Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/10/2022
Artă & Cultură

Proiect inedit MNLR: ateliere interetnice și multietnice dedicate copiilor, ce pun în valoare culturile germană, maghiară, romă și ucraineană

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Proiect inedit MNLR: ateliere interetnice și multietnice dedicate copiilor, ce pun în valoare culturile germană, maghiară, romă și ucraineană Share Proiect inedit MNLR: ateliere interetnice și multietnice dedicate copiilor, ce pun în valoare culturile germană, maghiară, romă și ucraineană
ateliere interetnice si multietnice


Luna aceasta, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) lansează un proiect inedit, o premieră națională în domeniul muzeal. Este vorba despre Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate, un proiect care își propune realizarea unui spațiu intercultural și multicultural pentru copii și familii, dedicat dialogului între cultura și literatura minorităților din România. Proiectul-pilot folosește resurse multiculturale și multilingivistice pentru promovarea literaturii minorităților maghiare, rome, ucrainene și germane din România pentru publicul larg.

 

Crearea unui toolkit virtual

Organizat de MNLR și co-finanțat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), proiectul constă în crearea unui toolkit virtual pentru copii cu vârste între 9 și 11 ani și familii, organizarea a patru ateliere interetnice și a patru ateliere de scriere creativă a Basmului multietnic, precum și a patru planșe de lucru, care vor fi valorificate în cadrul atelierelor. 

 

Lansarea proiectului are loc pe 14 octombrie

Lansarea proiectului Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate va avea loc săptămâna viitoare, vineri, 14 octombrie 2022, începând cu ora 18.00, printr-o dezbatere la care sunt invitați reprezentanți ai etniilor vizate în cadrul proiectului: maghiară, germană, romă și ucraineană. Dezbaterea, reunită sub tema Când semănăm mai mult, are ca scop evidențierea principalelor asemănări între cele patru etnii, precum și sublinierea importanței diversității, a promovării și încurajării dialogului interetnic și multietnic. 

Conținutul toolkit-ul virtual a fost creat de patru educatorii culturali, Valentina Bâcu, Irina Cangeopol, Gabriela Scaete și Ioana Zamfir, având consilierea specialiștilor și/sau scriitorilor Alexandru Chiselev, Luminița Cioabă, Vasile Ernu, Markus Fischer, Narcisa Știucă și George Volceanov. Redactarea materialelor a fost realizată de Olimpia Novicov, iar conceptul toolkit-ului este semnat de Iulia Iordan.

Toolkit-ul virtual se regăsește pe plasma interactivă de la demisolul muzeului și are cinci capitole: Zile de preț (calendarul comun al principalelor sărbători, datini și zile importante pentru cele patru etnii), Când semănăm mai mult? 2. Semănăm când vorbim? (o selecție a cuvintelor călătoare), Când semănăm mai mult? Când citim? (o asemănare a prieteniilor româno-maghiare-germane-rome-ucrainene), Când semănăm mai mult? Când mâncăm? (o prezentare a gastronomiei fiecărei etnii), Când semănăm mai mult? Când ne uităm în oglindă? (o prezentare a portului specific fiecărei etnii). Acesta va putea fi explorat de copiii care vor veni împreună cu profesorii și/sau familia, în grupurile organizate de școală sau individual, precum și în cadrul ghidajelor realizate de muzeografi.

 

Ateliere interetnice și multietnice

În perioada 15 – 30 octombrie 2022, MNLR, alături de partenerii din proiect, va organiza o serie de ateliere interetnice și multietnice, dedicate copiilor cu vârste între 9 și 11 ani, în cadrul cărora va fi explorat toolkit-ul și vor fi prezentate în mod interactiv aspecte ce țin de elemente identitare, elemente narative și ludice, elemente arhitecturale, de lectură activă și de scriere creativă.

Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizând noi ediții dedicate și altor minorități etnice.

 

Programul atelierelor interetnice și multietnice 

  • 15 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Atelier multimedia „Ce vedem când (ne) privim?”  

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura ucraineană)

Coordonator atelier: Valentina Bâcu 

  • 22 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Orașul intercultural – atelier de asamblaj din materiale reciclabile

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura romă)

Coordonator atelier: Irina Cangeopol 

  • 23 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura germană)

Atelier de colaj „Cavaleri, domnițe și dragoni” – geografii săsești 

Coordonator atelier: Ioana Zamfir

  • 23 octombrie 2022 |12.00 – 14.00

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura maghiară)

Coordonator: Gabriela Scaete

 

Basm multietnic

29 octombrie 2022, în intervalul 11.00 – 13.00

29 octombrie 2022, în intervalul 13.00 – 15.00

30 octombrie 2022, în intervalul 11.00 – 13.00

30 octombrie 2022, în intervalul 13.00 – 15.00

Cele patru ateliere au ca scop identificarea de elemente comune și diverse ale culturii române și ale etniilor maghiară, germană, romă și ucraineană prin crearea a patru povești multietnice, la care participă un grup mixt de copii de etnie maghiară, germană, romă și ucraineană.

 

Înscrierea se face pentru un singur atelier, iar participarea nu este obligatorie la toate atelierele.

Coordonator atelier: Gabriela Toma (gabriela.toma.ed@gmail.com, 0736.598.451)

Pentru înscriere, cei interesați să participe sunt rugați să compleze formularul: https://forms.gle/wja7VAft6AZK6fx57. 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.