Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 21/11/2022
Festival Artă & Cultură / Performing arts

The Romanticism of Schumann and Porumbescu

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii The Romanticism of Schumann and Porumbescu Share The Romanticism of Schumann and Porumbescu
The Romanticism of Schumann and Porumbescu


Marţi, 22 noiembrie, în Sala de concerte a Muzeului Colecțiilor Artă, Calea Victoriei 111, București va avea loc concertul THE ROMANTICISM OF SCHUMANN AND PORUMBESCU, susținut de violonistul Constantin Beschieru (România/ Italia/Rep. Moldova) și pianistul Filippo Tenisci (Italia), în cadrul celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional PROPATRIA.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Informații despre artist:

CONSTANTIN BESCHIERU – vioară

S-a născut la Chișinău, în Republica Moldova, unde a început studiul viorii la vârsta de șase ani, la Școala de muzică “C. Porumbescu” din capitală; pe parcursul studiilor muzicale, a fost selecționat pentru diverse cursuri de măiestrie și concursuri, atât autohtone, cât și în străinatate (România, Rusia, Germania etc.).

După diploma obținută cu notă maximă în Republica Moldova, urmează studiile Conservatorului de muzică “B. Marcello” din Veneția unde obține Licența în 2004 și Diploma de Master în 2008.

În timpul studiilor a câștigat mai multe selecții pentru tineri concertiști, concertând atât ca solist cu orchestra Teatro La Fenice, interpretând concertul K 216 pentru vioară și orchestră de W. A. Mozart (2004), cât și ca prim -violonist în Orchestra Conservatorului Regional din Veneto.

Câștigător al premiului I la Concursul “Premio Francesco Geminiani” din Verona (2004), al premiului I la Concursul “Cel mai bun absolvent din Veneto – 2004″ (2005), al premiului I absolut la Concursul Internațional “E. Coca” (1999), al premiului II la Concursul “G. Rospigliosi” – secțiunea Duo (2005), premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră “G. Rospigliosi” – secțiunea Cvartet (2006) și premiul II la Concursul Internațional “Marco Fiorindo” (Torino) (2006) cu Ludus Quartett.

În anul 2005, în timpul studiilor de perfecționare în SUA, desfășoară o intensă activitate ca solist, în ansambluri camerale și în calitate de prim violonist în orchestra Universității de Muzică din Texas (Houston).

Ocupă funcția permanentă de concertmaestru în cadrul orchestrei I Virtuosi Italiani, cu care cântă și ca solist; ocazional, deține rolul de concertmaestru în cadrul orchestrei Mitteleuropa FVG și în cadrul orchestrei regionale Filarmonia Veneta “G. F. Malipiero”, etc.

S-a specializat cu următorii maeștri: Cornelia Bronzetti, Kenneth Goldsmith, Andrzej Grabiec, Lucie Robert, Vagram Saradjian, Uri Pianka, Emanuel Borok, S. Accardo, P. Vernikov, I. Grubert, P. Berman și alții.

În prezent, deține postul permanent de prim-violonist in cadrul Orchestrei Sinfonice Nazionale della Rai și, ocazional, rolul de prim-violonist la Fondazione Teatro Lirico G. Verdi din Trieste.

Prin talent şi perseverenţă duce în toata lumea renumele Republicii Moldova. Constantin Beschieru este prim-violonist în Orchestra Simfonică Naţională a Televiziunii Publice Italiene RAI. Moldoveanul a susţinut un concert desfăşurat sub înaltul patronaj al Preşedinţiei Republicii Italiene, în faţa autorităţilor italiene şi a publicului larg. Concertul a avut loc în prestigioasa Capelă Paolină a Palatului prezidenţial Quirinale.

La doar 30 de ani, el a reuşit prin muncă, perseverenţă şi, nu în ultimul rând, talent să facă parte din Orchestra Simfonică Naţională a Televiziunii italiene de Stat RAI, una din cele mai renumite din Italia si din lume. „Prezenţa unui moldovean prim-violonist în Orchestra RAI este cea mai frumoasă mărturie a prieteniei şi colaborării moldo-italiene”, – a declarat Stela Stîngaci, ambasadorul Republicii Moldova in Italia.”

FILIPPO TENISCI – pian

Născut în 1998 la Tirana, și-a început studiile în copilărie sub îndrumarea maestrului Emira Dervinyte. Ulterior s-a perfectionat sub îndrumarea maeștrilor Daniel Rivera, Massimo Spada și Roberto Galletto. A studiat la Liceo Musicale „Farnesina”, la clasa de pian a Maestrului Sabrina Ceccarelli, unde a absolvit în iulie 2017 cu nota 96/100.

În iulie 2019 a absolvit nota 110 și fecitari la Conservatorul de muzică „G. Braga” din Teramo, conventionat cu Academia „Aimart” din Roma, discutând teza și prezentând un recital solo dedicat în întregime compozitorului Franz Liszt.

A participat la mai multe masterclass-uri cu renumitii maeștri Roberto Galletto, Justas Dvarionas, Uta Weyand, Jun Kanno, Ralf Nattkemper, Ewa Pobłocka, Elisabetta Guglielmin, Boris Petrushansky, Elisso Virsaladze și Daniel Rivera.

A fost premiat în mai multe competiții internaționale, printre care: Insieme per Fare, Orașul Tarquinia, Orașul Bucchianico, 7 Note Romane, Dinu Lipatti, 88 Tasti, Note in armonia, Concursul internațional de muzică „Orașul Pesaro”, Orașul Magliano Sabina, „La Palma D’Oro” de S.Benedetto del Tronto, Visconti, Premiul New Talents of Italy 2019, Giangrandi-Eggmann Award.

În 2016 a câștigat al treilea premiu la Concursul internațional „Resonances” de la Paris, primind și premiul pentru cel mai bun interpret de muzica ucraineana, câștigând și un seminar și concerte în Lituania. În mai 2018 a fost proclamat câștigătorul absolut al International Competition for Youth “Dinu Lipatti”, câștigând o bursă, premii prestigioase și un concert premiu in „Festivalul Internațional al Talentelor Tinere – Propatria”.

De asemenea, s-a clasificat printre primii 8 semifinalisti ai prestigioasei Pianale Academy & Competition din august 2018, unde a primit și o bursă. Tot în Germania, și-a făcut debutul cantand în săli de concerte de prestigiu precum Eichenzeller Schlosschen Kultursaal, Propstei Johannesberg, Alte Universitat aula din Fulda, bucurându-se de succes de public și de critica. În decembrie 2018 a obținut premiul I la competiția Franz Liszt la Academia Maghiară din Roma.

În octombrie 2019 a câștigat premiul al doilea și premiul „Scarlatti” la Riga International Competition for Young Pianists.

A concertat în multe săli prestigioase, precum Sala Academică a Conservatorului Santa Cecilia, Parco della Musica din Roma, în urma selecției pentru participarea la lecția concert a pianistului Lang Lang cu ocazia „Lang Lang Fest” din 2012, Teatrul Keiros din Roma, Teatro Italia din Roma, Sala Kulturna din Brcko (Bosnia), Biserica Sant’Elia din Messina, Universitatea Roma Tre -Facultatea de Litere și Filosofie din Roma, Muzeul Napoleonic din Roma.

Plus, Conservatorul din Geneva, Accademia di Romania in Roma, Sala Liszt a Academiei Maghiare, Palazzo Cavagnis din Veneția, Teatrul Marcello din Roma, Palazzo Rospigliosi din Zagarolo, Sala Riario Episcopio din Borgo di Ostia Antica, Cercul Ministerului Afacerilor Externe din Roma, Vila Tuscolana din Frascati, Academia Stratelor Stefano din Pisa și în mai multe festivaluri internaționale.

Amintim 52 și 55 Festivalul Pontino di Sermoneta, Eufonia Piano Review, Villa Pennisi in Musica, Duchi D’Acquaviva, Suonaroma, „Villa Borghese Piano Day ”, 4°e 5° Fano Music Fest, Concerti del Tempietto, Roma Tre Orchestra, Livorno Music Festival, Monferrato Classic Festival și Danzalamente.

Este membru fondator al Asociației de Tineret Riccardo Cerocchi încă din primăvara anului 2019.

Despre FESTIVALUL INTERNAȚIONAL PROPATRIA:

Festivalul s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate.

Cu timpul a devenit un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin tematicile abordate și de asemenea, prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat permanent în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în peninsulă, scopul fiind acela de a deschide prin artă, granițele diversităților culturale și de a construi punți interculturale de comunicare.

Festivalul Internațional Propatria a găzduit în cei 12 ani de viață peste 60 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film, teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive.

Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora românească a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.

Sub motto-ul Muzică fără Frontiere, FESTIVALUL Internațional PROPATRIA revine între 09 şi 29 Noiembrie 2022, cu cea de a douăsprezecea ediție, sub direcția artistică a Marei Dobrescu, cunoscută pianistă de origine română stabilită în Franța.

Realizat cu susținerea Departamentului Românilor de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a XII-a ediție va fi itinerantă și va călători de la Roma la București apoi la Londra, Paris și Viena, evidențiind astfel caracterul internațional al festivalului și în același timp devenind, pentru prima dată cu adevărat, un festival menit să coaguleze întreaga diasporă românească.

Un important reper cultural, festival cu vocație internațională, pentru prima dată în afara granițelor Italiei acolo unde s-a născut, va premia excelențele românești în toate țările în care va poposi și va dărui concerte de înaltă ținută artistică publicului din Italia, Marea Britanie, Franța, Austria și România.

Întregul festival, bazat pe o intensă cooperare culturală internațională, aduce împreună artiști și muzicieni de renume. Pentru ediția din acest an au fost invitați să participe artiști de anvergură: Ramona Horvath (România/Franța), Nicolas Rageau (Franța), Simone Anelli (Italia), Mara Dobrescu (România/Franța – din 2018 Director Artistic al festivalului), Roxana Constantinescu (România/Franța), Răzvan Popovici (România), Florian Mitrea (România/Marea Britanie), Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia), Filippo Tenisci (Italia), Rodica Vică (România/Austria) și Adela Liculescu (România/Franța).

Realizat de Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA din Roma în parteneriat și cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Republicii Italiene în România, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Austria, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român din București, Institutul Cultural Român de la Paris.

Plus Institutul Cultural Român din Londra, Institutul Cultural Român din Viena, Institutul Italian de Cultură din București, Villa Medici-Accademia di Francia a Roma, Muzeul Național de Artă al României din București, Muzeul Colectiilor de Arta, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București,  Theatre le Ranelagh din Paris, Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League din Londra, Roma Jazz Festival, Casa del Jazz din Roma, Ciampi Pianoforti, Asociația PropatriaVOX din Focșani, Hubart Agency, Asociația ProContemporania,  International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti”, va reuni pe scena sa în acest an, excelența românească din întreaga Europă.

Deschiderea festivalului a avut loc la Roma pe data de 09 noiembrie cu concertul Impressions de voyage en jazz, susținut de pianista jazz Ramona Horvath (România/Franța) și contrabasistul francez Nicolas Rageau și a continuat pe data de 12 noiembrie la sediul Ambasadei României în Italia cu Gala Premiilor de Excelență și recitalul de pian susținut de Simone Anelli, câștigător al Primului Premiu Absolut “Dinu Lipatti 2022” și al Premiului Special “Festivalul Internațional Propatria 2022”.

Va urma concertul de la București, în Sala de concerte a Muzeului Colecțiilor Artă cu concertul susținut de violonistul Constantin Beschieru (Romania/Rep. Moldova/Italia) și pianistul Filippo Tenisci (Italia). Următorul popas va fi la Londra, unde în prestigioasa Princess Alexandra Hall, Royal Over-Seas League va avea loc recitalul de pian susținut de Florian Mitrea (România/Marea Britanie).

La Paris, în splendidul cadru oferit de Théâtre le Ranelag vor concerta mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Franța), violistul Răzvan Popovici (România) și pianista Mara Dobrescu (România/Franța). La Viena, sub genericul Romanian Music Journey from Romania to Austria, va avea loc etapa finală a festivalului care le va avea ca protagoniste pe soprana Rodica Vică și pianista Adela Liculescu. Concertele de la Paris și Viena vor marca Ziua Națională a României 2022. Mai multe informații despre programul ediției din acest an pot fi găsite accesând site-ul www.propatriavox.it

The Romanticism of Schumann and Porumbescu
 The Romanticism of Schumann and Porumbescu

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL PROPATRIA 2022 

BUCUREȘTI: 22 noiembrie 2022, ora 19:00 – Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111, București

THE ROMANTICISM OF SCHUMANN AND PORUMBESCU, concert susținut de violonistul Constantin Beschieru (România/ Italia/Rep. Moldova) și pianistul Filippo Tenisci (Italia).

LONDRA: 25 noiembrie 2022, ora 13:00 – Princess Alexandra Hall – Royal Over-Seas League, Over-Seas House Park Place, St James’s Street London

TALES OF LIVE, recital de pian susținut de Florian Mitrea (România/Marea Britanie). Mai multe informații despre eveniment pot fi găsite accesând site-ul: https://www.rosl.org.uk/component/rseventspro/event/1492-lunchtime-recital-florian-mitrea-tales-of-life?Itemid=279

PARIS: 28 noiembrie 2022, ora 19:00 – Théâtre le Ranelagh, 5 rue des Vignes, 16e 

VERS LES ÉTOILES, concert susținut de mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Franța), violonistul Răzvan Popovici (România) și pianista Mara Dobrescu (România/Franța) cu ocazia Zilei Naționale a României 2022.

VIENA: 29 noiembrie 2022, ora 18:00 – Ambasada României in Austria, Prinz Eugen-Straße 60

ROMANIAN MUSIC JOURNEY FROM ROMANIA TO AUSTRIA, concert susținut de soprana Rodica Vică (România/Austria) și pianista Adela Liculescu (România/Austria) cu ocazia Zilei Naționale a României 2022.

***

Despre Festivalul Internațional Propatria:

Festivalul s-a născut în anul 2011 cu scopul de a identifica, valoriza și sprijini excelența în rândul românilor rezidenți în Italia și în general în străinătate. Având un caracter multidisciplinar, rolul său este acela de a evidenția excelența pe care o realizează tinerii români stabiliți în străinătate.

Cu timpul a devenit un proiect destinat promovării imaginii României și a elitelor românești în afara granițelor. Prin tematicile abordate și de asemenea, prin intermediul numelor importante care de-a lungul timpului au urcat pe scenă sau au colaborat, festivalul s-a aflat permanent în rândul evenimentelor de înaltă ținută artistică realizate în peninsulă, scopul fiind acela de a deschide prin artă, granițele diversităților culturale și de a construi punți interculturale de comunicare.

Festivalul Internațional Propatria a găzduit în cei 12 ani de viață peste 60 de evenimente, concerte de muzică clasică, expoziții, prezentări de film, teatru și a premiat în Gala premiilor de excelență peste 300 de tineri din toată lumea precum și mari personalități culturale sau sportive.

Participarea tinerilor din mai multe ţări reprezentative pentru diaspora românească a condus la o mai bună cunoaștere a României culturale în țările de reședință ale acestora, o apreciere în continuă creștere a valorilor culturale ale poporului român și respectiv reconsiderarea și prețuirea la adevărata lor valoare a românilor de pretutindeni și a țării lor de origine. Acest proiect a devenit de-a lungul timpului un instrument de valorizare a excelenței românești de peste hotare și de consolidare a diasporei românești.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută