Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/11/2022
Artă & Cultură

185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii 185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara Share 185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara
185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara


Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Uniunea Sârbilor din România și Asociația pentru Cultură Bănățeană, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează „185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara (1836-2021)”.

Expoziția este prima de acest fel organizată la Muzeul Național al Banatului din Timișoara. Aceasta reunește o colecție inedită de exponate aflate în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, cât și al parohiilor sârbești din Timișoara, respectiv în colecții private. Obiectele expuse oferă o trecere în revistă a celei mai vechi forme de manifestare culturală organizată a sârbilor din Timișoara, care a debutat în anul 1836 și se desfășoară neîntrerupt de mai bine de 185 de ani. Prin aceasta, se evidențiază rolul sârbilor din Timișoara în peisajul multicultural și multietnic al Banatului.

Între exponate se evidențiază procesele verbale ale Comunității Ortodoxe din Cetate conținând decizia de a introduce „cântarea armonică” la Catedrala (Sârbă) în anul 1836, copia primei Liturghii pentru patru voci bărbătești din acea vreme, partituri de epocă în manuscris, Statutul Reuniunii de Cântări Sârbe (Srpska Pevačka Družina) din anul 1867, drapelul Reuniunii realizat în 1894, Insignele corului „Zora” din anul 1903, panouri aniversare, programe de concert, afișe, costume de cor, diplome, premii și distincții, portrete de personalități.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Uniunea Sârbilor din România și Asociația pentru Cultură Bănățeană.

Autorii expoziției sunt Dejan Popov, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România și Zoran Markov, șeful secției de Istorie din cadrul Muzeului Național al Banatului.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 18 noiembrie, de la ora 19, în mansarda B2 a Bastionului Theresia și face parte din programul evenimentelor dedicate „Zilelor Culturii Sârbe”. Expoziția „185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara (1836-2021)” va fi deschisă în perioada 18 noiembrie – 18 decembrie 2022.

185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara
185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută