Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/11/2022
Artă & Cultură Lifestyle

Casa cu literaturi

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Casa cu literaturi Share Casa cu literaturi
Casa cu literaturi


Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice. Casa cu literaturi.

La finalul acestei săptămâni, vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 dezbaterea cu tema Celălalt | trasee ale cunoașterii care încheie seria evenimentelor lansate sub umbrela proiectului „Casa cu literaturi literaturi – interculturalitate și multiculturalitate.

La eveniment vor lua parte sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz, cărora li se vor alătura Gabriela Toma, inițiatoarea proiectului, și managerul cultural Oana Boca Stănescu, membră a echipei. Moderatoarea dezbaterii va fi scriitoarea Emanuela Ignățoiu-Sora, lector asociat al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București.

Dialogul își propune să investigheze modul în care se conturează imaginea celuilalti în cultura românească, felul în care au supraviețuit (sau nu) și cum s-au modificat (sau nu) stereotipurile care creează portretul celuilalt. Despre străinul real, dar și despre cel imaginar și mecanismele care participă la construirea acestuia, despre căile prin care putem să ne plasăm dincolo de clișee, prejudecăți, legende, spaime, cunoștințe digerate greșit și stereotipuri.

Proiectul Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate”, care a debutat la mijlocul lunii octombrie, și-a propus realizarea unui spațiu intercultural și multicultural pentru copii și familii, dedicat dialogului între cultura și literatura minorităților din România. Proiectul-pilot a folosit resurse multiculturale și multilingivistice pentru promovarea literaturii minorităților maghiare, rome, ucrainene și germane din România pentru publicul larg.

Organizat de MNLR și co-finanțat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), proiectul a constat în crearea unui toolkit virtual pentru copii cu vârste între 9 și 11 ani și familii, organizarea a patru ateliere interetnice și a patru ateliere de scriere creativă a Basmului multietnic, precum și a patru planșe de lucru, care vor fi valorificate în cadrul atelierelor.

Conținutul toolkit-ul virtual a fost creat de patru educatorii culturali, Valentina Bâcu, Irina Cangeopol, Gabriela Scaete și Ioana Zamfir, având consilierea specialiștilor și/sau scriitorilor Alexandru Chiselev, Luminița Cioabă, Vasile Ernu, Markus Fischer, Narcisa Știucă și George Volceanov. Redactarea materialelor a fost realizată de Olimpia Novicov, iar conceptul toolkit-ului a fost semnat de Iulia Iordan.

Toolkit-ul virtual se regăsește pe plasma interactivă de la demisolul muzeului și are șapte capitole: Zile de preț (calendarul comun al principalelor sărbători, datini și zile importante pentru cele patru etnii), Când semănăm mai mult? 2. Semănăm când vorbim? (o selecție a cuvintelor călătoare), Când semănăm mai mult? Când citim? (o asemănare a prieteniilor româno-maghiare-germane-rome-ucrainene), Când semănăm mai mult? Când mâncăm? (o prezentare a gastronomiei fiecărei etnii), Când semănăm mai mult? Când ne uităm în oglindă? (o prezentare a portului specific fiecărei etnii), Când semănăm mai mult? Când intrăm în dialog? (un mic ghid de conversație), Când semănăm mai mult? Când suntem creativi (o prezentare a meșteșugurilor și ocupațiilor).

Acesta va putea fi explorat de copiii care vor veni împreună cu profesorii și/sau familia, în grupurile organizate de școală sau individual, precum și în cadrul ghidajelor realizate de muzeografi.

Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizând noi ediții dedicate și altor minorități etnice.

Casa cu literaturi
Casa cu literaturi

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută