Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/11/2022
Artă & Cultură / Teatru

”ReStart” – poveștile învingătoarelor în lupta cu violența domestică, într-un spectacol de teatru care provoacă prejudecățile

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii ”ReStart” – poveștile învingătoarelor în lupta cu violența domestică, într-un spectacol de  teatru care provoacă prejudecățile Share ”ReStart” – poveștile învingătoarelor în lupta cu violența domestică, într-un spectacol de  teatru care provoacă prejudecățile
ReStart


 

Dintr-o relație abuzivă se fuge, nu se pleacă. Îți faci un rucsac mic, cu lucrurile esențiale: telefon, bani, 3 perechi de chiloți și o jucărie pentru copil. Mic. Rucsacul trebuie să fie mic ca să îl poți duce în spate. Tot restul rămâne în urma. Casa, anii munciți, vacanțele, anii în care te-a iubit, pentru că așa a început – cu iubire.”

Pe 14 și 15 noiembrie, la Centrul de Teatru Educațional Replika, are loc premiera ”ReStart”, spectacol de teatru dedicat soluțiilor și resurselor necesare ieșirii din relații abuzive, în regia Ozanei Nicolau, cu Nicoleta Lefter și Mihaela Rădescu în rolurile principale. 

Spectacolul este realizat de Asociația Art Revolution în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – ALEG Sibiu și cu Centrul de Teatru Educațional Replika.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, pe baza de rezervare la artrev.ro@gmail.com.

FB event: https://fb.me/e/2dJJPBapo 

 

“Miza acestui subiect este procesul de împuternicire, prea puțin cunoscut, parcurs de foste victime pentru a deveni învingătoare ale violenței domestice. Deconstruim prejudecățile din jurul acestei teme cu exemple de succes. Este nevoie să înțelegem mecanismele profunde (violența emoțională și însăși stigma socială) care fac posibilă perpetuarea agresiunii fizice iar de aici decurg și soluțiile. Declicul interior pentru a deveni învingătoare a violenței domestice se produce când există sprijin neconditionat: întelegere autentică fără nici un „dar”, solidaritate și coeziune din partea prietenilor, specialiștilor și grupului de suport.” – Ozana Nicolau

În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112 pentru a raporta o faptă de agresiune domestică. Conform statisticilor oficiale din România, în 2021 peste 46.000 de femei au fost agresate în propria casă, 72 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței de gen, numărul de plângeri pentru violența domestică s-a dublat odată cu declanșarea pandemiei și este oricum subraportat față de numărul efectiv de cazuri (conform siteului ANES).

Documentat în perioada 2019-2022, spectacolul aduce pe scena de la Replika o serie de povești ale unor femei devenite astăzi învingătoare ale violentei domestice și explorează perfomativ aspecte esențiale privind procesul de vindecare:  activarea resurselor exterioare și interioare (stima de sine, încrederea), precum și influența comunității și a climatului social în stoparea abuzurilor. 

”ReStart” pornește de la interviuri și mărturii ale învingătoarelor violenței domestice, pentru a propune spectatorilor un exercițiu de empatie, un cadru în care pot reflecta asupra dilemelor celor mai frecvent întâlnite legate de violența domestică: Putem sprijini necondiționat? Înțelegem mecanismele care fac dificilă ieșirea dintr-o relație toxică? Cum găsim sprijin atunci când resursele noastre s-au epuizat?

Echipa proiectului a documentat fenomenul combaterii violenței de gen prin participarea la Forumul Învingătoarelor si prin realizarea unei serii de interviuri cu învingătoare ale violenței de gen din București, Sibiu și Brasov (din Rețeaua și Grupul de suport “Și eu Reușesc”), precum și cu specialiști din domeniu (politiști, psihologi, avocați, asistenți sociali din cadrul ALEG – Sibiu, Asociația ANAIS – București, DGASPC – București).

Re-Start este realizat de Asociația Art Revolution în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – ALEG Sibiu și cu Centrul de Teatru Educațional Replika.

Limita de vârstă: 14+

———————————

Text și regie: Ozana Nicolau

Distribuție: Nicolata Lefter, Mihaela Rădescu

Univers sonor: Diana Miron

Mișcare scenică: Carmen Coțofana

Scenografie și costume: Iulia Gherghescu

Video: Nicoleta Ivan

Light Design: Dragoș Petrișor și Luiza Mihăilescu

Photo credit: Leo Arslan

————————–

ReStart este un proiect co-finanţat de AFCN*.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

  

 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută