Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 16/09/2022
Film

Noaptea Albă a Filmului Românesc la Cluj Napoca

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Noaptea Albă a Filmului Românesc la Cluj Napoca Share Noaptea Albă a Filmului Românesc la Cluj Napoca


Vineri, 16 septembrie, în cadrul evenimentului care celebrează, pentru al 13-lea an, cinema-ul autohton, Noaptea Albă a Filmului Românesc, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca vor rula trei dintre cele mai recente filme românești: OM-CÂINE în premieră de la ora 18:00, urmat de avanpremiera filmului CAPRA CU TREI IEZI, filmul de debut al regizorului Victor Canache, și avanpremiera filmului NUNȚI, BOTEZURI, ÎNMORMÂNTĂRI, de Alexandru Lusting.

 

Capra cu trei iezi — avanpremieră Noaptea Albă a Filmului Românesc

  • România 2022 / Horror, Thriller / 83 min. / rating N-15
  • Regia: Victor Canache
  • Cu: Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Antonio Gavrilă

În România rurală a secolului al 19-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărată natură sadică. Bazat pe una din cele mai cunoscute povești românești (“Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă), filmul îşi propune să dezvăluie adevărata natură a faimoasei povești pentru copii şi să prezinte publicului o nouă perspectivă, una care oferă imaginea reală a tragediei, dincolo de personificări și cântece vesele.

Premiul Publicului pentru cel mai bun film românesc, ZFR — TIFF 2022

Vineri 20:30

 

Nunți, botezuri, înmormântări — avanpremieră Noaptea Albă a Filmului Românesc

  • România 2022 / Comedie / 121 min. / rating N-12
  • Regia: Alexandru Lusting
  • Cu: Ilona Brezoianu, Gheorghe Ifrim, Șerban Pavlu, Anca Sigartău

Cosmin joacă un joc de tenis cu 3 prieteni. Se uită la ceas și începe să intre în panică: a întârziat la Oficiul Statului, la o nuntă — nunta lui, cu fosta soție, de care divorțase fără ca prietenii să știe. Totul începe în 2007, când bula imobiliară atinge apogeul. Cosmin ii face cadou lui Reli un pământ pe marginea unui lac, pentru aniversarea nuntii lor. Plănuiește să construiască 7 vile, să le vândă și să câștige 1 milion de euro.

Vineri 22:30

 

Om, câine / Man and Dog — premieră Noaptea Albă a Filmului Românesc

  • România 2021 / Dramă / 108 min. / rating N-15
  • Regia: Ștefan Constantinescu
  • Cu: Bogdan Dumitrache, Ofelia Popii, Cosmina Stratan

Prezentat la TIFF 2022 în competiția Zilele Filmului Românesc, „OM CÂINE” este o poveste despre dragoste și exil, scrisă de Andrei Epure, Ștefan Constantinescu și Jörgen Andersson, structurată sub forma unui film noir, în care se întrepătrund senzațiile de paranoia, alienare, umorul absurd dar și sentimentul unei catastrofe iminente.

Acțiunea filmului are loc în apogeul crizei sanitare provocată de coronavirus când personajul principal, Doru decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Susține că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan. Alături de câinele mamei lui, Doru urmărește să își confirme bănuielile legate de infidelitatea soției. Timpul este scurt, Europa se pregătește să își închidă granițele, iar superiorii îi cer să se întoarcă de urgență în Suedia.

Rolul principal este interpretat de Bogdan Dumitrache, cunoscut pentru „Proroaca (2017)”, un film care i-a adus premiul Gopo pentru Cel mai bun actor și multiple premii la festivalurile de film de la Dublin, San Sebastián și în Ungaria, la Titanic International Film Festival. Regia este semnată de Ștefan Constantinescu, cineast și artist, reprezentantul României la Bienala de la Veneția în 2009, unde a prezentat filmul „Troleibuzul 92,” cunoscut pentru „Family Dinner” (2012) proiectat la Semaine de la Critique de la Cannes, și filmul „Six Big Fish” prezentat în competiția Festivalului de Film de la Locarno.

Vineri 18:00

Vineri 18:00 | Sâmbătă 16:00 | Marți 18:00

*Available with English Subtitle

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută