Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 08/11/2022
Film

”Insula”, lungmetraj de Anca Damian, intră vineri 11 octombrie 2022 în cinematografe

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii ”Insula”, lungmetraj de Anca Damian, intră vineri 11 octombrie 2022 în cinematografe Share ”Insula”, lungmetraj de Anca Damian, intră vineri 11 octombrie 2022 în cinematografe
Insula_animest


Lungmetrajul ”Insula”, de Anca Damian, intră săptămâna aceasta în cinematografele din toată țara

De vineri, 11 noiembrie, ultimul lungmetraj de animație realizat de Anca Damian va putea fi vizionat în cinematografe la nivel național.

Cinefilii din Arad, Baia Mare, Bistrița, București, Caransebeș, ClujConstanța, Craiova, Galați, Gura Humorului, Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Oravița, Oțelu Roșu, Pietroșani, Piatra Neamț Pitești, Ploiești, Reșița, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Vulcan au șansa de a intra în universul magic al filmului, via marele ecran de cinema. Programul complet și informațiile despre bilete sunt publicate pe https://bit.ly/3UoT1R2. 

Insula” a fost selectat în peste 50 de festivaluri din toată lumea (printre care Big Screen Competition Rotterdam, Goteborg IFF, Competiția Internațională la Annecy IFF, Busan IFF) și a fost comparat de critici cu faimosul film de animație ”Yellow Submarine” al Beatles-ilor. 

Spectatorii ”Insula” se pot aștepta la o abordare postmodernă a mitului lui Robinson Crusoe. Plecând de la premisa și poetica textului lui Gellu Naum (care a reinterpretat povestea lui Crusoe în piesa de teatru ”Insula”) și integrând universul muzical al Adei Milea și Bălănescu Quartet (care au creat mai multe concepte de spectacol plecând de la același text al lui Naum), ”Insula” este o operă aflată la intersecția artelor vizuale, muzicii și literaturii.

Robinson Crusoe și Friday devin arhetipuri ale victimei și salvatorului într-o fabulă a lumii contemporane. Cum ne putem salva de bolile modernității, colaps ecologic și singurătate? Poate doar împărtășind singurătatea cu ceilalți. Iar filmul ”Insula” invită publicul într-o călătorie onirică care îi va surprinde – dacă se lasă conduși de Robinson – un ghid cu care avem mai multe în comun decât am vrea să acceptăm.

Expoziția de realitate augmentată „În căutarea paradisului A.R.” la București

Publicul din București poate experimenta universul vizual al ”Insulei” și prin expoziția de realitate augmentată „În căutarea paradisului A.R.”, deschisă până sâmbătă, 19 noiembrie 2022. Expoziția este cu intrare liberă și poate fi vizitată la Institutul Goethe (Calea Dorobanți 32, București) joi și vineri între 16:00 – 20:00 sau sâmbătă între 11:00 – 17:00. Lucrările pot fi explorate în realitate augmentată prin intermediul aplicației „In Search of Paradise AR” disponibilă pe App Store și Play Store, iar vizitatorii expoziției vor fi ghidați de personalul institutului, dacă este solicitat acest lucru.

Insula de Anca Damian | Trailer

Mai multe informații pe pagina de facebook și pe pagina de Instagram

Produs de Aparte

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Revista Psychologies, Observator Cultural, GLAMOUR, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Happening.

„Insula” – co-producţie româno-franco-belgiană

O co-producţie româno-franco-belgiană, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiţia Big Screen, urmată de proiecţii în selecţiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias – FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a avut loc la Busan IFF.

Insula de Anca Damian
Anca Damian

Anca Damian

Anca Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în București, unde s-a specializat în imagine de film şi mai târziu a obținut un doctorat în Artă, cinematografie şi media.

A lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe lungmetraje și animații. Filmografia ei include „Întâlniri încrucișate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) şi „Povestea fantastică a Maronei” (2019).

Filmele ei au fost distribuite internaţional şi au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varşovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages şi nominalizare la European Film Awards.

„Insula” este cel de-al șaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.