Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2022
Artă & Cultură / Teatru

Teatrul Național Iași, invitat cu două spectacole la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Teatrul Național Iași, invitat cu două spectacole   la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău Share Teatrul Național Iași, invitat cu două spectacole   la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău


Abia întors din Serbia, de la Festivalul Internațional de Teatru de la Niš, Teatrul Național Iași se pregătește pentru un nou eveniment de amploare.

Două spectacole recente sunt invitate în această săptămână, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău: „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart, în regia lui Cristian Hadji-Culea, și „Trei piese triste” de Maurice Maeterlinck, producție montată de Radu Afrim. Organizatorul festivalului: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Teatrul Național Iași

Spectacolele vor avea loc la Sala Mare a instituției gazdă, pe 17 septembrie („Domnul Vulpe”) și pe 18 septembrie („Trei piese triste”).

Participarea celor două spectacole ale Teatrului Național Iași este susținută de Institutul Cultural Român.

Cea de-a VII-a ediție a evenimentului de la Chișinău se va desfășura în perioada 15-28 septembrie, sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

În contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor la adresa democrației și libertății venite din exterior, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente, a spiritului critic a devenit o prioritate. Noi, oamenii de artă, simțim mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin „mână de fier” și agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună. –Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău

 

Organizarea ediției din acest an este o confirmare a susținerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul țării candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

 

  • Domnul Vulpe de Larry Gelbart,

Regie: Cristian Hadji-Culea

Scenografie: Dragoș Buhagiar, Iuliana Gherghescu 

Ilustrație muzicală: Odry Bârcă   

Distribuția: Călin Chirilă, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu,  

Cosmin Maxim, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Andrei Sava,

Robert Agape, Sebastian Pricop, Toma Rîșcă, Mihai Biholar, Teodor Babă, Iulian Lungu, Ștefan Pîslariu, Sebastian Ilașcu

 

  • Trei piese triste de Maurice Maeterlinck

Scenariul și regia: Radu Afrim

Scenografia: Cosmin Florea (Premiul pentru cea mai bună scenografie, UNITER 2022)

Video: Andrei Cozlac

Coregrafia: Radu Alexandru

Aranjament muzical, pregătire muzicală: Diana Roman

Asistent regie: Antonia Mihăilescu 

Distribuția: Ada Lupu, Pușa Darie, Emil Coșeru, Ionuț Cornilă, Horia Veriveș, Diana Roman, Livia Iorga, Răzvan Conțu, Diana Raluca Amitroaie, Diana Vieru, Alexandra Azoiței, Ioana Fuciuc, Mălina Lazăr, Georgiana Zmău 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută