A treia expoziție care se deschide la The H Gallery îi aparține artistei pluridisciplinare Maria Balea (n.1990), din Cluj-Napoca. Travels of the Mind.
Travels of the Mind continuă demersul de explorare interioară al artistei și cartografiază poetic peisajele evadării psihicului uman, racordate la costurile emoționale ale realității pe care o trăim. Peisajele mentale ce compun expoziția sunt, ca în cazul expedițiilor oceanice sau stelare, îndreptate către noi orizonturi, spații care rămân misterioase și pe măsură ce sunt revelate, între pământean și extraterestru. Această incursiune în maparea reliefului mental își găsește locul de desfășurare la The H Gallery, cea mai nouă galerie bucureșteană, situată în centrul orașului, lângă Palatul Știrbei.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 24 noiembrie 2022, de la ora 19, în prezența artistei, la The H Gallery (Calea Victoriei 109).
„Pentru a putea pătrunde în universul propus de expoziția Travels of the Mind nu avem nevoie de nimic mai mult decât să privim în jur și să observăm că fiecare individ în parte are frământări similare. Ne întrebăm dacă omul, animal social, nu cumva și-a atins și depășit limitele, întorcându-se împotriva lui însuși. Cu toate că posibilitățile de relaționare s-au modificat în mod considerabil, tindem azi să combatem o altfel de singurătate, mult mai profundă prin faptul că apare cu toate că suntem în permanentă companie.
Frica detașării este cea care, în mod paradoxal, potențează actul detașării în sine împreună cu comportamentul anti-social care, la rândul lui, mărește distanța între eu și restul. În general, suntem tot atât de departe de a îi înțelege pe cei din jurul nostru, cât suntem departe de a ne înțelege pe noi înșine. Mai mult, realitatea din jur este atât de respingătoare, atât de greu de suportat, încât preferăm fuga, sustrăgându-ne din ea în încercarea de a ne păstra integritatea mentală. Inutila concluzie la care ajungem este că nu putem continua să trăim nici cu noi înșine, nici cu alții, dar nici altfel.” – Tea Vindt, The H Gallery
Cu Travels of the Mind, Maria Balea continuă traseul început cu Circadian Rythms, expoziția de la Zina Gallery din Cluj Napoca. În primăvara aceasta, artista pornise de la evoluția tuturor formelor de viață în rezonanță cu ciclul zi/noapte, unde întunericul reprezintă materia care reajustează perspectiva asupra lumii. Cu o abordare poetică a noțiunii timpului interior, Maria Balea medita asupra epuizării progresive a corpului, aflat sub acțiunea unor forțe care nu îi permit să se liniștească: imaginarul vegetației abundente nu avea ca sursă de inspirație o fantezie paradisiacă, ci o realitate biologică vie, o atenție sporită, o stare alertă și observativă față de creșterea organică a lumii din jur.

Prin Travels of the Mind, Maria Balea ne oferă o descriere detaliată a aventurilor pe care gândurile le pot avea, cu sau fără voia gânditorului, într-o lume care nu ține cont de voia naturii, înțeleasă ca sistem de funcții. Deși cuprind elemente ale unor ecosisteme cunoscute, transpunerile vizuale ale peisajelor mentale apar ca un produs simbiotic între ceea ce este pământean și ceea ce este extraterestru. La fel ca în cazul expedițiilor oceanice sau stelare îndreptate către noi orizonturi, scopul unei astfel de întreprinderi este cartografierea reliefului propriului spațiu mental care încă rămâne un mister cel puțin de talia a ceea ce se află dincolo de limitele universului observabil. Cosmosul este pe lângă Terra ceea ce mintea individuală este pe lângă ce putem înțelege din manifestările ei.
Interesul Mariei se îndreaptă către acea zonă interstițială care este permanent situată între două medii, fără a face parte integrală din niciunul, fie că este vorba despre punctul de trecere de la micro la macro, de la organic la anorganic, de la interior la exterior sau de la obiectiv la subiectiv. Avantajul constă în abilitatea de a observa ambele perspective dintr-o singură privire: toate fațadele întregului sunt vizibile dintr-o dată.
Maria Balea (n. 1990), trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Practica sa artistică implică tehnici precum pictura, colajul, obiecte și instalații. Este co-fondatoare și coordonatoare a artist run-space-ului Superliquidato care a activat între 2014 și 2017 în cadrul Fabricii de Pensule din Cluj-Napoca.
The H Gallery este un spațiu dedicat artei contemporane, fondat în 2022 și coordonat de Elena Brasla, artistă vizuală. Situat pe Calea Victoriei nr. 109, sediul The H Gallery este un parter eclectic, perfect încadrat în contrastul firesc al arhitecturii emblematicei străzi bucureștene.
https://www.facebook.com/TheHGallery109
https://www.instagram.com/hgallery109/