VIDEODOME | “PAIN & GAIN” (2013, r: Michael Bay)
Miami, 1994. Un trio de culturişti obsedaţi de propriul fizic (Mark Wahlberg – “The Fighter”, “The Departed”, Dwayne Johnson – “Fast & Furious”, “G.I. Joe”, Anthony Mackie – “The Hurt Locker”, “Captain America: The Winter Soldier”) decid să îşi împlinească ‘visul american’ şi răpesc un client a complexului de fitness Sun Gym, pe care îl sechestrează şi torturează timp de câteva săptămani până îl determină să le cedeze sub semnătură absolut toate proprietăţile, banii şi afacerile sale. Decid să îl omoare dar prizonierul (Tony Shalhoub – serialul TV “Monk”, “Men In Black”), american evreu de origine columbiană, supravieţuieşte în mod miraculos şi, confruntat cu incredulitatea poliţiei faţă de cazul său, angajează un detectiv particular (Ed Harris – “Pollock”, “Apollo 13”) să încerce să regleze situaţia.
Între timp, cei trei obsedaţi de cultura fizică încep să se obişnuiască cu viaţa pe picior mare şi decid să mai dea o lovitură asemănătoare, fixându-şi ca ţintă un milionar al cărui avere provine din liniile telefonice cu caracter pornografic. Intraţi în impas, aceştia îl ucid la un moment dat şi, capturaţi de forţele de ordine, sfârşesc prin a fi condamnaţi, doi la moarte iar unul (cel mai cooperant) la mulţi ani de închisoare.
Citind aceste rânduri şi ştiind că este un film al lui Michael Bay (“Bad Boys”, “The Rock”, “Transformers”), ne-am putea aştepta la un brutal şi spectaculos Thriller de acţiune şi, în parte, chiar asta şi e, numai că lucrurile nu stau chiar atat de simplu. Pentru că… cei trei sunt nişte reduşi mintal (la propriu), iar acţiunile lor ţin de comicul grotesc pe care Bay nu se sfieşte să îl accentueze în tentativa ambiţioasă de a crea o satiră ceva mai profundă, care să atingă multe din aspectele sensibile ale Americii contemporane: educaţia, sexul, religia, rasismul.
Câteva exemple sunt suficiente pentru a-mi argumenta prezumţia, fiindcă, altfel, lista de cretinisme la care priveşti siderat este mult prea lungă: scena în care “The Rock” îl creştinează pe evreul torturat în timp ce acesta din urmă mănâncă impasibil un taco, fariseismul şi homosexualitatea preotului, mascarea frustrărilor şi disfuncţionalitătilor sexuale sub atitudinea de macho alimentată de steroizi şi, nu în ultimul rând, replica lui Lugo (Mark Wahlberg), ce sumarizează imbecila lor filosofie de viaţă: “US, the most buff, pumped-up country on the planet”! Iar acum… măslina din martini: filmul este bazat pe fapte reale! Aceşti moroni au existat cu-adevărat – pe genericul de final apar inclusiv fotografiile personajelor reale – şi, în mare parte, chiar atât de stupid au gândit şi s-au comportat!
Din toată această sumă de elemente, puteţi realiza că avem de-a face cu o combinaţie crudă şi crâncenă (pentru spectator). pigmentată cu excesiv umor negru ca noaptea, inspirat de zicala “viaţa bate filmul”… obositoare şi deranjantă de urmărit cu aceeaşi atenţie pe întreg parcursul său tocmai datorită ambiţiei exagerate a regizorului de a spune prea multe. Aproape de limita insuportabilului.
Dar mai este un amănut ce trebuie amintit: cei trei au fost înconjuraţi şi de mulţi alţi prostănaci de tip “I’m a Do-er” sau din categoria micilor afacerişti parveniţi (Rob Corddry – “Hot Tub Time Machine”, în rolul patronului de sală de fitness şi, simultan, de notar veros), însă Premiul 1 îi revine incontestabil sexoasei românce, femme fatale a grupului (numit ulterior de presa din Miami ‘Sun Gym Gang’), botezată în film Sorina Luminiţa (pe numele său real Sabina Petrescu, o fostă concurentă la Miss România, ajunsă în State din Mexic în portbagajul unei maşini şi descoperită de Lugo pe când era dansatoare la bară şi model Penthouse), care explică de ce este convinsă că va face o carieră frumoasă, prin trimiterea la filmul “Pretty Woman”: “Tot ceea ce a avut de făcut Julia Roberts a fost să îi arate lui Richard Gere… ‘pisda’”.
Sabina era atât de prostuţă încât… şi în realitate a fost convinsă, inclusiv în timpul procesului, că Lugo şi acoliţii sunt agenţi CIA şi că ea acţionează în interesul patriei sale de adopţie! Tragic, mai mult decât comic. Fără alte comentarii.
Text de IOAN BIG