Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/10/2022
Artă & Cultură

Naționalul sibian va fi prezent pe scena Festivalului de la Tokyo cu trei reprezentații ale spectacolului ”Povestea prințesei deocheate”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Naționalul sibian va fi prezent pe scena Festivalului de la Tokyo cu trei reprezentații ale spectacolului ”Povestea prințesei deocheate” Share Naționalul sibian va fi prezent pe scena Festivalului de la Tokyo cu trei reprezentații ale spectacolului ”Povestea prințesei deocheate”


Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va fi prezent în Japonia, la  Festivalul de la Tokyo, cu spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, care va avea  trei reprezentații pe scena de la Tokyo Metropolitan Theatre în perioada 8-11 octombrie.

Spectacolul se va juca în limba română, cu supratitrare în limbile japoneză și engleză, iar reprezentațiile din 9 și 11 octombrie vor fi urmate de discuții cu publicul.

Prof. univ. dr. Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, va susține, în data de 7 octombrie, conferința cu tema „Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – o punte între creativitatea japoneză și cea europeană” pentru studenții de la Universitatea Meiji Gakuin.

Ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, va fi prezent la reprezentațiile din Japonia ale Naționalului sibian.

Festivalul de la Tokyo are loc în perioada 1 septembrie – 11 decembrie (de-a lungul a 102 zile), cu scopul de a conecta lumea cu artele și cultura din Tokyo.

Prințesa Sakura se reîntoarce acasă

Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Namboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual și o codificare complexă.

Povestea prințesei Sakura (floare de cireș) a suferit, de-a lungul timpului, mai multe transformări, pornind de la varianta originală care datează din anul 1817, până la cea mai cunoscută dintre variante, din 1967, de la Teatrul Național din Tokyo.

Silviu Purcărete și-a propus să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală. „Povestea prințesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări și răzbunare. Spectacolul preia aceste teme și construiește, cu umor și auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană și cea japoneză.

Scenografia spectacolului este semnată de Dragoş Buhagiar, muzica de Vasile Şirli, iar din distribuție fac parte actorii TNRS: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloş, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu – Plier, Adrian Neacşu, Pali Vecsei, Vlad Robaș, Emőke Boldizsár, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruţa Vasiu, Serenela Mureşan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Antonia Dobocan, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Monica Vîlcu, Ioana Cosma, Cristina Blaga-Tomuș, Oana Brânzan, Eduard Pătrașcu, Mihai Coman, Viorel Rață, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.