Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 10/10/2022
Festival Film

Documentare de excepţie în competiţie la Dracula Film Festival

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Documentare de excepţie în competiţie la Dracula Film Festival Share Documentare de excepţie în competiţie la Dracula Film Festival
documentare dracula film festival


Un record de aproape 400 de noi producţii cinematografice de lungmetraj din peste 60 de ţări înscrise în competiţie la cea de-a X-a ediţie al festivalului internaţional de film fantastic Dracula, care se desfăşoară între 12 şi 16 octombrie la Braşov, a făcut dificilă selecţia celor 10 finaliste, dar care reflectă în formula finală varietatea formelor de expresie ale fanteziei adulte, de la comedie neagră și Thriller până la Horror ori SF. Printre acestea şi-au găsit meritat locul două documentare cu adevărat remarcabile, de factură extrem de diferită, ce dau însă ambele de gândit spectatorilor, prin perspectivele inedite, mai ludice sau mai poetice, asupra vieţii şi morţii.

A Life on the Farm Dracula

A LIFE ON THE FARM (UK/USA, 2021, r: Oscar Harding)

Multiselecţionat şi premiat deja în festivaluri, documentarul A LIFE ON THE FARM (sâmbătă, 15 octombrie, ora 12:00, Cinemateca Patria), care a avut premiera mondială în aprilie 2022, este caracterizat de un umor negru cu totul ieşit din comun despre straniile principii de viaţă (şi moarte) ale unui fermier englez, Charles Carson, reflectate în filmările bizare pe care acest artist rural neînţeles de comunitate le-a făcut la vremea lui, relevate post-mortem datorită unei casete video descoperite absolut întâmplător, pe care autorul documentarului le-a caracterizat drept… “Monty Python meets Texas Chainsaw Massacre”. Oscar Harding a descoperit că Charles Carson era autorul a sute de video-uri stranii, pe care le distribuise, mai mult împotriva voinţei lor, prietenilor şi vecinilor săi, iar filmul A Life on the Farm analizează imaginile cineastului amator, cu ajutorul specialiştilor, din mai multe puncte de vedere… psihologic, filosofic, estetic, mod de concepere şi realizare.

Mesaj pentru publicul DFF – Oscar Harding (regizor, co-producător) & Dominik Platen (asistent regie, co-producător):

Mimist Dracula

MIMIST (Coreea de Sud, 2021, r: Gun-ho Jang)

Având ca punct de plecare scurtmetrajul lui Jang Gun-ho Mime in Mime, câştigator al premiului Korean Music Film Now la Jecheon International Music & Film Festival 2021, MIMIST (joi, 13 octombrie, ora 18:00, Cinemateca Patria) este un documentar experimental cu tuşe Fantasy despre pregătirea performance-ului care celebrează 50 de ani de carieră al mimului Yu Jin-gyu. Arta lui reflectă “expresia poetică a dorinţei” şi necesită doar spaţiu şi muzică, ceea ce dă naştere prin meditaţie complexei succesiuni de mişcări metaforice. Filmul urmăreşte faimosul mim asiatic în tot ceea ce se întâmplă înainte şi după actul artistic, prin metamorfozarea relaţiei sale cu mediul social urban şi a modului în care acesta îi nuanţează expresivitatea.

Recomandare de IOAN BIG

Citește aici: DRACULA FILM FESTIVAL 10 motive (în plus) pentru un city break la Braşov

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.