PREMIERĂ | „SOLARIS” – Un spectacol SF, la Teatrul EXCELSIOR
În ianuarie, luați-vă bilet spre cea mai spectaculoasă destinație/ aventură… întâlnirea cu propriul subconștient. Locul: planeta-ocean despre care s-a scris în cel mai important roman SF al tuturor timpurilor: Solaris.
O adaptare de David Greig, după celebrul roman omonim al lui Stanisław Lem, într-un spectacol semnat de Bobi Pricop, la Teatrul EXCELSIOR.
O producție multimedia imersivă care îmbină prezența actorilor cu elemente hi-tech și mecanisme scenice complexe pentru a reconstrui atmosfera suprarealistă a Planetei Solaris.
Spectacolul este un must-see din mai multe motive.
Fie că sunteți sau nu fani ai acestui univers, recreat până acum în două versiuni cinematografice – cea a lui Andrei Tarkovsky, din ‘72, și cea a lui Steven Soderbergh, din 2002, cu George Clooney în rolul principal -, aveți acum șansa să vedeți această poveste – pentru prima dată pe scena unui teatru de la noi – în ceea ce se anunță a fi unul dintre foarte puținele spectacole de teatru SF făcute până acum în România.
Scenariul scris de David Greig surprinde, aducând câteva modificări esențiale în ceea ce privește personajele, ceea ce conferă poveștii un feel mai modern și mai deep.
Pentru regizorul Bobi Pricop, povestea orbitează în jurul unei teme universale… planetare: nevoia umană de a fi iubit.
Textul lui David Greig explorează natura umană, care pendulează continuu între „a fi” și „a exista”, și solitudinea, ca lipsă a conexiunii cu celălalt/cu sinele sau ca absență a sentimentului safe pe care ți-l dă, de obicei, apartenența la o colectivitate.
Bobi Pricop
Bobi Pricop: „Oamenii pornesc în căutarea altor lumi, a altor civilizații, înainte de a-și cunoaște cotloanele întunecate ale sufletului, zonele oarbe, ușile baricadate” – cam așa descrie Lem această uluitoare aventură sci-fi.
Solaris este, de fapt, o alegorie profundă pentru umanitate, pentru conexiune umană autentică și mi se pare că astăzi, parcă mai mult ca oricând, discuția devine cu atât mai relevantă.
Ce căutăm cu adevărat în afara noastră, ce lume ideală sperăm să găsim și care sunt lucrurile din noi de care fugim?”
Cunoscut pentru ingeniozitatea cu care îmbină conținutul artistic cu elemente din noile tehnologii, regizorul Bobi Pricop propune, prin Solaris de la teatrul EXCELSIOR, o incursiune în misterele subconștientului, exploatând artistic mecanisme scenice complexe, elemente hi-tech și estetici din zona cyberculture pentru a recrea atmosfera uluitoare a planetei-ocean.
Bobi Pricop: „Cu fiecare nouă montare, încerc să explorez modul în care tehnologia ne poate aduce mai aproape de emoție. La fel se va întâmpla și aici, va fi o producție spectaculoasă vizual, o explorare a ceea ce oceanul viu de pe planeta Solaris poate alcătui, ca o reacție la subconștientul nostru”.
Solaris reprezintă o provocare semnificativă atât pentru regizor, cât și pentru întreaga echipă de creație și de producție a spectacolului.
Distribuția – un alt motiv să nu ratați Solaris – îi reunește pe câțiva dintre actorii foarte versatili ai Teatrului EXCELSIOR: Camelia Pintilie (Kelvin), Bogdan Nechifor (Ray), Mircea Alexandru Băluță (Snow) și Oana Predescu (Sartorius).
Vă vor confrunta cu întrebările esențiale ale umanității, într-un decor sci-fi impresionant, un spațiu modular, fluid, care se transformă în doar câteva secunde, pentru a vă dezvălui un amestec uluitor de sentimente, idei, senzații, într-o atmosferă suprarealistă, out of this world.
Bogdan Nechifor (Ray)
Camelia Pintilie (Kelvin)
Mircea Alexandru Băluță (Snow)
Oana Predescu (Sartorius)
Universul Solaris continuă să fascineze chiar și astăzi, când trăim într-o lume mult diferită față de cea a contextului în care a apărut romanul lui Stanisław Lem.
„Interesant la Solaris, ca la orice SF bun, de fapt, este că toate aventurile extraterestre rezonează foarte puternic cu noi, în orice moment al existenței noastre ne-am afla; că supranaturalul oglindește, cu atâta acuitate, naturalul.
Într-o atmosferă desprinsă parcă dintr-un vis, cu aventuri spațiale și planete-ocean, oamenii sunt prinși tot între limitele propriei lor firi”, spune Bobi Pricop.
Solaris este mai mult decât povestea unui grup de cercetători aflați pe o stație spațială pentru a studia o planetă stranie, care le trimite proiecții ale unor oameni dragi pe care i-au pierdut, punându-i astfel în situația de a se confrunta cu traumele nerezolvate din viețile lor. Cine pe cine observă, de fapt? Cercetătorii studiază planeta Solaris – sau ei sunt cei studiați?
Bobi Pricop: „Mi se pare că ne va fascina întotdeauna această ciocnire dintre progresul tehnologic fantastic și bagajul emoțional pe care-l cărăm cu noi, și-n naveta spațială, și în sala de teatru, și pe scenă.
Convenția propusă de Lem este un pretext pentru ca noi să vedem cum niște oameni, în circumstanțe extraordinare, folosesc resursele mai mult sau mai puțin limitate ale umanității lor pentru a înfrunta necunoscutul. Iar asta nu are cum să nu ne impresioneze”.
Universul Solaris vi se revelează, începând din ianuarie, pe scena Teatrului EXCELSIOR. Urmăriți site-ul și social media pentru a fi la curent cu data punerii în vânzare a biletelor!
Text de Ioan BIG