Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 15/11/2022
Festival Film Viața Orașului

Începe festivalul Les Films de Cannes à Iași și se anunță noi filme de excepție

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Începe festivalul Les Films de Cannes à Iași și se anunță noi filme de excepție Share Începe festivalul Les Films de Cannes à Iași și se anunță noi filme de excepție
Les Films de Cannes à Iași


Festivalul Les Films de Cannes revine anul acesta la Iași cu o nouă selecție a filmelor de la Cannes și din cele mai importante festivaluri din lume. Cea de-a VI-a ediție a Les Films de Cannes à Iași va avea loc între 18 și 20 noiembrie 2022, la Cinema Ateneu. Filmele din program vor fi introduse de Irina-Margareta Nistor. 

Anul acesta, în program au fost incluse filme de excepție ce au fost premiate precum Triangle of Sadness ce a obținut premiul „Palme d’Or” la Cannes 2022, Close ce a obținut premiul „Grand Prix (Ex-Aequo)” la Cannes 2022 sau Tori et Lokita cu „Premiul aniversar”, Cannes 2022. Pe lista filmelor ce vor fi difuzate a fost inclus și R.M.N. al regizorului român Cristian Mungiu, film ce a intrat în competiție la Cannes 2022.

Les Films de Cannes à Iași

An de an, festivalul continuă să strângă tot ce e mai bun din cinema-ul internaţional şi să-l stimuleze pe cel naţional. Tonul se dă la Cannes, unde nu există ani slabi, ci fabuloşi şi doar extraordinari. Cel mai mare festival de film din lume a reuşit, de-a lungul anilor, să strângă o selecţie incredibilă din toate genurile şi din toate colţurile lumii, care să surprindă şi să răscolească publicul. Cannes-ul e acea Meccă a cinefililor la care te duci să-ţi umpli bateriile şi să-ţi recapeţi încrederea în cinema, chiar şi atunci (sau mai ales atunci) când oferta obişnuită de pe marile ecrane te dezamăgeşte. 

Când la Cannes nu vor mai fi filme bune, probabil va trebui inventată o nouă artă populară. Aşadar, fiţi fără griji, şi selecţia din acest an de la LFDC este una cu adevărat entuziasmantă.

De-a lungul timpului, festivalul a devenit mai ambiţios, mai aventuros, pentru că nimic nu e mai puternic ca imaginea în mişcare. „Am devenit interesat de regia de film pentru că imaginea e foarte, foarte puternică atunci când vine vorba de schimbarea comportamentului uman”, spunea şi regizorul suedez Ruben Östlund, laureat cu Palme d’Or în 2022 pentru încă o capodoperă caustică, inclasabilă, care va fi prezentată în cadrul Les Films de Cannes à Iași. 

Vezi pe site-ul festivalului titlurile ce vor fi difuzate în acest an. 

Biletele sunt puse în vânzare online, pe https://cinemaiasi.ro/les-films-de-cannes-a-iasi-2022/ și la casieria Ateneului Național din Iași, la prețul de 20 lei.

Les Films de Cannes Iași

Festivalul Les Films de Cannes à Iași este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului

Inspirat de: UniCredit Bank

Cu sprijinul: Catena, Groupama, Sun Wave Pharma

Proiect cultural finanțat de: Centrul Naţional al Cinematografiei, Europa Cinemas

Parteneri: Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, Asociația Studenților Jurnaliști

Parteneri media locali: Radio România Cultural, Radio Iași, Ziarul de Iași, Iași TV Life, Viva FM, InOraș.ro, Radio Hit, MovieNews

Parteneri media principali: Radio Guerrilla, TVR, Agerpres

Parteneri media naționali: Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Films in Frame, Ziarul Metropolis, Film Menu, IQ Ads, Smark, RFI, Elle, Igloo, Urban.ro, A List Magazine, LiterNet, Radio România Cultural

sursa: filmedefestival.ro

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută