Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/11/2022
Lifestyle Artă & Cultură

Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF) | cursuri, ateliere și evenimente, 2022

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF) | cursuri, ateliere și evenimente, 2022 Share Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF) | cursuri, ateliere și evenimente, 2022
CdRF


Centrul de Resurse în Fotografie – proiectul dedicat fotografilor amatori și profesioniști anunță cursuri, ateliere și evenimente

Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF), primul și singurul proiect de acest gen din România dedicat fotografilor amatori și profesioniști, anunță programe educaționale sau de dezvoltare profesională, evenimente și produse artistice, precum și servicii de sprijin pentru fotografi. 

Creat de un grup cu o vastă experiență în diverse domenii ale fotografiei, Centrul de Resurse în Fotografie și-a propus să sprijine dezvoltarea și profesionalizarea comunității fotografice din România, dar și să ofere o mai bună prezență și vizibilitate fotografiei românești pe piețele internaționale. Astfel, CdRF îmbină programe educaționale cu oportunități de lucru, expunere, producție și vânzare de fotografie, având focus pe fotograf și nevoile sale, de la workflow și organizare tehnică până la expunere, promovare și sprijin în demersuri artistice.

Fotografii Ioana Moldovan, Andrei Păcuraru, Adrian Bulboacă, Cornel Lazia, Cristina Irian, Ionuț Staicu și Silviu Gheție sunt echipa de bază a centrului, fiecare dintre ei devenind profesor, facilitator și mentor în relație cu comunitatea CdRF, în timp ce coordonarea centrului este asigurată de Andreea Leu, co-fondator (de asemenea, co-fondator Walk & Shoot), Olga Abramescu, coordonator cu o bogată experiență în domeniul vânzării fotografiei și management, și de Alexandru Molovata, director educațional și expert DAM, cu o experiență de peste 20 de ani ca editor foto și specialist în managementul arhivelor de fotografie.

În 2022, CdRF organizează o serie de ateliere și evenimente, urmând ca din 2023 să inaugureze spațiul unde vor avea loc cursuri, masterclass-uri, întâlniri ale comunității etc și care va găzdui o bibliotecă cu peste 100 de titluri, un spațiu de lucru pentru post procesare, un studio pentru experimente și învățare, plus o zonă dedicată expozițiilor.

Programul CdRF pentru lunile noiembrie și decembrie 2022 cuprinde:

CdRF
CdRF, Atelier foto spectacol 2019 cu Adi Bulboaca. Foto: Andreea Leu

Atelier de fotografie de spectacol cu Adi Bulboacă, 12, 13 și 16 noiembrie 2022 

În cadrul acestui atelier susținut de fotograful care a văzut și fotografiat peste 1000 de spectacole de teatru, participanții vor avea ocazia de a participa și fotografia în regim de exclusivitate repetițiile șnur a trei spectacole.

CdRF
CdRF_Atelier foto documentara cu Ioana Moldovan. Foto Andreea Leu
CdRF
CdRF_Ioana Moldovan atelier foto documentară. Credit Alex Iacob

Atelier de fotografie documentară cu Ioana Moldovan, 19 – 26 noiembrie 2022

Timp de o săptămână, sub îndrumarea fotojurnalistei de renume Ioana Moldovan, participanții vor documenta un subiect la alegere și vor învăța cum să facă editările finale.

CdRF
CdRF, Cornel Lazia la atelier rooftops. Credit Ștefan Trăsnea
CdRF_Cornel-Lazia
CdRF. Cornel Lazia

Atelier rooftops urban cu Cornel Lazia, 19 – 20 noiembrie 2022

O plimbare pe acoperișuri cu Cornel Lazia, unul dintre cele mai sonore nume din spațiul artei vizuale, care va fi alături de participanți cu informații, sugestii, inspirație, într-o explorare fotografică aparte a Bucureștiului și o evaluare a selecției foto realizate de fiecare participant.

CdRF
CdRF. Andrei Păcuraru
CdRF
CdRF_ Andrei Păcuraru la curs

Atelier de proiecte fotografice cu Andrei Păcuraru, 19 noiembrie – 17 decembrie 2022

Un atelier compus din ore de  teorie și practică, dedicat celor care doresc să parcurgă drumul de la o fotografie bună la un proiect fotografic foarte bun. 

CdRF
CdRF_Ionuț Staicu. Atelier foto. Credit-Alexandru Iacob

Curs de fotografie de produs cu Ionuț Staicu, 22 – 24 noiembrie 

Dedicat micilor antreprenori, cursul susținut de Ionuț Staicu, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din România, cu peste 20 de ani de experiență, oferă participanților ocazia de a învăța cum să-și dezvolte afacerea cu ajutorul fotografiilor care pun în lumină produsele lor. 

CdRF
CdRF Cristina Irian

Experiment. „Cum construim o camera obscură” cu Cristina Irian – 29 noiembrie 2022

Pasionată fotografia de arhivă și de fotografia antropologică, Cristina Irian se adresează celor curioși, dornici sa experimenteze, creând în cadrul acestui „loc de joacă” o cameră obscură din cutii de carton, lentile, bandă neagră și hârtie de copt.

Curs de editare foto cu Ioana Moldovan, 14 – 18 decembrie

Ioana Moldovan împărtășește cu participanții cele mai utile informații pentru a realiza o selecție foto care să spună povești de impact. 

CdRF
CdRF. Ionuț Staicu. Atelier foto. Credit Ștefan Trăsnea

Atelier fotografie editorială cu Ionuț Staicu, 17 – 18 decembrie

Atelierul facilitează o întâlnire cu profesioniștii implicați într-o ședință foto – modele, make-up artist, hair stylist – și oferă participanților ocazia de a experimenta o ședință foto de editorial de revistă. 

Detalii despre fiecare dintre ateliere și înscriere aici: https://www.cdrf.ro/ateliere

26 și 27 noiembrie 2022- primul eveniment de vânzare de print al CdRF

De asemenea, pe 26 și 27 noiembrie va alea loc primul eveniment de vânzare de print al CdRF, la Mezanin (Palatul Universul). Ioana  Moldovan, Cristina Irian, Cornel Lazia, Adi Bulboacă, Andrei Păcuraru, Silviu Gheție și Hajdu Tamas sunt autorii printurilor disponibile, imprimate pe hârtie specială și însoțite de certificat de autenticitate semnate de autor.  O parte dintre fotografi vor fi prezenți la eveniment.

La începutul anului 2023, CdRF va lansa cursul emblemă, compus din 180 de ore de teorie și practică, susținut de 6 lectori și acreditat ANC, care are ca punct de pornire istoria fotografiei și se finalizează cu un portofoliu personal. Tot în 2023, prin intermediul parteneriatului cu managerul cultural Morten Bruun, CdRF aduce specialiști și fotografi din Norvegia pentru masterclass-uri și evenimente în București. De asemenea, de-a lungul anului, CdRF va lansa rezidențe artistice și va organiza un festival de fotografie. 

Centrul de Resurse în Fotografie propune fotografilor profesioniști cursuri de specializare, întâlniri pentru networking și discuții despre fotografie, servicii personalizate în funcție de nevoile acestora și un demers susținut de vânzare de print, ca produs artistic. 

Pentru fotografii amatori, CdRF va oferi o varietate de cursuri, teoretice și practice, precum și ateliere foto, în timp ce pentru cei care lucrează cu fotografia dar nu fotografiază vor fi disponibile cursuri precum „Fotografia de produs pentru antreprenori” sau servicii B2B. 

FACEBOOK | INSTAGRAM

Partenerii media: Zile și Nopți, Cărturești, Adevărul Weekend, B365, Curatorial, IQAds, Propagarta, Spotmedia, Urban, Happ, Metropotam, Revista Atelierul, Revista Golan, The Institute, Munteanu

Cover foto CdRF credit Ionut Macri, Olga Abramescu, Andreea Leu, Alexandru Molovata

Granturile SEE

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.