Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 02/02/2023
Artă & Cultură

Interviu cu Andriano Marian, dirijorul atipic ce va închide seria de concerte Classix Festival

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Interviu cu Andriano Marian, dirijorul atipic ce va închide seria de concerte Classix Festival Share Interviu cu Andriano Marian, dirijorul atipic ce va închide seria de concerte Classix Festival


Andriano Marian este un dirijor atipic. Iubește muzica clasică, dar nu în sensul clasic, ci adaptându-se la energia generațiilor care se schimbă și care își schimbă și gusturile muzicale. „Pe lângă muzică clasică, abordăm diverse alte genuri, cât și un colorit uneori mai exotic” spune acesta. Cu acest scop a și fondat Moldovan National Youth Orchestra. Acest grup ce există din 2011 a adus o perspectivă nouă, profund socială în lumea muzicii clasice, abordând subiecte de actualitate prin muzică, precum promovarea interetnică, respectul față de persoanele cu dizabilități etc.

Orchestra Nașională de Tineret a Moldovei

Prin tot ceea ce face, Andriano, încearcă să promoveze dragostea față de acest domeniu muzical ce se înstrăinează tot mai mult de publicul tânăr. Asta se va vedea și la Classix, primul festival independent de muzică clasică din Iași, ce redefinește experiența de concert și o adaptează la publicul contemporan. El va închide seria de concerte în cadrul festivalului pe 4 martie, de la ora 20:00, la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași, Sala Mare. 

Andriano Marian

„Cât o să sufli în trompetă? Devino dirijor!”

Tema de anul acesta a festivalului este „metamorfoza”. Ce înseamnă pentru tine ideea de metamorfoză și care a fost momentul „tău” în care ți-ai crescut aripile și ai devenit Andriano Marian dirijorul?

Se întâmpla prin anul 2005, când un bun prieten de-ai mei și de-ai familiei mele, important dirijor de cor de la noi, Victor Creangă, m-a întrebat „Cât o să sufli în trompetă? Devino dirijor!”. Instant, ideea m-a cucerit, astrele s-au aliniat, urmând să am o profesoară de excepție la colegiul din Chișinău, Tatiana Lupan, ce mi-a arătat „orizonturile” muzicii clasice și muzica marilor compozitori și dirijori din întreaga lume.

Momentul de cotitură a fost să-l cunosc pe maestrul Petru Sbârcea, care mi-a fost profesor de dirijat la Academia de Muzică din Cluj, o persoană extraordinară, și pe Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Filarmonicii Enescu, pe atunci fiind colegi de facultate. Toate aceste ingrediente au avut efectul de a mă face zi de zi îndrăgostit de muzica bună, deci o pasiune pe viață.

Dacă o sală e plină, înseamnă că faci ceea ce trebuie.

Care este reacția ta preferată (sau complimentul preferat) venit din partea publicului, care te-a motivat să continui să faci ceea ce faci?

Dacă am vorbi de partea pragmatică, desigur că, dacă o sală e plină, înseamnă că faci ceea ce trebuie, oamenii apreciază produsul tău. Dacă vorbim de partea care contează, când vezi fața spectatorului parcă gustând din Nirvana, când pleacă acasă fericit, atunci știi că e bine ceea ce faci, iar asta pentru mine e cel mai important lucru. Produsul nostru trebuie să atingă și să purifice sufletele, dacă nu se întâmplă asta, ceva nu e bine.

Andriano Marian

Până la urmă, suntem un neam iar cultura face ca granița de la Sculeni și Albița să dispară

Cum vezi tu ideea de revitalizare a unei generații prin muzică și în ce ipostază vei contribui la asta la Classix?

E o întrebare bună și o misiune complexă, ce are un răspuns și mai greu. Dacă aș simplifica, eu cred că oamenii din domeniul nostru ce iubesc cu adevărat muzica de calitate, dacă au și capacități manageriale, inclusiv de marketing (!), pot face diferența. Asta e concluzia mea și asta încercăm să facem și noi la Chișinău.

Când vine vorba de Classix, contribuția mea e minusculă dar salut și apreciez mult acest schimb de experiență între muzicienii din Chișinău și Iași căci, până la urmă, suntem un neam iar cultura face ca granița de la Sculeni și Albița să dispară. Iar Classix e un festival care, după mine, reușește o abordare foarte modernă, adaptată și actualizată a tot ce înseamnă promovarea unui produs elitist unei mase largi de oameni. Pentru asta jos pălăria!

Ai încercat vreodată să și compui muzică?

 Nu, nu am încercat, dar nu se știe. Niciodată să nu spui „niciodată”!

Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică ?

Cei care mă cunosc știu că sunt destul de polivalent, inclusiv în proiectele derulate la Chișinău. Pe lângă muzică clasică, abordăm diverse alte genuri, cât și un colorit uneori mai exotic.

Deci ascult o salată mondială de muzică. În general îmi place să combin playlist-ul, poate fi club experimental, muzică orientală, greceasca, muzica lăutărească autentică etc.

Andriano Marian
Știu că pot influența anumite lucruri în cercul nostru de artiști

Ți-ai asumat un fel de rol de părinte ai tinerilor artiști. Ce simți că îi motivează să se apropie de muzica clasică sau să-și dorească să continue pe acest drum?

Niciodată nu am avut sentimentul de părinte, sper nici să nu-l am, nu e confortabil pentru mine. Dar știu că pot influența anumite lucruri în cercul nostru de artiști și știu că pot da curs inițiativelor atât prin calitățile cu care m-a înzestrat natura, cât și prin experiență. 

A patra ediție Classix Festival se desfășoară la Iași în perioada 26 februarie – 4 martie 2023. Cele 7 zile de festival vor aduce 8 concerte, peste 90 de artiști din 17 țări, 68 de masterclass-uri, panel-uri și dezbateri, instalații multimedia și alte evenimente conexe.

Biletele și abonamente: https://bilete.classixfestival.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută