Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 17/11/2022
Film / Point of View

POINT OF VIEW | The Innocents (2021) – Banalitatea răului în ochii copiilor

Ștefan Iancu De Ștefan Iancu
Comentarii POINT OF VIEW | The Innocents (2021) – Banalitatea răului în ochii copiilor Share POINT OF VIEW | The Innocents (2021) – Banalitatea răului în ochii copiilor
POINT OF VIEW | The Innocents - Banalitatea răului în ochii copiilor


Am să încep prin a spune că nu mai există filme precum The Innocents (r: Eskil Vogt). Și nu cu un aer profund elegiac și pentru că este cel mai bun film făcut vreodată. Nu! Este pur și simplu un film special, care te lovește direct în plex și te lasă acolo, parcă așteptând și următoarea lovitură. Filmul, originar din Norvegia, a debutat la Cannes anul acesta, în cadrul secțiunii Un Certain Regard și spune povestea unui grup de copii care locuiesc împreună într-un cartier rezidențial. Treptat, fiecare dintre ei își dă seama că are puteri supranaturale.

Până aici sună a ceva serial din anii 2000, de pe AXN. Diferența este însă că în The Innocents, joaca devine periculoasă și imaginația copiilor se transformă în ceva mult, mult mai dur.

Filmul nu este ușor de digerat. Părinții, aceste forțe superioare cu mai mult discernământ și echilibru al moralității, fac un pas în spate în acest thriller la granița cu horror-ul și joacă rolurile secundare. Vogt se concentrează pe banalitatea copilăriei și cum orice tip de interacțiune între cei mici capătă o greutate mult mai mare atunci când știi cu adevărat că ești capabil să-l rănești pe celălalt. O simplă îmbrânceală sau un gest de supărare se pot transforma în acte de violență voluntară.

Ce faci atunci când știi că îl poți pedepsi pe celălalt pentru că nu s-a jucat cu tine? Ce faci când ai mai multă putere decât ai avut vreodată și orice gând negru care îți trece prin minte se poate manifesta chiar în fața ochilor tăi? Acestea sunt câteva dintre întrebările cu care se confruntă spectatorul în timpul filmului.

CITEȘTE AICI MAI MULTE ARTICOLE DIN CATEGORIA POINT OF VIEW

Vogt pune accentul și pe răul care se naște din… nimic. Copiii, în general, sunt mânați de instincte și tind să fie impulsivi. Deși au propriul filtru de gândire, acesta nu e suficient de bine dezvoltat cât să-l folosească la capacitate maximă și, de regulă, rezultă acțiuni realizate fără un gând bine pus la punct. Tocmai din această cauză, lupta dintre bine și rău, care este prezentă și aici, aduce de ambele părți argumente pro și contra. În primul rând, cât de rău poate fi, de fapt, un copil? Ce anume îl face să reacționeze într-un fel anume?

The Innocents
The Innocents

Și, că tot am adus vorba de copii, aș vrea să punctez – poate pentru prima dată de când scriu această rubrică – jocul actoricesc impecabil din partea celor mici. Cu vârste ce nu cred că depășesc 8-9 ani, tinerii actori sunt fascinanți. Aleși și conduși foarte bine, cel mai probabil de către regizor, au suficientă candoare cât să te atașezi de ei, dar în același timp, unele dintre secvențe te fac să vrei să îi arunci pe geam.

Dacă adulții sunt ușor de judecat, copiii intră în altă categorie. Aproape că vrei să nu condamni pe nimeni, dar The Innocents nu te lasă să pleci indiferent cu privire la acest capitol. De fapt, e o joacă de-a șotronul… dar atunci când părinții nu se uită, copiii se joacă cum vor ei.

Text de Ștefan IANCU

Născut pe 26 decembrie 1997, Ştefan Iancu a interpretat roluri în peste zece producţii româneşti şi străine, lungmetraje şi filme de televiziune. A făcut parte din distribuţia unor filme precum Kyra Kyralina de Dan Piţa, Walking with the enemy de Mark Schmidt şi Amintiri din epoca de aur, proiect de Cristian Mungiu. A împărţit, la vârsta de cinci ani, platoul de filmare cu Keira Knightley şi câţiva ani mai târziu, cu Steven Seagal. În 2018, a primit Premiul Gopo pentru „Tânără speranţă”, pentru rolul din Un pas în urma serafimilor. Joaca actualmente în serialul TV Vlad.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută