Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/11/2022
Artă & Cultură / Art Expo

„Ion Grigorescu – Icoane mișcate”: expoziție organizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă la Muzeul de Artă Constanța

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii „Ion Grigorescu – Icoane mișcate”: expoziție organizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă la Muzeul de Artă Constanța Share „Ion Grigorescu – Icoane mișcate”: expoziție organizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă la Muzeul de Artă Constanța
„Ion Grigorescu - Icoane mișcate”: expoziție organizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă la Muzeul de Artă Constanța


„Ion Grigorescu – Icoane mișcate”: expoziție organizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă la Muzeul de Artă Constanța și  lansare catalog critic monografic a operei pictate a lui Ion Grigorescu – ediția revizuită și adăugită

”Acum cinci ani, MARe lansa primul catalog critic al operei unui artist în viață – Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963-2017. Dincolo de demersul laborios, de aparatul științific al investigației și de inventarierea minuțioasă a celor peste 650 de lucrări, cu toate datele lor tehnice, era sesizabilă provocarea. Era primul catalog critic dedicat unui artist român în viață. Din opera sa proteică era aleasă pictura, în raport cu care artistul se declara chiar în interviul din catalog drept un impostor, un „îngăduit în pictură”, dar care era ipostaziată astfel drept cheia de boltă a operei sale.

Alegerea făcută de MARe în 2017 este întărită de cursul firesc al producției artistice a lui Ion Grigorescu, de expoziții și de interesul public față de opera sa pictată. Acest lucru, dar și apropiata epuizare a primei ediții a catalogului, a impus publicarea prezentei ediții revizuite și masiv adăugite, cu peste 150 de lucrări nou repertoriate, care dă o perspectivă mult mai amplă și profundă asupra operei sale picturale.” Erwin Kessler

”Lucram la mînăstirea Antim, în perioada așa-zisă de ucenicie. Mă pregăteam pentru a primi autorizația de lucru. Cînd plecam de la mînăstire, treceam prin spatele Tribunalului și am văzut niște camioane din care erau coborîți copii cu cătușe la mîini. Am avut un șoc. Mi-am dat seama că locul ăsta de lucru al meu cu biserica e singurul loc în care omul poate să se mărturisească, să spună ce se întîmplă cu el, fără să se teamă de minciună, de răspunsuri mincinoase. Restul lumii, la Uniunea Artiștilor, în învățămînt sau în toate serviciile astea din oraș minciuna era pe primul loc.

O epocă înghițitoare, îi înghițea pe oameni. Trecuseră atîția ani de socialism și oamenii se adaptaseră. Altfel cum să trăiești? Dar să nu zic de bisericile astea așa foarte oficiale, ca Antimul, ci mai la țară, cum lucram eu, pe la Craiova, prin sate, oamenii sînt simpli și nu-și ascund gîndurile. Faptul că lucram în lumea asta mi-a dezvăluit ce înseamnă să fii om.

În timp ce angrenajul ăsta al expunerilor în expoziții – aici, în Capitala țării – era blocat de relațiile în care oamenii încercau să se ascundă. Și reușeau.” (Ion Grigorescu)

„Ion Grigorescu – Icoane mișcate”: expoziție organizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă la Muzeul de Artă Constanța, cu susținerea Consiliului Județean Constanța. Vernisaj 17.12.2022, de la ora 17.00.

Cu acest prilej va fi lansată ediția revizuită și adăugită a masivului catalog critic monografic al întregii opere pictate a lui Ion Grigorescu, realizat de MARe – Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963-2022. Este vorba despre un catalog științific, de cercetare, de peste 500 de pagini (bilingv, română/engleză), ilustrat cu 800 de reproduceri color.

MARe/Muzeul de Artă Recentă București deține o serie amplă de lucrări reprezentative de Ion Grigorescu, de la începuturile sale în anii 1960 până la ora actuală, lucrări realizate în cele mai diverse tehnici, și care l-au consacrat pe artist – pictură, desen, fotografie, film video, obiecte decupate în metal, care vor fi expuse la Muzeul de Artă Constanța. Totodată, ca ilustrare a dialogului critic pe care Ion Grigorescu îl întreține cu arta românească modernă și contemporană, una dintre lucrările din expoziție va fi inserată pe 17.12.2022 în colecția Muzeului de Artă „Dinu și Sevastia Vintilă”, din comuna Topalu, jud. Constanța.

„Ion Grigorescu - Icoane mișcate”: expoziție organizată de MARe/Muzeul de Artă Recentă la Muzeul de Artă Constanța

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută