlad Alexandru este fost sportiv de performanță, are 30 de ani și a practicat atletismul, probe combinate decathlon și heptathlon până în urma cu 5 ani.

Are 50 de medalii naționale, iar pe plan internațional cea mai importantă este Cupa Europei din 2014, Madeira, pe echipe, unde a câștigat liga. De asemenea, este absolvent al Facultății de Kinetoterapie și al Masterului în Nutriție și Remodelare Corporală din cadrul UNEFS București. Mai are specializări în fitness, condiționare în sportul de performanță, traumatologie sportivă, recuperarea genunchiului, umărului, șoldului, coloanei vertebrale, masaj, terapie manuală.

FitBucurEști | VLAD ALEXANDRU: „Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine”

De ce ai ales acest domeniu și prin ce alte job-uri ai trecut până să ajungi personal trainer?

Sportul mă definește de când mă știu. În copilărie am practicat judo, dansuri, fotbal și într-un final atletism. La vârsta de 14 ani am făcut cunoștință cu atletismul, iar acesta a dat forma carierei mele de astăzi.

În 2011 am început studiile la Facultatea de Kinetoterapie, în cadrul UNEFS, iar acolo am descoperit plăcerea și bucuria de a lucra cu oamenii. Am înțeles pe atunci că voi cunoaște mulți oameni, iar pentru a-i ajuta o să am nevoie de foarte multe cunoștințe, așa că m-am apucat de treabă.

Am lucrat ca fizioterapeut, maseor, preparator fizic, kinetoterapeut.

FitBucurEști | VLAD ALEXANDRU: „Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine”

Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?

Plecând de la fiziologie, anatomie și biomecanică am ajuns la concluzia că pentru a avea eficiență, avem nevoie de un spectru cât mai larg de elemente în antrenament. Așa că, în funcție de obiectivele clienților, abordez programul diferit.

Tipul de antrenament care are cel mai mare spectru de acțiune este cel de Circuit Training. Cu ajutorul lui putem obține atât condiționare cât și tonifiere și poate fi făcut, în funcție de nivelul de pregătire, de oricine.

Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de personal trainer.

Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine. Te face conștient de procesul prin care urmează să treci și de ce este important să-l menții. Un personal trainer este totodată un om care evoluează alături de fiecare dintre clienții lui, iar procesul lui de învățare nu se termină niciodată.

Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?

Să cunoască foarte bine corpul uman atât din punct de vedere anatomic, biomecanic, fiziologic și cel mai important este să știe cum să le așeze în așa fel încât clientul lui să fie curios să își cunoască corpul și să-și exploreze potențialul.

FitBucurEști | VLAD ALEXANDRU: „Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine”

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

Lista este lungă, dar aș începe cu începutul. Începutul este cel mai important.

Foarte mulți dintre cei care decid să înceapă un program de antrenament își pun obiective mari și-și dau foarte puțin timp să le îndeplinească, iar asta se sfârșește de obicei cu o accidentare, abandon, frustrare etc.

Oricine începe să facă sport trebuie să ia în calcul câteva variabile:

  • Obiective (de termen scurt, mediu și lung) care să fie palpabile.
  • Mijloace de antrenament cât mai diverse
  • Integrarea zilelor de antrenament ca parte a stilului lor de viață
  • Odihna și alimentația fac parte din tot procesul de pregătire fiindcă ele asigură refacerea organismului și îl pregătesc pentru fiecare sesiune.

Din momentul în care realizezi că sportul devine parte din tine, realizezi că cel mai important este să rămâi în joc și să descoperi cât mai multe lucruri despre corpul tău.

A avea un nivel de fitness optim este o constantă, nu un moment.

FitBucurEști | VLAD ALEXANDRU: „Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine”

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?

Cea mai mare satisfacție este să știu că fiecare om pe care-l cunosc pe stadion continuă să se antreneze și fără să îi fiu în preajmă.

Un altul este acela de a-mi vedea elevii cum evoluează, cum progresează și devin mai puternici, mai fericiți și mai dornici de necunoscut.

Mai pot spune că mare parte din oamenii pe care-i cunosc vin cu probleme de postură, dureri, traume etc. și ajung, prin intermediul exercițiului fizic, să depășească toate acestea.

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se facă personal trainer?

„Primum non nocere”, cum spune Hipocrat.

Să ajute fiecare client să își atingă obiectivele fără să-și facă rău, fără să caute scurtături și să facă din acest drum unul cât mai frumos pentru fiecare dintre ei.

Să fie la zi cu toate inovațiile din domeniu și, cel mai important, să nu se oprească din repetat și învățat. Este un domeniu vast, care necesită foarte multe cunoștințe.

FitBucurEști | VLAD ALEXANDRU: „Un personal trainer este acel om care te ajută să înveți foarte multe lucruri despre tine”

Te antrenezi în aer liber. Ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi? 

Atât eu cât și clienții mei lucrăm în aer liber. Vremea care se tot schimbă ne aduce provocări în plus pe care reușim să le combatem de cele mai multe ori.

De-a lungul timpului am și m-am antrenat în toate parcurile din București, pe Stadionul Național, Dinamo, Iolanda Balaș etc.

Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?

Lipsa unei educații de sănătate. Cu toții am făcut Educație Fizică și Sport în școală, dar aceasta nu ne-a oferit o direcție în acest sens. Pot spune că o programă revizuită în care copii să înțeleagă necesitatea unei igiene fizice este obligatorie.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută