Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 08/09/2022
Film

Vortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinema

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Vortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinema Share Vortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinema


Gaspar Noé, regizorul care și-a obișnuit publicul cu filme șocante precum Irréversible, Love sau Climax, revine pe marile ecrane cu Vortex, distribuit în cinema din 9 septembrie de Independența Film. Prezentat la Cannes 2021 și premiat la festivalul de la San Sebastián, Vortex vorbește despre provocările unui cuplu de bătrâni, care se apropie de finalul vieții lor. În rolurile principale se regăsesc cunoscutul regizor Dario Argento și Françoise Lebrun, actriţa consacrată în La maman et la putain.Vortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinemaVortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinema
Vortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinema

„Viaţa este o petrecere ce se va termina curând pentru a fi uitată imediat după”

Vortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinema

Considerat de publicația Screen International „cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé”, Vortex tratează un subiect diferit față de cele explorate de autor în filmele anterioare: degradarea psihică și fizică a unui cuplu de bătrâni și apropierea morții. Filmul este inspirat de experiențele personale ale autorului: încercarea de a trata demența mamei sale, precum și o hemoragie cerebrală, aproape fatală, de care Noé a suferit în 2020. 

Trailer oficial: 

„Îmi doream de câțiva ani să fac un film cu oameni în vârstă. Cu bunicii mei, apoi cu mama. Mi-am dat seama că bătrânețea implică foarte probleme complicate legate de supraviețuire, care generează copleșitor de multe situații în care cei care te-au protejat cel mai mult când erai mic, revin acum la copilărie. Așa că mi-am imaginat un film cu o poveste extrem de simplă, cu o persoană în vârstă, aflată într-o stare de deteriorare psihică, pentru care limbajul își pierde sensul, și nepotul său, care încă nu știe să se exprime, ca două extreme ale acestei scurte experiențe care este viața”, spune Gaspar Noé. 

Dario Argento, faimosul cineast în vârstă de 82 de ani, care a făcut Suspiria, Tenebrae și Opera, este la primul său rol principal și recunoaște că, deși Gaspar Noé a scris rolul pentru el, s-a lăsat cu greu convins: „Gaspar este unul dintre bunii mei prieteni, ne știm de peste 20 de ani. M-a implorat, mi-a spus c-a scris filmul pentru mine, și toți din jurul meu m-au sfătuit să joc în Vortex. Chiar și așa, când a venit Gaspar să mă vadă la Roma și am urmărit împreună Love, la 10 dimineața, trebuie să recunosc că aveam mari îndoieli. Asia, fiica mea, a fost cea care m-a convins, în cele din urmă”.

Vortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinema

Fără scenariu și având doar un script de aproximativ 15 pagini, Dario Argento, Françoise Lebrun și Alex Lutz (Guy), care joacă rolul fiului celor doi, au improvizat constant, respectând indicațiile regizorale. “Privire goală. Mișcă-ți degetele. Mormăie. Lucruri foarte concrete. Nu am vorbit cu Gaspar despre stările personajului și mai bine așa, pentru că nu suport lucrurile astea”, a spus Françoise Lebrun. 

Vortex, cel mai nou film de Gaspar Noé, din 9 septembrie în cinema

Vortex va avea premiera în cinematografe din 9 septembrie și este distribuit de Independența Film. Lista cinematografelor în care rulează filmul se află aici.

Văzut de Radio Guerrilla 

Parteneri media: Micile Bucurii, Cinemap, Zile și Nopți, Movienews, Ziarul Metropolis, Spotmedia, Films in Frame, Munteanu Recomandă, Cineghid, Răsfoiala

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută