Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/12/2022
Artă & Cultură / Carte

„Epoca mea de aur” – un roman grafic autobiografic

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii „Epoca mea de aur” – un roman grafic autobiografic Share „Epoca mea de aur” – un roman grafic autobiografic
„Epoca mea de aur” – un roman grafic autobiografic


Primul roman grafic al artistului Daniel Horia este bazat pe o serie de amintiri din copilărie, copilăria anilor ’80, perioadă cunoscută de mulți dintre noi drept „Epoca de aur”. După ce a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București, a plecat în Franța, unde a locuit trei ani, ca mai apoi să se stabilească în Spania, la Barcelona.

Epoca mea de aur

Romanul grafic „Epoca mea de aur”, prima parte din povestea spusă în benzi desenate de Daniel Horia, a apărut anul trecut, la editura Grafic:

„Dani are tot ce își poate dori un prichindel de cinci ani: părinți iubitori, bunici care îl adoră, cărți cu povești și multe jucării. Nicio zi nu e plictisitoare când bunicii se dau peste cap să-i facă toate poftele, îl duc la cinema și îl lasă să câștige la jocurile de cărți, iar excursiile la munte cu părinții, în Dacia lor portocalie, sunt cele mai grozave. Băiatul trăiește ferit de dramele din familie, cât și de greutățile vieții de zi cu zi de la sfârșitul anilor 1980. Revăzută însă cu ochi de adult, iluzia copilăriei perfecte începe să se destrame încetul cu încetul.”

„Epoca mea de aur” – un roman grafic autobiografic

Autorul romanului grafic, Daniel Horia, a declarat:

„Pe la vreo 5 ani am găsit în dulapul tatei un Pif. L-am citit si recitit (adică uitat pe poze) până l-am învățat pe de rost. Nu mai știu dacă am încercat să imit desenele văzute acolo, dar cert e că era cea mai grozavă chestie pe care pusesem ochii în viața mea scurtă de copil al Epocii de aur. La 9 ani, când am petrecut prima vacanță în afara României, în Franța, la un an după Revoluția Română, am avut parte de un șoc cultural serios.

„Epoca mea de aur” – un roman grafic autobiografic

Ce m-a marcat cel mai mult? Benzile desenate și manga. Am început să desenez la greu, imitând stilul japonez. Am continuat să o fac ani buni de-a rândul. Într-o Românie postdecembristă gri și prăfuită, desenele și visele erau oaza mea de fericire. Multe pagini de benzi desenate, până mai târziu, când eram deja la sfârşitul facultăţii. M-am angajat ca grafician și viața m-a prins în vârtejul ei.

Timp de 10 ani, am uitat aproape cu desăvârșire de pasiunea mea. Dar undeva, în adâncul meu, sute de amintiri se împleteau cu un dor nebun după copilărie și oamenii care nu mai erau. Clocoteau și erau pe punctul de-a erupe. Și când s-a întâmplat, am început să desenez ca un nebun și încă nu m-am putut opri. Rezultatul poartă numele de Epoca mea de aur și este primul meu roman grafic publicat”.

„Epoca mea de aur” – un roman grafic autobiografic

» Citește mai multe articole din capitolul BENZI DESENATE.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.