Centrul de Interes continuă să-și consolideze poziția de pol dominant pe scena de artă vizuală contemporană națională și internațională printr-un nou sezon expozițional, care aduce la Cluj artiști și curatori din Germania, Italia, Belgia și România.
Noile expoziții vor avea vernisajul comun joi, 13 octombrie, între orele 18:00 și 22:00, la Centrul de Interes de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A, cu efortul organizațiilor colaboratoare: SPAȚIU INTACT, Friche Space, Focus și CAMERA. Line-up-ul sezonului expozițional de toamnă 2022 îi include pe artiștii Harry Hachmeister, Mirko Canesi, Linda Carrara – care expun pentru prima dată în România, Răzvan Neagoe și Irina Dumitrașcu – Măgurean. În ziua vernisajului, în curte, vizitatorii se vor putea delecta cu preparate de street food și băuturi alese oferite de partenerii Centrului de Interes. Vineri, 14 octombrie, de la ora 18:00, artistul Harry Hachmeister se va adresa publicului de la Centrul de Interes într-un artist-talk moderat de Alex Mirutziu, curatorul expoziției. Noile expoziții vor putea fi vizitate în perioada 14 octombrie – 30 noiembrie, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă!
SPAȚIU INTACT îl aduce în prim-plan publicului clujean pe artistul german Harry Hachmeister cu expoziția personală ”Everything under control”. După aproape 20 de ani de la prima lor colaborare, curatorul expoziției Alex Mirutziu facilitează accesul iubitorilor de artă contemporană la creația unui artist a cărui operă o descrie ”echivalentul unui dans pe o frânghie între două stânci”. Profitând de spațiile expoziționale generoase ale Centrului de Interes, artistul se desfășoară în trei săli, inclusiv în Sala ATRIUM, și prezintă lucrări de ceramică, instalații și pictură pe sticlă, în care atribuie melancolie animalelor din preajma figurilor umane deseori însingurate și chestionează oboseala corpului în transformare și prietenia între specii. ”Sunt inspirat de ceea ce cunosc (eu însumi), de ceea ce mă tulbură” declară artistul născut la Leipzig în 1979 și stabilit la Berlin. În ultimii ani, artistul a expus la Museum der bildenden Künste Leipzig, Museum für Photographie Braunschweig și Schwules Museum din Germania, Museo de Arte Contemporáneo din Santiago de Chile și a fost bursier al Kulturstiftung des Freistaates Sachsen, HBK Braunschweig și Pollock-Krasner Foundation din New York.
La invitația Friche Space și Focus, curatorul belgian Emmanuel Lambion, cu o activitate de peste două decenii în domeniul cultural și fondator al Bn PROJECTS, a pregătit două expoziții personale ale artiștilor Mirko Canesi și Linda Carrara. ”Legătura dintre ele o constituie peisajele futuriste virtuale post umane și urme ale unor peisaje primordiale, care creionează peisaje mentale”, susține curatorul Emmanuel Lambion.
Friche Space găzduiește expoziția ”Ri’fuʤo” a artistei Linda Carrara, stabilită la Milano. Firul roșu al expoziției își are sursa în șocul estetic pe care artista l-a experimentat în momentul vizitării peșterii Grotta del Genovese, pe insula Levanzo din regiunea Siciliei. Impresionată de descoperirea intimă a unui trecut ancestral îndepărtat al umanității, artista recrează experiența la Centrul de Interes pornind chiar de la titlul expoziției care e o transcriere fonetică a cuvântului italian ”rifugio” – refugiu sau adăpost, în limba română – și care susține demersul artistic de retragere și reîntoarcere în civilizațiile pre- și protoistorice. Recent, lucrările artistei au fost incluse în expoziții organizate de Fondazione ICA și Palazzo Reale din Milano.
La Focus publicul se va familiariza cu lucrările artistului italian stabilit la Bruxelles Mirko Canesi care compun expoziția ”Save Point”. Artistul s-a inspirat pentru această expoziție din două jocuri video populare la începutul anilor ‘90, ”Shadow of the Beast” și ”Flashback”, ambele plasate în medii de junglă futuriste. Fascinația artistului pentru realitatea virtuală și cultura jocurilor video se regăsește în sculpturile din spațiul galeriei. Urmele umane sunt eradicate din peisajele încadrate recreate de Canesi, lăsând astfel privitorul să se confrunte cu simptomele unui mediu natural post-uman.
Expoziția de la spațiul CAMERA îi aduce față în față pe artiștii Răzvan Neagoe și Irina Dumitrașcu – Măgurean. Duo show-ul ”Standing Point” pune în discuție abordarea celor doi artiști față de fotografie și modul prin care aceștia o percep. Lucrările prezentate îi depărtează de bine cunoscuta depictare a naturii și îi transpun într-o lume a abstractului în care imaginația privitorului este calea spre descifrare a imaginilor. Ambii artiști lucrează cu fotografia pe film, dar fiecare o traduce în limbajul individual, publicul având de-a face cu două lumi distincte.
Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres și www.centruldeinteres.art.