Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/02/2023
Artă & Cultură

Arta animației | 2023. Centenarul GOPO

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii Arta animației | 2023. Centenarul GOPO Share Arta animației | 2023. Centenarul GOPO
gopo


2023. Centenarul GOPO

Asociația Pro ECO-TUR București, împreună cu Fundația Gopo, doresc să transforme anul 2023 într-o aniversare specială, cu ocazia împlinirii, pe 1 mai, a 100 de ani de la nașterea marelui artist cineast român Ion Popescu-Gopo. Pregătirile au început din timp, iar primul element al acestei construcții a fost achiziția domeniului centenarulgopo.ro.

Cea dintâi manifestare confirmată din cadrul Centenarului este realizarea în București a unei expoziții de afișe originale ale peliculelor marelui regizor. Vor fi afișe realizate și tipărite în România, dar și în Cuba, Cehoslovacia, Germania, Spania, fosta Iugoslavie sau fosta Uniune Sovietică.

În afară de Capitală, organizatorii intenționează să prezinte retrospectiva în cât mai multe orașe din țară, dar și din străinătate.

gopo

Două expoziții de fotografii, afișe și desene în original au fost deja organizate la Biblioteca Națională a României și Muzeul Municipiului București-Palatul Suțu, urmând ca lucrările expuse să meargă la Brașov, în luna februarie, și apoi în alte orașe ale țării. ONG-urile implicate speră într-o colaborare eficientă cu autoritățile locale și centrale românești, dar și în ajutorul mediului privat, prin sponsorizări, donații ori voluntariat – pentru că… pasiunea schimbă tot!

Ion Popescu GOPO

gopo

Ion Popescu GOPO s-a născut la 1 mai 1923, la București, și a activat în domeniul artistic încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost primul realizator de animație din lume premiat cu un Palme D’Or la Festivalul de la Cannes. Trofeul a fost adus în România pentru pelicula „Scurtă istorie”, în anul 1957.

Omulețul creat de marele regizor a făcut înconjurul lumii și a provocat inclusiv invitarea autorului român de către Walt Disney personal la sediul central al studiourilor sale din Burbank, California. Cariera sa a continuat cu scurtmetraje, dar și lungmetraje, cu filme de animație, dar și cu actori, fiind un pionier al combinării reușite ale celor două mijloace de exprimare cinematografică. Multe dintre acestea au primit premii și distincții naționale și internaționale.

gopo

gopo

Vizionarul regizor, scenarist, actor, desenator a avut o carieră bogată, pe parcursul căreia nu a ezitat să abordeze multiple fațete artistice.

Din păcate, ne-a părăsit prematur pe 29 noiembrie 1989, însă rămân limbajul cinematografic inovativ și noutățile aduse în arta filmului, care fac din numele lui Ion Popescu Gopo un reper al secolului XX, un nume care va marca viitorul. În memoria sa au fost create Premiile Gopo, care recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice naționale din anul precedent.

Text de Mădălina C. Diaconu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută