Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 08/11/2022
Film / Videodome

VIDEODOME | “BIG HERO 6” (2014, r: Don Hall & Chris Williams)

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii VIDEODOME | “BIG HERO 6” (2014, r: Don Hall & Chris Williams) Share VIDEODOME | “BIG HERO 6” (2014, r: Don Hall & Chris Williams)
Big Hero 6


Cu toate că a câştigat în 2015 premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaţie, am evitat “Big Hero 6” o bună bucată de vreme din puerilul motiv că numele mi se părea completamente neincitant.

Asta până când am introdus discul în player – se întâmpla înainte de a-l avea accesibil pe Disney+ -, odată ce am aflat că e preluat dintr-o serie de comics-uri Marvel. Una obscură, inspirată din estetica Pop culture asiatică, publicată într-o ediţie limitată începând cu finele anilor ’90, care a intrat în atenţia scenaristului şi regizorului Don Hall (“Raya and the Last Dragon”, “Winnie the Pooh”) după achiziţionarea de către Disney al lui Marvel Entertainment în 2009, când managementul a lăsat libertatea creatorilor din subordine să cotrobăiască prin portofoliul de benzi desenate din arhivă după concepte şi personaje mai puţin cunoscute publicului larg, dar cu un potenţial semnificativ de re-inventare şi de re-întinerire prin adaptări pentru marile ecrane.

VIDEODOME | “BIG HERO 6” (2014, r: Don Hall & Chris Williams)

Am folosit cuvântul preluat referindu-mă la opţiunea pentru titlul filmului, fiindcă doar la atât se reduce apropierea dintre povestea tipărită – care a beneficiat inclusiv de o versiune Manga – şi cea animată pe computer pentru cinematografe, prima având un caracter mai adult-oriented, deci neinteresant pentru copii. La origine, “Big Hero Six” se referă la un grup, recrutat la comanda unei asociaţii oculte de industriaşi şi politicieni japonezi (“Giri”), format din şase super-eroi mutanţi, experţi în tehnologii de vârf, un soi de X-Men niponi (referirea nu e întâmplătoare din moment ce unul dintre personaje, Sunfire a.k.a. Shiro Yoshida, capabil să zboare şi să genereze fluxuri devastatoare de plasmă, chiar părăsise X-Men pentru a se înrola in X-Corporation).

Pentru a evita să intru inutil într-o analiză comparativă, vă dau doar câteva exemple legate de capacităţile personajelor din comics: GoGo Tomago se poate transforma într-o sferă de energie capabilă de a călători cu viteze uluitoare, Wasabi-No-Ginger materializează ‘energia Qi’ în cuţite care paralizează duşmanii, iar Honey Lemon are o poşetă cu… super-puteri.

VIDEODOME | “BIG HERO 6” (2014, r: Don Hall & Chris Williams)

Animatorii de la Disney nu s-au complicat însă să citească benzile desenate, unii, după propriile mărturisiri, chiar deloc – precum scenaristul Robert L. Baird (“Monsters University”) sau co-realizatorul Chris Williams (“Bolt”) – şi, cu toate că au păstrat mixul universului vizual SF cu influenţe extrem orientale ce trimit “Big Hero Six” la un “Blade Runner” pentru copii (acţiunea se petrece în… San Fransokyo, plot-ul este centrat în jurul evoluţiei nanotehnologiei iar premiera a avut loc în cadrul Festivalului de film de la Tokyo) au fost preocupaţi să realizeze, în spiritul Disney, un Family-Movie.

Orfanul Hiro Hamada este un copil-minune pasionat de robotică care, la doar 14 ani, a absolvit liceul dar, lipsit de motivaţie pentru a-şi continua cercetările într-un mediu ştiinţific, se complace în a participa la lupte ilegale cu roboţi în miniatură (un soi de bonsai a celor din “Real Steel”).

Ambiţionat de fratele mai mare, Tadashi, creează un tip de nanoboţi revoluţionari care, în cârduri de zeci sau sute de module, funcţionează gregar şi pot lua orice formă posibilă, cu speranţa că va fi totuşi acceptat să studieze în secţia de robotică a universităţii alături de alţi tocilari obsedaţi de Hi-Tech (Gogo – voce: Jamie Chung din “Lovecraft Country”/ Wasabi – voce: Damon Wayans Jr. din “The Harder They Fall”/ Honey Lemon – voce: Genesis Rodriguez din “Run All Night”/ Fred – voce: T.J. Miller din “Deadpool”).

VIDEODOME | “BIG HERO 6” (2014, r: Don Hall & Chris Williams)

În urma unui incendiu tragic în care Tadashi îşi pierde prezumtiv viaţa alături de mentorul său, Profesorul Callaghan, iar Hiro toţi microboţii (cu excepţia unuia), pre-adolescentul deprimat rămâne înconjurat doar de cei patru prieteni şi de un robot rubicond creat de fratele său pentru a deveni… asistent medical, Baymax (voce: Scott Adsit, din serialul “30 Rock”).

Activarea incidentală al acestuia relevă că o organizaţie misterioasă condusă de un bad-guy ce poartă în permanenţă o mască Kabuki a început să fabrice la nivel de masă “gândăceii” inventaţi de Hiro şi că tinerii sunt nevoiţi să se transforme în super-eroi pentru a anihila potenţialul pericol (inclusiv Baymax, ce aduce cu Totoro al lui Hayao Myazaki, căruia i se implantează un microchip cu mişcări de arte marţiale). Spre deosebire de mutanţii din comics-urile originare, în acest caz totul se bazează pe DIY (armurile, gadget-urile adecvate diverselor competenţe ştiinţifice şi abilităţi atletice).

Închei aici cu o apreciere referitoare la formă: animaţia face parte din categoria suprizelor plăcute prin inteligenţa conceperii sale, mediul fiind perceptibil mai mult ca o realitate alternativă şi nu ca un ambient pur SF, datorită componentelor vizuale retro – de la stilizarea peisajelor urbane din Haight-Ashbury până la ambalajul prietenos de vinilin al lui Baymax – şi a trimiterilor simpatice la “Stargate”, “Kick-Ass”, “Spider-Man”, “Avengers” (şi, nu în ultimul rând, “Scooby-Doo”), dar marea calitate a lui “Big Hero 6” rezidă, în opinia mea, în echilibrul pe care scenariştii l-au găsit în abordarea aspectelor morale într-un context consumerist prin inspiratul accent pus pe definirea ‘eroului’ în sine şi nu a… ‘super-eroului’ (simple accesorii fizice care să impulsioneze ritmul actiunii).

Per total, “Big Hero 6” se relevă a fi un film agreabil pentru aproape orice privitor, ce merită (re)descoperit din perspectiva faptului că, anul acesta, animatorii lui Disney s-au reîntors la universul San Fransokyo în primul sezon dintr-un serial dedicat, de această dată, numai simpaticului robot Baymax.

Vezi și alte cronici de filme realizate de Ioan Big.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută