Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/12/2022
Muzică Viața Orașului

Cristi Minculescu: Brașovul este unul dintre orașele mele de suflet

Vlad T. Copilu De Vlad T. Copilu
Comentarii Cristi Minculescu: Brașovul este unul dintre orașele mele de suflet Share Cristi Minculescu: Brașovul este unul dintre orașele mele de suflet
Cristi Minculescu


Cristi Minculescu: Brașovul este unul dintre orașele mele de suflet

Vocea sa confundabilă, un vocalist care a strălucit pe scena rock-ului românesc, cu un numǎr impresionant de concerte în palmares, compozițiile și maniera proprie de interpretare, dar și activitatea de peste patru decenii, l-au făcut unul dintre principalii candidați la titlul de „legendă” a rock-ului românesc.

Ne aducem aminte că muzica Iris a însoțit viețile românilor prin frig, comunism, proaspăta democrație și o inevitabilă liberalizare a pieței muzicale. Cristi Minculescu recunoaște că mesajul Iris a rămas neschimbat, chiar și într-un context social total diferit față de cel din momentul debutului trupei, acum aproape jumătate de secol. Ajuns la vârsta de 63 de ani, artistul rămâne întipărit în mentalul colectiv sub forma starului rock arhetipal, ridicat la rangul de erou al muzicii atât prin circumstanțele politice ale anilor ’80, cât și prin carisma imensă ce transcede regimuri, ideologii și generații. (Extras din articolul publicat pe Zile și Nopți de Alex Mușat)

Pe data de 15 decembrie Iris ajunge la Brașov într-un concert la Deane’s Irish Pub & Grill.

Cristi Minculescu

Cum gestionați statutul de legendă a rock-ului românesc?

Mulțumesc pentru apreciere în primul rând, dar aș răspunde mai mult din perpectiva unei persoane publice, fără să mă hazardez în a-mi atribui acest statut de “legendă”. Sunt momente și momente. Întotdeauna sunt flatat, onorat de iubirea și atenția pe care fanii mi-o oferă, dar sunt și situații în care vizorul public te copleșește.

Apoi, mă responsabilizează foarte mult încrederea pe care oamenii o au în mine, iar asta mă obligă să fiu mereu la nivelul așteptat de ei, mai ales din punct de vedere artistic, lucru pe care cred că l-am reușit cu succes de-a lungul timpului.

Care sunt diferențele dintre scena de rock din România de acum și cea de la începutul carierei?

Nu cred că sunt cine știe ce diferențe, poate doar cele care țin de schimbarea generațiilor, apariția rețelelor de socializare, dar în rest nu pot spune că este ceva foarte diferit. Și acum sunt formații foarte valoroase de rock, există în continuare un public dedicat, evenimente, festivaluri.

Poate acum doar oferta este mai mare, dar până la urmă publicul este cel care cerne și în final rămân cei mai buni.

Ascultați muzică rock românească din prezent?

Nu prea am timp, dar ascult de fiecare dată când am ocazia. Îmi place să fiu la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul meu, să fiu prezent. Este singurul mod în care poți fi conectat cu vremurile actuale.

Cristi Minculescu

Cât de mult a ajutat cenzura comunistă la procesul creativ al trupei Iris ?

Foarte mult. La fel de mult cum Iris a ajutat la înfrângerea cenzurii. Dar este un fenomen normal. Întotdeauna suprimarea libertății duce la revoltă și automat la evoluție, creație. Cred că este valabil în orice domeniu. Noi am avut câte puțin din fiecare ingredient necesar: un dram de curaj, puțină inconștiență și așa am reușit, zic eu, să contribuim la căderea sistemului.

Dacă ar exista un Rock & Roll Hall of Fame al muzicii românești care ar fi trupele sau artiștii care ar trebui să fie în această colecție. Numiți trei, vă rog!

Iris, bineînțeles. Apoi, deși sunt mai mulți colegi care ar merita o astfel de distincție i-aș nominaliza pe Phoenix și pe Ștefan Bănică.

Cum vi se pare publicul brașovean?

Concertul de acum, din 15 decembrie, este sold out, deci asta spune multe despre cât de bine suntem primiți la Brașov, mai ales că este unul dintre orașele noastre de suflet, unde revenim întotdeauna cu aceeași plăcere.

Un interviu realizat de Vlad Copilu.

Cristi Minculescu

În centrul vechi al Brașovului găsești inima vieții culturale și sociale irlandeze în Deane`s Irish unicul pub irlandez din Brașov! Citește aici mai multe informații despre Deane’s Irish Pub & Grill.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută