Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/02/2023
Muzică

ANIVERSARE | Iggy Pop & The Stooges: „RAW POWER”

Alexandra Cuza De Alexandra Cuza
Comentarii ANIVERSARE | Iggy Pop & The Stooges: „RAW POWER” Share ANIVERSARE | Iggy Pop & The Stooges: „RAW POWER”


ANIVERSARE | Iggy Pop & The Stooges: „RAW POWER”

Anul acesta sărbătorim jumătate de secol de la lansarea unor albume cult, de la revelatorul The Dark Side of The Moon până la controversatul Aladdin Sane sau manifestul proto-punk Raw Power. Toate acestea au trecut testul timpului cu brio, fiind la fel de relevante și la împlinirea vârstei de… 50 de ani.

Iggy Pop & The Stooges: „RAW POWER”

Dacă vreodată esenţa unui album a fost încapsulată în întregime de titlul său, acesta a fost Raw Power, cel de-al treilea LP al grupului (deja dizolvat) The Stooges. Lansat pe 7 februarie 1973, după insuccesul cu Fun House din ’70, Raw Power a ridicat ștacheta pentru valul de trupe punk ce avea să urmeze, rămânând unul dintre cele mai electrizante materiale discografice înregistrate vreodată. Sălbăticia muzicală s-a născut, după spusele unuia dintre creatorii săi, James Newell Osterberg Jr., alias Iggy Pop, „cu nesaț, droguri, atitudine și o colecție de discuri”. Chiar dacă la acea vreme nu a fost deloc apreciat, albumul-manifest a influențat nume precum Kurt Cobain, Johnny Marr, Steve Jones sau Morrissey.

Raw Power a fost înregistrat după prima dintre multiplele rupturi ale grupului The Stooges. Se poate spune că acela care a salvat situația a fost chiar David Bowie. Pop a fost convins să înregistreze muzică nouă, iar lui i s-au alăturat chitaristul James Williamson și mai vechii săi camarazi, Scott și Ron Asheton. Bowie nu s-a dezis și a ales chiar să producă albumul.

Raw Power a fost lansat după o perioadă de apatie generală în muzică. Albumul atrage și la 50 de ani, tocmai pentru că nu a lăsat loc de compromisuri sau ,,jocuri murdare” pentru a-și extinde publicul. Nu este un album ușor, în niciun caz. Sound-ul raw, nelucrat, amintește de White Light/White Heat al celor de la Velvet Underground. Chiar și piesele ,de dragoste’ cântate de un Iggy Pop de nestăpânit, care ne duce cu gândul pe alocuri la Jim Morrison, au un ton pervers, sălbatic, hardcore.

Înapoi la origini?! Iggy Pop pare că a aflat secretul tinereții fără bătrânețe, păstrându-și aproape intacte efervescența, nebunia și energia de odinioară. După ani în care a experimentat numeroase stiluri muzicale, printre care și jazz, 2023 a început în forță, IGGY POP lansându-și noul material discografic, Every Loser, ce reaminteşte de nonconformismul și lipsa barierelor din Raw Power. Pasionații de sound-uri raw din România vor putea sărbători cei 50 de ani de proto-punk așa cum se cuvine! ‚The Godfather of Punk’ va păși în această vară pentru prima dată pe pământ românesc, concertând în cadrul festivalului Electric Castle (19-23 iulie).

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.