Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/10/2022
Artă & Cultură / Teatru Viața Orașului

Mai APROAPE de Teatrul Excelsior

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Mai APROAPE de Teatrul Excelsior Share Mai APROAPE de Teatrul Excelsior
Aproape


Din această toamnă, vă veți simți (și mai) aproape de Teatrul Excelsior – odată cu spectacolul care va avea premiera pe 8 octombrie.

APROAPE, de John Cariani, în regia lui Eugen Gyemant, este o invitație să te întâlnești cu emoția pe care o simți atunci când descoperi un lucru pentru prima dată. Într-o atmosferă aproape-realistă și aproape-fantastică, într-un orășel de aproape-nicăieri, personaje aproape-familiare și aproape-bizare se întâlnesc în nouă povești care se întâmplă – (spoiler alert!) – pe fundalul magic al Aurorei Boreale.

Aproape vă aduce acea simplitate și candoare percutante care nasc instant emoția. Sub învelișul unei comedii romantice ușor suprarealiste, veți descoperi un spectacol aprins de scânteia apropierii dintre oameni, unica sursă de autenticitate într-o lume care favorizează alienarea.

Aproape Eugen Gyemant
Eugen Gyemant

„Textul lui Cariani vorbește despre cât de greu ne e să fim aproape unii de alții, oricât ne-am dori, despre poveștile pe care ni le spunem despre propria viață, ca să facem realitatea suportabilă, despre cum ne agățăm unii de alții și ce rămâne dintr-o relație după ce s-a dus. Ne amintește că iubirea este un lucru înspăimântător și că durerea este primul lucru prin care învățăm să cunoaștem lumea. Fără ea, nu mai putem învăța nimic și a-i permite celuilalt să fie nebun, a avea grijă de nebunia lui este mai important decât a-l repara.”, spune regizorul Eugen Gyemant, aflat la prima sa colaborare cu Teatrul Excelsior.

În APROAPE îi veți putea (re)vedea pe mulți dintre actorii pe care (sperăm că) îi știți deja din superproducțiile de musical semnate de Răzvan Mazilu la Excelsior, Familia Addams și Opera de trei parale sau din spectacole foarte apreciate de publicul tânăr (Urâtul, Turandot sau Arlecchino şi pierdutele iubiri): Loredana Cosovanu, Iulia Samson, Ana Udroiu, Mihai Mitrea, Radu Micu, Bogdan Nechifor, Alex Popa și Dan Pughineanu.

Cu toții joacă dublu rol – un motiv în plus să nu ratați acest spectacol!  Veți descoperi 19 personaje aparent bizare, dar cât se poate de recognoscibile prin natura lor umană contradictorie. „Oamenii din Aproape sunt aproape fericiți, aproape disperați, aproape singuri, aproape pierduți și, prin asta, seamănă cu fiecare dintre noi.”, spune Eugen Gyemant.

APROAPE

Aproape impune, ca text, un tip de joc direct, uman, care sondează adevărul conținut de fiecare replică. Despre experiența repetițiilor pentru spectacol, actrița Iulia Samson a mărturisit: „Pentru mine Aproape a venit intens ca atunci când te loveşte din senin mirosul de iarnă din aer şi ţi se face dor mare de Crăciun. Sunt recunoscătoare pentru cele două personaje (Glory și Hope) pe care Eugen a ales să le joc, personaje cu structuri foarte diferite. Mă bucur de ce descoperim împreună în fiecare repetiţie şi sper ca, alături de colegii mei de la Excelsior, să creăm lumea imaginată de autor și de regizor și să v-o aducem… aproape.”

Eugen Gyemant: „Îi simt foarte aproape pe actorii Teatrului Excelsior și lucrăm la aceste personaje ca și când ne-am împărtăși unii altora propriile experiențe, ceea ce cred că se va simți și în spectacol, iar spectatorii vor avea senzația că vorbesc cu niște prieteni despre lucruri pe care, în ciuda stranietății lumii pe care o vor vedea, le vor recunoaște ca fiind cât se poate de aproape de propria lor viață.”

Aproape este primul din seria celor cinci(!) spectacole pe care le veți putea vedea la Excelsior, în premieră, până la finalul acestui an, ca parte a noii sale oferte repertoriale, care se adresează începând de anul acesta și mai țintit publicului tânăr. Excelsior s-a relansat și vine în întâmpinarea publicului tânăr cu energie fresh și cu o serie de producții teatrale și proiecte conexe, pe care le-a prezentat în fața unei săli pline de adolescenți, într-o întâlnire informală cu o parte dintre actorii teatrului și regizorii care vor semna producțiile noii stagiuni.

Iulia Samson: „Cred că, prin propunerile noastre repertoriale, avem șanse să creştem o generaţie de spectatori avidă de povești. Prin teatru bun şi forme actuale putem să susţinem foamea de exprimare pe care tinerii o au. Cred puternic că teatrul poate schimba cutume. Într-o lume în care cu greu mai găseşti nişte fărâme de farmec, o lume în viteză, recesiune, război, criză ecologică, electrică, existenţială, te poţi cuibări pentru o oră şi jumătate în sala Teatrului Excelsior pentru a te hrăni cu un pic de căldură sufletească şi magie.”

Aproape – un spectacol pe care îl simți ca pe o întâlnire între prieteni. Este aproape și este la teatru – fără ecrane și fără repeat. Începând din 8 octombrie, la Teatrul Excelsior.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută