Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/12/2022
Artă & Cultură / Performing arts

Gala Premiilor CNDB la Teatrul Naţional

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Gala Premiilor CNDB la Teatrul Naţional Share Gala Premiilor CNDB la Teatrul Naţional
Gala Premiilor CNDB la Teatrul Naţional


Centrul Național al Dansului București – CNDB organizează la începutul lunii decembrie, ca în fiecare an începând cu 2014, Gala Premiilor CNDB, un eveniment major de recunoaștere a celor care au contribuit, sprijinit și confirmat valoarea pe care dansul contemporan o are în societate.

De-a lungul anilor au fost premiați coregrafi, dansatori, teoreticieni, jurnaliști, persoane care contribuie în diverse forme la dezvoltarea culturii coregrafice în România. Dincolo de orice ierarhii, Premiile CNDB celebrează dansul, creativitatea și rolul artei pentru oameni și în comunitate.

În 2022, ceremonia de decernare a Premiilor CNDB, care va avea loc pe 11 decembrie la Teatrul Național București – Sala Atelier, oferă publicului ocazia de a vedea și spectacolul 𝐑𝐀𝐌𝐀𝐍𝐄𝐍𝐉𝐀𝐍𝐀, o docu-ficțiune performativă despre un dans care a făcut istorie, la propriu. Spectacolul, o co-producție internațională creată de Simona Deaconescu (RO) în colaborare cu Gaby Saranouffi (MG/SA), a avut premiera în Germania, România și Madagascar anul acesta și e rezultatul unei cercetări consistente despre „epidemiile de dans” documentate istoric în secolele trecute, beneficiind de mentoratul renumitei coregrafe franceze Mathilde Monnier în cadrul proiectului european Forecast Platform.

Gala Premiilor CNDB la Teatrul Naţional

𝐑𝐀𝐌𝐀𝐍𝐄𝐍𝐉𝐀𝐍𝐀. 1863. Antananarivo.

Mii de oameni intră în oraș dansând într-un mod halucinant, pe muzica magnetică a tobelor. Pot dansa cu zilele fără să obosească, într-o stare mentală greu de definit, făcând acrobații imposibile și tensionându-și corpul în mișcări improvizate. Se zvonește că au ochii roșii și că prin mișcările lor rigide vor să transmită mesajul unei mame către fiul său.
În agitația generală se spune despre ei că sunt bolnavi, posedați, influențați, nebuni, patologic de empatici, nenaturali. Nu se știe exact cum se transmite boala care-i face să danseze. Se vehiculează că devine contagioasă din cauza superstițiilor, a sunetului muzicii, a simpatiei exagerate, sau chiar a țânțarilor.

Sunt numiți 𝑅𝑎𝑚𝑎𝑛𝑒𝑛𝑗𝑎𝑛𝑎 și rămân în istorie ca un grup de oameni care au făcut parte dintr-o coreomanie, un misterios dans în masă, adesea denumit și „epidemie de dans”.

Două luni mai târziu, „epidemia” se oprește brusc, o dată cu schimbarea regimului politic și diminuarea influenței europene pe insulă.

1896. Franța anexează Madagascarul. 𝑅𝑎𝑚𝑎𝑛𝑒𝑛𝑗𝑎𝑛𝑎 inundă din nou orașul.

Spectacolul, în care se vorbește în patru limbi, alătură și comentează critic, dar cu umor, mai multe versiuni ale aceluiași eveniment istoric, chestionând rolul dansului în societate. 𝐑𝐀𝐌𝐀𝐍𝐄𝐍𝐉𝐀𝐍𝐀 îmbină elemente performative și multimedia, realitate și ficțiune, documente de arhivă și mărturii contemporane despre dans, boală și revoluție.

Spectacolul a beneficiat de o rezidență artistică la PACT Zollverein (Essen, DE) și de o rezidență de cercetare și creație în Antananarivo, organizată de Forecast Platform în colaborare cu Institutul Francez din Madagascar și Goethe-Zentrum Madagascar.

𝗖𝗥𝗘𝗗𝗜𝗧𝗘

| Concept, documentare & coregrafie: Simona Deaconescu, în colaborare cu: Gaby Saranouffi
| Performeri: Haja Saranouffi, Maria Luiza Dimulescu, Simona Dabija
| Muzica: Olombelo Ricky
| Costume: Cristina Milea
| Creație mentorată de: Mathilde Monnier

| Producție 2022, realizată de Asociația Tangaj Collective, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București și Forecast Platform.

| Durata: 60’

𝗕𝗜𝗟𝗘𝗧𝗘 Premiile CNDB & 𝐑𝐀𝐌𝐀𝐍𝐄𝐍𝐉𝐀𝐍𝐀

| Preț redus (doar la casa de bilete a TNB): 20 lei

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută