Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/02/2023
Viața Orașului Artă & Cultură / Performing arts

Record absolut de vânzare a biletelor la Brașov pentru opereta ”Sânge vienez”

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Record absolut de vânzare a biletelor la Brașov pentru opereta ”Sânge vienez” Share Record absolut de vânzare a biletelor la Brașov pentru opereta ”Sânge vienez”
Record absolut de vânzare a biletelor la Brașov pentru opereta ”Sânge vienez”


Record absolut de vânzare a biletelor la Brașov pentru opereta ”Sânge vienez”

Sâmbătă, 11 februarie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, va avea loc spectacolul cu spumoasa operetă „Sânge vienez” de Johann Strauss-fiul. Acest eveniment a cunoscut un parcurs inedit din cauza Pandemiei de Covid, în sensul că Premiera a avut loc… acum doi ani, însă online, dar în transmisiune directă, pe canalele de socializare ale instituției și s-a desfășurat pe data de 27 martie 2021, iar ecourile au fost entuziaste.

Acum, pentru al doilea an consecutiv se va prezenta spectacolul integral, fără nici un fel de restricție… Sigur că și din acest motiv, biletele pentru „Sânge vienez” s-au epuizat în doar 40 de minute, un RECORD absolut în materie pentru Brașov!

Record absolut de vânzare a biletelor la Brașov pentru opereta ”Sânge vienez”

Opereta „Sânge vienez” prezintă cu șarm atmosfera de laViena la finele secolului al XIX-lea, cu iubiri năbădăioase, trădări, caractere duplicitrare, onestitate mai puțină, ipocrizie mai multă, mă rog, ”de toate pentru toți”, cum era titlul unei celebre emisiuni a TVR de pe vremuri.

Compozitorul Johann Strauss-fiul a debutat ca dirijor la 19 ani, stârnind încă de la început entuziamul melomanilor, primii pași fiindu-i îndrumați de către ilustrul său tată. Și tânărul acea să cucerească lumea cu muzica sa melodioasă, conferind valsului – genul său preferat – o valoare artistică dusă pe cele mai înalte culmi.”Juniorul Strauss” a compus peste 140 de asemenea piese, unele devenind rapid capodopere, precum „Dunărea albastră”,„Sânge vienez”,„Vin, femei și cântec” „Viață de artist”, „Vals imperial”, „Povești din pădurea vieneză”, „Vocile primăverii”.

A abordat opereta la îndemnul compozitorului francez Jacques Offenbach, care s-a deplasat special la Viena să-l cunoască și să-l stimuleze pe genialul fîuritor de valsuri. Prima piesa pusă în scenă a fost „Indigo und die 40 Räuber”(pe un libret german de Maximilian Steiner, bazat pe povestea „Ali Baba și cei patruzeci de hoți” din Cartea celor ”O mie și una de nopți”), urmată de o altă lucrere valoroasă,  „Carnavalul de la Roma”.

Record absolut de vânzare a biletelor la Brașov pentru opereta ”Sânge vienez”

Libretul operetei”Sânge vienez” reprezintă rodul colaborării dintre textierii Victor Léon și Leonard Stein. Premiera Mondială a avut loc pe 26 octombrie 1899, la ”Carl Theater” din Viena. Din păcate compozitorul nu a mai apucat să se bucure de succesul acestei ultimele sale capodopere, trecând între timp la cale veșnice. De reținut, că grație impactului pozitiv asupra publicului al valsului „Sânge vienez” op. 354 din noua lucare, titlul acesta a devenit reprezentativ pentru noua operetă.

„Am păstrat firul poveștii și am căutat să realizez un echilibru între momentele lirice și cele de umor, specifice într-o operetă; dar, mai ales, m-am axat pe conturarea personajelor principale, încercând să creez tipologii diverse, caractere plăcute și momente spumoase, în spiritul partiturii scrise de Johann Strauss. Am căutat, împreună cu scenografa Rodica Garștea, să realizăm un ambient rafinat pe care muzica îl impune”, a precizat cunoscuta regizoare Anda Tabacaru.

Record absolut de vânzare a biletelor la Brașov pentru opereta ”Sânge vienez”

„În varianta completă a operetei acțiunea are loc în interiorul unui palat, unde decorul este alb în primele două acte, ne-a oferit detalii suplimentare talentata scenografă Rodica Garștea. Chiar și în actul trei se distinge fundalul alb, acțiunea având loc într-o grădină”(…)

În distribuția spectacolului de sâmbătă îi regăsim în rolurile principale pe cunoscuții interpreți soprana Anda Pop, tenorul Liviu Iftenem dar și pe Cristian Dicu, Maria Catrina, Corina Klein, Marian Rește, Cristina Roșu, Lorand Cristian, Cristina Coatu, Anca Panait. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul Orchestrei se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată, după cum spuneam, de maestra Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Mișcarea scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Iulian Sandu.

Este un eveniment susținut de Consiliului Local și Primăria municipiului Brașov.

… Așadar, în ”Luna Iubirii”, iată un frumos cadou pentru inimă și suflet adresat iubitorilor de frumos.

Horia C. Deliu

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută