Meniu Zile și Nopți

Iarna pe uliță sau unde ne bucurăm de o iarnă autentică în România

Vacanța de iarnă Bucovina - Vatra Dornei foto centru de publicitate turistica by viewer ro

Având în vedere că 31% din suprafața țării noastre este ocupată de Munții Carpați, iarna în România arată de multe ori întocmai ca în basme. Ce îți propunem în continuare este o listă cu 5 locuri în care-ți poți face o frumoasă vacanță de iarnă, departe de mediul urban, acolo unde s-au păstrat încă multe dintre tradițiile care au legătură cu sărbătorile și sezonul alb.

Foto: Centru de publicitate turistica by viewer ro

Audio

Ascultă-ți vacanța în format audio

vacanta de iarna tara dornelor

Bucovina - Vatra Dornei

Bucovina este una dintre cele mai frumoase regiuni din România. Este renumită îndeosebi pentru bisericile și mănăstirile superbe, multe incluse în patrimoniul UNESCO. Peisajele unice, din care urbanul lipsește cu desăvârșire, de o frumusețe impresionantă, se transformă în ceva de vis atunci când ninge. Oamenii primitori și tradițiile care aici încă sunt respectate cu sfințenie, sunt alte două lucruri care fac din această destinație una ideală pentru vacanțele de iarnă.

Foto Calin Gabor (Țara Dornelor)
vacanta de iarna maramures

Maramureș - Vișeul de Sus

Maramureșul este o altă zonă superbă, încărcată de tradiții și obiceiuri bine păstrate, mai ales iarna. Tinerii satului pregătesc din timp colindele și Viflaimul, un teatru cu încărcătură religioasă care este jucat pe o scenă din fața bisericii, iar în noaptea de Ajun toate casele sunt luminate și cu porțile deschise pentru colindătorii îmbrăcați în costume populare. Bineînțeles, dacă ești în Maramureș nu o să ratezi o plimbare cu mocănița, de la Vișeu de Sus pană la Novat și înapoi, mai ales că mocănița cu aburi din Maramureș circula pe ultima cale ferată forestieră din Europa.

Foto: Mocănița Maramureș
Iarna pe uliță sau unde ne bucurăm de o iarnă autentică în România | VACANȚA DE IARNĂ 2022-2023

Bran - Moeciu

Zona Bran-Moeciu este o alegere mai accesibilă ca cele de până acum, pentru că nu e atât de departe și se află în apropierea unor orașe mai mari (care au și pârtii) precum Brașov sau Predeal. În plus, are toate datele unei destinaţii ce anunță o vacanţă de vis: aer curat şi peisajele de basm, dar și o mulţime de obiective turistice interesante (Castelul lui Dracula, de exemplu). Unde mai pui că multe dintre pensiunile şi locurile de cazare sunt localizate chiar la poalele muntelui.

Foto Dreamstime
vacante-de-iarna-Lacul-Colibița-Bistrța-Năsăud-Foto-Grecu-Toader

Colibița

În mod surprinzător, iarna poți să te bucuri și în România de o destinație care îmbină marea cu muntele. De fapt, nu chiar, dar Colibița e cât se poate de aproape de acest lucru. Satul se află la poalele Munților Călimani, pe malul lacului cu același nume. Poate și datorită acestei combinații, Colibița e zona cu cel mai pur aer din țară. În ultimii ani micuțul sat s-a transformat într-o superbă stațiune turistică. Pe timp de iarnă, te vei putea bucura de peisajele extraordinare fără să fii deranjat de prea mulți turiști… pentru simplul fapt că e o bijuterie încă nedescoperită de prea multă lume.

Foto Grecu Toader (DotMedia)
vacanta de iarna rimetea

Rimetea

Satul Rimetea datează încă din Evul Mediu, iar majoritatea caselor au fost păstrate cu arhitectura lor autentică, nefiind înlocuite de cele moderne. Datorită acestui aspect, satul a fost declarat unic în lumea întreagă. Dar nu doar casele sunt o atracție aici, ci și peisajele cu adevărat deosebite, aș spune și ele unice. Unde mai pui că despre Rimetea se zice că este satul secuilor unde soarele răsare de două ori pe zi – pentru o scurtă perioada din zi soarele se ascunde după muntele Trascău, apoi apare din nou. În 1999, localitatea a fost distinsă cu premiul „Europa Nostra” acordat de Comisia Europeană și concurează pentru a intra pe lista de monumente incluse în patrimoniul UNESCO.

Rimetea (foto: klotz miklos)