Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/02/2023
Artă & Cultură / Carte

Lecturi Șoptite, un performance cu autori de Ziua Națională a Lecturii @ CREART

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Lecturi Șoptite, un performance cu autori de Ziua Națională a Lecturii @ CREART Share Lecturi Șoptite, un performance cu autori de Ziua Națională a Lecturii @ CREART
Lecturi Șoptite, un performance cu autori de Ziua Națională a Lecturii @ CREART


Lecturi Șoptite, un performance cu autori de Ziua Națională a Lecturii @ CREART 

Miercuri, 15 februarie 2023, de la ora 19.00, Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, și asociația Euro CulturArt vă invită la performance-ul pro-lectură intitulat „Lecturi Șoptite”. Dedicat Zilei Naţionale a Lecturii, evenimentul va avea loc în sala Teatrelli de la sediul CREART (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7) și îi are protagoniști pe muzicianul și scriitorul Nicu Alifantis, scriitoarea și regizoarea Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și curatoarea Ioana Iuna Șerban, scriitorul și profesorul de neurologie Bogdan O. Popescu și artistul vizual și scriitorul Mihai Zgondoiu.

Invitaţii vor citi din cărțile lor și din cărți care le-au schimbat viața. Lectura protagoniștilor cu publicul va urmări relația intimă a comunicării textelor, față în față, chip către chip, într-un spațiu fără amplificare, luminat de lampadare, rezonat de sonurile memorabile ale Maestrului Nicu Alifantis. Fiecare spectator va primi la final o carte cu autograf oferită de autorii invitați.

Scriitorul și curatorul proiectului, Dan Mircea Cipariu, privește „Lecturi Șoptite” ca pe un mod de a revendica spațiul intim al lecturii.

„Matei Călinescu, în jurnalul său, amintea de vorbirea în șoaptă și de o șoaptă a sensului. Oferim un dar-lectură în lumina intimă a lampadarului, ca niște șoapte ale sensului care să ne (re)interpreteze și să ne elibereze”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu.

Durata spectacolului: 90 de minute.

Biletele pot fi achiziționate prin reţeaua Eventbook.ro  sau de la agenţia de bilete CREART din Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7.

Lecturi soptite Ziua Națională a Lecturii

Nicu Alifantis este bine-cunoscutul muzician, actor, poet, cântăreț și compozitor român de muzică folk și muzică de teatru. Pentru „Lecturi Șoptite”, el va recita și cânta o parte din compozițiile sale. Cea mai recentă cartea a sa este albumul Memorabilia – A treisprezecea noapte, apărută la editura Muzeului Literaturii Române.

Chris Simion-Mercurian este scriitoare și regizor de teatru. Pentru prima ei carte publicată, Dragostea nu moare. O concluzie la 16 ani, a fost recunoscută de George Pruteanu ca „un fel de pui de Cioran în fustă lungă și neagră”. Cea mai recentă carte a sa – Dicționar de optimisme – a fost publicată la editura Trei în decembrie 2020.

Ioana Iuna Șerban este poetă, curator asistent la MARe/Muzeul de Artă Recentă și doctorand la CESI/Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. În 2021, a publicat volumul de poezii intitulat Un viitor care se potrivește trecutului, volum însoțit de reproduceri după lucrări de Anca Mureșan.

Bogdan O. Popescu este Șeful Clinicii de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina, Președintele Societății de Neurologie din România, dar și autor de poezie și proză scurtă. Cel mai recent volum de poezie, Cartea Războiului, a apărut la editura Vellant, cu o prezentare de Mircea Cărtărescu.

Mihai Zgondoiu este artist, curator și galerist independent, lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara și art editor. În 2018, i-a apărut studiul doctoral Matrițe vizuale și noile media, Editura Brumar. În 2022, a primit Premiul pentru Multimedia al Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2021.

Dan Mircea Cipariu este scriitor, jurnalist, doctor în filologie și profesor de scriere creativă. În 2007, volumul său de poeme Tsunami, editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2022, a publicat volumul META VERS.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută