Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/01/2023
Artă & Cultură Lifestyle

ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

Răzvan Voiculescu De Răzvan Voiculescu
Comentarii ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată Share ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată


ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” este partea finală a trilogiei de albume foto dedicată călătorilor care au curiozitatea de a descoperi, prin bucate aburinde, povești la gura sobei și personaje suspendate în timp, o altă dimensiune a României.

Timp de trei ani am colindat, alături de Adriana Lucaci, realizatoarea scurtmetrajului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, satele și cătunele din țară pentru a sta de vorbă și a surprinde în imagini personaje autentice, care pot vorbi și peste timp despre ce înseamnă bucătăria tradițională. Nu mai puțin de 56 de astfel de întâlniri aveau să dea naștere acestui album, iar una dintre ele a fost la casa cu sobă cu lemne și miros de jar a Cocăi Cioată.

ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

În acea zi în care am ajuns în Bucovina ca să o întâlnim pe Coca Cioată, nu prea știam ce avea de gând să ne pună pe masă, căci ne saturăm lentilele, dar nu ne neglijăm nici propriile papile gustative. La această întrebare urma să ne răspundă chiar ea în foarte scurt timp, însă nu înainte de a ne descăli despre cum, atunci când vine vremea de lucrat pământul, o femeie harnică nu se uită pe pereți, nu-i timp de cocofâsuri, de zemuri sau găluște.

Cât despre mămăligă, soarele din mijlocul acelei ședințe foto, ei trebuie să-i dai timp să se gătească, altfel te strici la cap! Așa ne povestea Coca, în graiul ei bucovinesc dulce și răspicat deopotrivă, punând alături de mămăligă slană și cărnați, coborâte de pe o grindă din pod unde stăteau la afumat.

ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

Ne venea s-o ascultam câtă-i ziua de lungă, doar că trebuia să ciulim bine urechile. Avea așa de multe de spus, că le spunea tare repede. La fel de repede pe cât se închega scrobul frumos, făcut din șapte ouă rotunjoare, în care a aruncat cărnurile.

Scrobul cu slană și cârnați ni s-a topit în gură în câteva clipe. Mai mult a durat cât ne-am lins pe degete.

ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

Undeva, acum mult timp, mă declaram un căutător. Tărâmul pe care l-am tot hoinărit vreme de trei albume are gust de pâine coaptă în cuptor cu lemne și suflet de poveste. O lume plină de comori, dar care-ți amintește în fiecare clipă că adevărata bogație înseamnă spirit.

Bucătăriile mele hoinare nu au retețe, ci au povești fără sfârșit. Ele sunt bine păzite de gardieni devotați autenticului și tradiției, eroii mei cărora le dedic un pic de imortalitate.

ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

Răzvan Voiculescu

Unul dintre cei mai reputaţi artişti fotografi ai României, RĂZVAN VOICULESCU şi-a lansat în iarna aceasta noul album, Bucătăria Hoinară se gătește de plecare, o continuare la Bucătăria Hoinară și Bucătăria Hoinară se întoarce, rezultat, ca şi predecesoarele, al unor incursiuni subiective şi peripluri experienţiale în căutarea locurilor şi oamenilor care continuă să definească autenticul românesc din perspectiva preparării hranei.

Text de RĂZVAN VOICULESCU

ARTĂ FOTOGRAFICĂ | În vizită la Coca Cioată

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută