Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/11/2022
Artă & Cultură / Art Expo

Aripi și stele | Hristoave și pergamente (Documente ale existenței) | George Tzipoia

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Aripi și stele | Hristoave și pergamente (Documente ale existenței) | George Tzipoia Share Aripi și stele | Hristoave și pergamente (Documente ale existenței) | George Tzipoia
Aripi și stele


8 noiembrie – 3 decembrie 2022

Elite Art Gallery, Piata Natiunilor Unite, Nr.3-5, Bl. B2, Parter, Sector 4, Bucuresti

Elite Art Gallery găzduiește începând cu data de 8 noiembrie expoziția intitulată Aripi și stele | Hristoave și pergamente (Documente ale existenței) a artistului George Tzipoia.

Expoziția reprezintă un omagiu adus tatălui său, pictorul Alexandru Țipoia (1914 – 1993), și va putea fi vizitată până la data de 3 decembrie. Expoziția este deschisă publicului, în intervalul orar 11.00 – 19.00, în zilele de luni până vineri. Accesul este gratuit.

Galeria va găzdui o serie de obiecte – reliefuri, create într-o geometrie abstractizată, cu o greutate semiotică care surprinde cu o ușurință copleșitoare punctul de coeziune dintre sacralitate și materialitate, temele recurente fiind reprezentate de Cruce, Sarcofag și Aripi. Printre cele mai reprezentative artefacte prezente se numără lucrarea intitulată “Îngerul Alb”, realizată în anul 1988, pe cartonul utilizat de tatăl său, Alexandru Țipoia pentru a conține lucrarea Germinație (1983) trimisă prin poștă nepoatei sale din Geneva.

Obiectul, devine astfel, o lucrare realizată în co-auctorialitate, care transcende atât granița generațiilor cât și cea a spiritului. Picturile în ulei, pe pânză sau pergament, se supun aceluiași tip de simbolistică sacră, care reflectă joncțiunea dintre terestru și ceresc, și revelă conversația artistului cu divinitatea transpunând-o astfel în lumea vizibilă, intersecțiile unghiurilor geometrice reprezentând centrele în care se formează sensul. 

Născut în anul 1945 în București, fiu al pictorului Alexandru Țipoia (1914- 1993), artistul George Tzipoia, a absolvit Facultatea de Arte Plastice din București, iar în prezent este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost refugiat politic la Geneva, țara strămoșilor săi pe linia bunicii. În prezent este membru al Societé Suisse des Beoux-Arts (SSBA), Geneva. A deschis publicului Casa Memoriala – Muzeu pictor Alexandru Țipoia, în casa artistului din București, din str. Lt. Aviator. Ch Caranda 79, sector 6. Expoziția de la Elite Art Gallery a fost precedată de expoziția aniversară Aripi & Stele. La porțile sacrului dedicată memoriei tatălui său.

Vernisajul va avea loc Marți, 8 noiembrie, ora 18:00 la Elite Art Gallery. Deschiderea expoziției va fi precedată de un recital de muzică sacră.


Mai multe detalii despre seria evenimentelor expoziționale Elite Art Gallery sunt disponibile pe pagina de Facebook și pe http://www.eliteart-gallery.com/

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută