Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 05/12/2022
Film

„CALL JANE”, drama femeilor care nu aveau dreptul la avort

Mădălina Lefter De Mădălina Lefter
Comentarii „CALL JANE”, drama femeilor care nu aveau dreptul la avort Share „CALL JANE”, drama femeilor care nu aveau dreptul la avort
CALL JANE


Call Jane, drama socială ce a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Sundance şi a fost apoi nominalizată la Ursul de Aur la Berlin, are programată premiera în România sub titlul Reţeaua Jane, pe 9 decembrie.

Filmul este regizat de newyorkeza Phyllis Nagy, ale cărei nominalizări la Oscar şi la BAFTA pentru scenariul dramei romantice Carol și la Primetime Emmy pentru Mrs. Harris o recomandă pentru a pune în scenă o poveste care atinge un subiect foarte sensibil pentru femeile de pretutindeni, în mod special în condiţiile în care drepturile reproductive ale femeilor din mai multe state americane se află încă sub semnul întrebării, chiar după decizia Curţii Supreme, subliniind astfel trista realitate în care se află încă în secolul XXI, aceea de a fi în imposibilitatea de a alege în privinta propriului corp.

Reţeaua Jane ne introduce în America anilor ‘60, perioadă în care avortul nu era legal, prezentând privitorilor perspectiva lui Joy, o femeie casnică măritată a cărei sarcină o pune în pericol şi care este nevoită să apeleze la un grup de femei din suburbii pentru a primi sprijin clandestin. Lungmetrajul este inspirat din istoria reală a unui grup de femei din Chicago, cunoscut ca Jane Collective, care acţionează underground pentru a ajuta femeile cu sarcini nedorite să avorteze în siguranță, întrucât acest drept a rămas în afara legii până în 1973.

" "

„CALL JANE”, drama femeilor care nu aveau dreptul la avort

Informată că sarcina îi amplifică problemele cardiace, Joy decide să solicite spitalului un avort, solicitare respinsă categoric de consiliul de administrație, format exclusiv din bărbați. Așa ajunge Joy să sune la „Jane”, un număr de telefon destinat femeilor însărcinate răspândit prin tot orașul şi face cunoştinţă cu colectivul condus de o veterană a protestelor şi luptelor anti-sistem. Gradual, Joy însăşi devine din ce în ce mai implicată în activitatea grupului, ameninţând datorită acestei vieţi secrete inclusiv stabilitatea familiei de care, altfel, este extrem de ataşată.

„CALL JANE”, drama femeilor care nu aveau dreptul la avort

Filmul are în rolurile principale nume sonore din industria cinematografică, precum Elizabeth Banks (The Hunger Games, Pitch Perfect, Charlie’s Angels), Sigourney Weaver (Avatar, Alien, Ghostbusters) şi Kate Mara (Shooter, The Martian), iar echipa din spatele camerei, de la DoP la compozitoarea OST-ul, este formată, de asemenea, în mare parte, din femei, ceea ce contribuie semnificativ la credibilizarea poveştii care, dincolo de rădăcinile în realitate, reprezintă totuşi o ficţiune. Una care degajă însă suficientă energie dramatică, după aprecierile favorabile ale criticilor americani, încât să merite vizionată, indiferent de gradul de interes pentru subiectul în sine.

» Vezi mai multe articole din capitolul PREMIERE LA CINEMA.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută