Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 12/09/2022
Film

„Pasagerii Nopții” – Charlotte Gainsbourg duce atmosfera retro a anilor ’80 din Paris pe marile ecrane

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii „Pasagerii Nopții” – Charlotte Gainsbourg duce atmosfera retro a anilor ’80 din Paris pe marile ecrane Share „Pasagerii Nopții” – Charlotte Gainsbourg duce atmosfera retro a anilor ’80 din Paris pe marile ecrane


Paris, 1981. Vântul schimbării bate puternic în noaptea alegerilor, iar francezii ies entuziasmați pe străzi. Élisabeth nu reușește însă să împartă optimismul celorlalți. Proaspăt divorțată, cu doi copii adolescenți și prea puține perspective, va trebui totuși să găsească o cale prin care să poată să meargă mai departe. Ce-ar fi dacă ar scrie o scrisoare gazdei emisiunii sale favorite de radio? Sau dacă ar invita o fată fără adăpost la ea în casă? Ce s-ar întâmpla dacă ar face genul de gesturi care pot schimba vieți?

Prezentat în avanpremieră în competiția Berlinale de anul acesta, „Les passagers de la nuit” este al doilea film al regizorului francez Mikhaël Hers care ajunge în cinematografele din România, după sensibilul „Amanda”, care s-a difuzat la noi în urmă cu trei ani. Filmele lui Hers au această mare calitate de a vorbi cu seninătate despre subiecte care nu sunt mereu ușoare, dar în care reușește să găsească lumina și optimismul. Mai mult, dacă ești un spectator îndrăgostit de Paris, filmele lui nu trebuie să lipsească de pe lista ta de vizionări!

Timp de două ore, Charlotte Gainsbourg este în centrul poveștii, o felie de viață ce se desfășoară pe parcursul a șapte ani, în care personajul ei se confruntă cu o nouă realitate cotidiană. O nouă viață, un nou job. Un drum ce părea aranjat și sigur și care se transformă, se reinventează. Oamenii au rareori o singură fațetă, iar Elisabeth este pe cât de vulnerabilă, pe atât de hotărâtă și solidă, pe cât de lucidă, pe atât de naivă.

Iar dacă Charlotte Gainsbourg, Parisul și atmosfera retro a anilor ’80 nu v-au convins încă să mergeți la cinema din 16 septembrie, poate vă va convinge muzica filmului, care trece prin Joe Dassin, Kim Wilde, Les Innocents sau John Cale. Până la urmă, Elisabeth ajunge să lucreze la o emisiune de radio de noapte, iar atmosfera acelor emisiuni nu poate fi decât unică!

„Les passagers de la nuit” este distribuit în România de Bad Unicorn.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.