Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 22/11/2022
Film

PREMIERĂ | She Said – Lupta împotriva unei industrii

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii PREMIERĂ | She Said – Lupta împotriva unei industrii Share PREMIERĂ | She Said – Lupta împotriva unei industrii
SHE SAID


PREMIERĂ | She Said – Lupta împotriva unei industrii

În octombrie 2017, ancheta New York Times demarată de jurnalistele Jodi Kantor și Megan Twohey dezvăluie un adevăr revoltător – zeci de ani de abuz sexual instigat de mogulul cinematografic Harvey Weinstein. Peste 85 de persoane au adus acuzații împotriva lui Weinstein, inclusiv celebrele actriţe Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie și Ashley Judd. Femeile au început să spună #MeToo.

Asta spune ea (She Said) prezintă povestea acestei anchete care a scos la lumină hărțuirea sexuală și comportamentul incorect care pătrund în mass-media și în alte industrii.

Însă este imposibil să vorbim despre un singur vinovat. Harvey Weinstein a fost un monstru. Dar a existat și un sistem care l-a ferit de repercusiuni, care l-a protejat și care i-a permis să continue exploatarea femeilor. Mai mult, au existat o mulțime de oameni care au preferat să privească în altă parte, decât să recunoască posibilitatea ca Weinstein să fi fost un abuzator sexual. Regizori, publiciști, critici de film, jurnaliști și organizații de știri, care au auzit poveștile înfiorătoare despre mogulul filmului și au decis că ar fi prea dificil să încerce să dezvăluie adevărul, preferând să lucreze cu și pentru el, aducându-i numeroase premii Oscar.

She Said se bazează pe cartea cu același nume, publicată în 2019 de către cele două jurnaliste. Kantor, un reporter veteran al hărțuirii la locul de muncă, după ce deja luase parte la o investigație despre abuzul lui Bill O’Reilly, a fost informată despre povestea lui Rose McGowan, victima lui Weinstein. A început să colaboreze cu Twohey, acesta din urmă trecând printr-o depresie postnatală, împreună adunând informații și zvonuri off the record și ulterior, luând legătura cu numeroase figuri ale industriei, dintre care multe au preferat să le ignore apelurile telefonice. În cele din urmă descoperă un întreg sistem de plăți și decontări, o cultură a fricii, un model enervant de abuz, deghizat în întâlniri de afaceri.

Cel mai important mesaj al filmului reiese, însă, din curajul femeilor de a vorbi. „Organizațiile de știri nu pot oferi servicii juridice”, spune Twohey, în scena filmului cu victima lui Donald Trump. Atunci când li se cere să depună astfel de mărturii, sunt pe cont propriu, cel puțin din punct de vedere legal. Însă, puterea mărturiei stă într-o solidaritate colectivă. Filmul este regizat de Maria Schrader, iar în rolurile principale le regăsim pe Carey Mulligan (Promising Young Woman), ca Megan Twohey, și Zoe Kazan (The Ballad of Buster Scruggs), ca Jodi Kantor. She Said va avea premiera în cinematografe pe 25 noiembrie.

SHE SAID

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută