Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 21/10/2022
Film Viața Orașului

Proiecția filmului documentar ’89: Oglinzi și fum la Muzeul Amintirilor din Comunism

Alexandra Dobre De Alexandra Dobre
Comentarii Proiecția filmului documentar ’89: Oglinzi și fum la Muzeul Amintirilor din Comunism Share Proiecția filmului documentar ’89: Oglinzi și fum la Muzeul Amintirilor din Comunism
Muzeul Amintirilor din Comunism


Oglinzi și fum la Muzeul Amintirilor din Comunism

Muzeul Amintirilor din Comunism şi Muzeul Ororilor Comunismului în România invită publicul la proiecția filmului ‘89: Olinzi și fum, în prezența regizorului Alexandru Stănescu.

Marti, 25 octombrie, la ora 19:00, vizitatorii sunt așteptați Muzeul Amintirilor din Comunism, Bd. Eroilor 19, la vizionarea documentarului, urmată de discuția cu regizorul filmului, Alexandru Stănescu.

Evenimentul este parte a expoziției itinerant “Sesimograf ‘77” expusă în prezent la Muzeul Amintirilor din Comunism.

Documentarul „1989: Oglinzi și fum” face parte din creațiile dedicate Revoluției din 1989, asupra cărora încă planează o mulțime de mistere.

Realizat în peste un deceniu de documentare, prin reportaje și interviuri, ilustrat cu imagini din arhiva TVR și arhiva Paul Cozighian, dar și cu fotografii inedite din colecțiile Andrei Bârsan, Dinu Lazăr, Andrei Pandele, Agerpres, filmul acoperă momente importante din istoria anilor ’80 și își propune să străpungă perdeaua grea care tronează peste acele zile cruciale din decembrie 1989, analizând, totodată, ecourile reverberate în conștiința colectivă a posterității.

Există Adevăr, cu A mare, sau doar adevărul meu și adevărul tău? Este istoria doar o metanarațiune, în slujba diferitelor tabere care își dispută nevinovăția?

Documentarul 100% independent a fost realizat cu buget 0 și a obținut premiul cel mare la Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2021, fiind selecționat și în competiția oficială a celui mai mare festival de film istoric din Europa, a Festival International du Film d’Histoire de Pessac (Franța)

La un moment dat, în a doua parte a filmului, apar două desene de copil, care relatează în imagini acele zile de decembrie. Alexandru Stănescu recunoaște că îi aparțin, desene făcute în focul acelor zile, ca atâția alți copii de vârsta lui. Privite acum, cu ochiul de adult, nu poți să nu vezi trauma prin care o întreagă generație de copii a trecut, de la povești cu Harap-Alb la tancuri în stradă, rafale de gloanțe, frică fără margini și nesiguranță.

Am fost cu toții expuși fără filtru la moarte brută, nu prin filme, ci prin imagini comentate de adulți care cereau sânge. Nimeni nu s-a ocupat încă să cuantifice și să analizeze efectul acelor zile violente, crude, fără filtru, văzute de copii, la televizor, asupra unei generații. (…) În fond, după capodoperele cinematografiei văzute în alb și negru la Lumea filmului, generația noastră a văzut primul film snuff: moartea cuplului Ceaușescu.

Cu un asemenea bagaj cultural și emoțional în spinare, o întreagă generație a fost obligată să se maturizeze și să-și urmeze drumul în viață. Unul dintre ultimele cadre de film este o poză alb-negru a unui om care ține un banner pe care scrie: „Copiii noștri vor fi liberi”. Copiii voștri au emigrat, m-am trezit răspunzându-i acelui om marcat de istorie.”
Ioana Moldovan, Revista 22

Rezervările la evenimentul de pe 25 octombrie se pot face pe mail, la hello@madc.ro sau telefonic, la numărul 0727.247.613.

Biletele se achiziționează de la cafeneaua Muzeului Amintirilor din Comunism.

Mai multe detalii despre eveniment aici: https://fb.me/e/6IBZN32ka

 

DESPRE SEISMOGRAF ’77:

Expoziția MOCR se referă la perioada ceaușistă dintre 1977 și 1989, caracterizată prin lipsuri și represiune asupra populației, propaganda Partidului și urmărirea Securității.

SEISMOGRAF ’77 marchează portretele și poveștile oamenilor care au dus un război cu regimul comunist, dar și al celor care au fost protejați de dictatură, actori principali sau secundari în aparatul de represiune al partidului.

Expoziția poate fi vizitata la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism pana pe 1 noiembrie, de marți până duminică.

 

DESPRE MADC:

Muzeul Amintirilor din Comunism prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Vizitatorii vor descoperi o radiografie a societății, cu întâmplări și fapte scrise de oameni obișnuiți, care au simțit cu intensitate acei ani, un spațiu în care să găsim răspunsurile la toate întrebările pe care le pot avea cei născuți după ’89 și, în același timp, să reprezinte o legătură între generațiile actuale și cele de părinți și bunici, un gest care să aducă mai multă înțelegere și apreciere.

Fiind o intreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i intega în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități. Prin acțiunile noastre sociale, ne dorim să angrenăm cât mai multe forțe din sectorul privat și de stat, care să contribuie cum pot în organizarea acestor activități pentru copii, reușind astfel să asigurăm o continuitate a programelor și o implicare susținută.

 

DESPRE MOCR

Muzeul Ororilor Comunismului în România își propune să devină un spațiu al memoriei victimelor represiunii comuniste, să analizeze caracteristicile regimului totalitar și ideologiei comuniste și să le valorifice, deopotrivă muzeografic și memorial, prin metode academice și interdisciplinare.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută