Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/09/2022
Artă & Cultură / Teatru

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași va aduce anul acest în prim plan tema „conflict/confruntare” prin intermediul a peste 150 de evenimente

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași va aduce anul acest în prim plan tema „conflict/confruntare” prin intermediul a peste 150 de evenimente Share Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași va aduce anul acest în prim plan tema „conflict/confruntare” prin intermediul a peste 150 de evenimente
Festivalulul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași


În perioada 1-9 octombrie (cu un Prolog Showcase al Teatrului Luceafărul pe 30 septembrie), sub genericul „conflict/confruntare” se va desfășura Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, ediția a XV-a. Invitați din Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, România, Polonia, Republica Moldova, Spania, Ucraina, Ungaria, SUA vor asigura punctele unui program dens și variat ce cuprinde 150 de evenimente. 

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaș

Vor fi spectacole pentru toate categoriile de vârste, atât indoor, cât și outdoor,  teatru VR, teatru pe TikTok, unele dintre ele urmate de discuții cu publicul. Totodată, festivalul include o serie de spectacole nominalizate la Premiile UNITER sau spectacole realizate pe texte câștigătoare ale unor importante premii naționale, imaginate atât de companii de stat, cât și de artiști independenți. O serie aparte de spectacole vor fi cele accesibilizate pentru persoane cu deficiențe de auz și de văz.

Pe lângă spectacolele prorpiu-zise, organizatorii au mai pregătit și o serie de expoziții, ateliere, o secțiune dedicată împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale („Caragiale necanonic”), teatru studențesc, concerte, dans/performance, lansări de carte etc.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaș

Tema actualei ediții s-a impus oarecum de la sine. Perioada pandemică, crizele prin care trecem – energetică, în primul rând, climaterică, războiul din Ucraina ne-au orientat gândurile mai insistent către «bătăliile» pe care trebuie să le ducem aproape zilnic. Nu vom vorbi scenic și prin activitățile conexe numai despre adversități explozive, abordăm o gamă extinsă de subiecte. De la conflictele și confruntările pe care le avem cu noi înșine, până la cele globale. Arta spectacolului teatral reușește să o facă sensibilizând oamenii, de aceea e și atât de tentantă. – teatrologul Oltița Cîntec, curatorul evenimentului.

Un prim set de bilete s-a pus deja în vanzare pe platforma bilet.ro. Prețul unui bilet este 50 de lei, studenții, elevii, pensionarii, șomerii beneficiază de reducere 50 la sută, pe baza unui document doveditor.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site.

Cea mai complicată provocare pentru organizatori a fost să țină pasul cu creșterea continuă a prețului la carburanți, care a dus cheltuielile de transport (camioane pentru decor, autor/avion pentru artiști și tehnicieni) pe un trend continuu ascendent, practic de la o zi la alta. O altă problemă de gestionat au fost reținerile unora dintre invitații străini care în decizia lor au luat foarte serios în calcul distanța mică dintre Iași și conflictual armat din Ucraina, respectiv centrala de la Zaporojie.  Chiar și așa, în program sunt multe prezențe internaționale, majoritatea în exclusivitate națională la FITPTI (Dnipro Academic Drama & Comedy Theatre, Ucraina, Cie Collapse Lyon, France, Cabezaenespiral Mexic, Titeres desde Abajo Spania, Oniversum Theatre Germania, IndigoMoon Theatre Marea Britanie etc.).

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.