Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 10/10/2022
Film

„Halloween Ends” – O franciză horror cât aproape jumătate de secol

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii „Halloween Ends” – O franciză horror cât aproape jumătate de secol Share „Halloween Ends” – O franciză horror cât aproape jumătate de secol
Halloween Ends


Halloween Ends” – O franciză horror cât aproape jumătate de secol

La 45 de ani distanță de prima parte, fanii francizei „Halloween” primesc capitolul final, sfârșitul, așa cum anunță chiar titlul. Chiar și așa, e greu de crezut că se va întâmpla fix acest lucru.

Nu sunt puțini cei care cred că, de fapt, această parte finală va reprezenta începutul pentru un alt spin off, pentru un restart fresh al acestei francize, care a supraviețuit aproape jumătate de secol. Și, într-adevăr, nu e deloc exclus să fie așa, având în vedere că această franciză horror e renumită și pentru numeroasele timeline-uri, continuări, remake-uri sau reboot-uri.

Ca idee, dacă nu ești familiar cu ce s-a petrecut până acum în universul Halloween, află că pentru a înțelege totul cum trebuie trebuie să vezi cele 13 filme astfel:

„Halloween” (1978), „Halloween II” (1981), „Halloween 4: The Return of Michael Myers” (1988), „Halloween 5: The Revenge of Michael Myers” (1989), „Halloween: The Curse of Michael Myers” (1995).

Apoi, mai poți vedea primele două părți la pachet cu „Halloween H20: 20 Years Later” (1998), „Halloween: Resurrection” (2002). Sau prima parte cu „Halloween” (2018), „Halloween Kills” (2021) și acest nou „Halloween Ends” (2022). Mai există și „Halloween III: Season of the Witch” (1982), care poate fi văzut separat de restul. Separat pot fi văzute și cele două părți „Halloween 1” și „Halloween 2”, din 2007 și 2009, care poartă amprenta lui Rob Zombie.

Așadar, cu un palmares atât de complex și cu un univers atât de vast, e de-a dreptul de neiertat dacă te numeri printre fanii filmelor horror, dar nu ai văzut nici măcar unul dintre cele 12 filme din franciza Halloween de până acum.

Sinopsis

Așa cum putem vedea și din trailer, a 13-a parte ne va prezenta cum legendara înfruntare dintre Michael Myers și Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) ajunge la un înfiorător climax. La patru ani de la evenimentele din „Halloween Kills”, Laurie (Jamie Lee Curtis) trăiește alături de nepoata ei, Allyson, și încearcă să-și termine de scris memoriile, iar Michael nu a mai fost văzut de la ultima sa răbufnire sângeroasă. Laurie, după ce a trăit în frică timp de zeci de ani din cauza perspectivei că Michael s-ar putea reîntoarce oricând, a decis să se elibereze de această traumă și să se bucure pentru prima dată de viață.

Însă, când un tânăr pe nume Corey Cunningham (Rohan Campbell) este acuzat că ar fi omorât un băiețel de care avea grijă, ca babysitter, lucrurile încep să o ia razna din nou. Viața liniștită a lui Laurie este din nou scufundată în violență și teroare, iar ea se va vedea nevoită să înfrunte răul odată pentru totdeauna. La sfârșitul acestei confruntări, creatorii filmului ne propun ca „doar unul dintre ei să supraviețuiască”.

David Gordon Green, regizorul care s-a ocupat de toată această trilogie -„Halloween” (2018), „Halloween Kills” (2021), „Halloween Ends” (2022)- susține că, de data asta, nu s-a mai lăsat dus de val, așa cum a făcut-o în partea a doua:

„Dacă cel de-al doilea film al nostru a fost un haos violent și sângeros, <<Halloween Ends>> este o concluzie mai intimă și mai atmosferică”, spune el, într-un interviu recent.

De asemenea, în clipul intitulat „Halloween Ends – The Final Reckoning”, un featurette, Curtis discută despre ce a însemnat rolul acesta pentru ea, precum și pentru fanii uneia dintre cele mai venerate francize horror din istorie. Curtis mai povestește și că nu a existat nicio modalitate ca ea să cunoască amploarea dragostei și afecțiunii pe care personajul ei le va primi în timp, atunci când a filmat prima parte, în 1977.

„Aceasta este inima și sufletul acestor filme de Halloween”, a spus Curtis. „Va fi dificil să-ți iei rămas bun de la Laurie Strode.”

La un moment dat, întreaga echipă aplaudă, în timp ce Curtis lăcrimează după ce a încheiat de filmat ceea ce pare a fi scena ei finală. Sunt indicii pe care fanii le-au interpretat că ar sugera în mod evident că nu vom avea parte de un happy ending, iar Laurie Strode va fi cea care va muri.
Însă, adevăratul final îl vom afla în 14 octombrie, când „Halloween Ends” va avea premiera. Până atunci e timp suficient să (re)vezi toate părțile din această super franciză horror.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.