Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/09/2022
Muzică

Balkanik #9 – un melting pot cultural în mijlocul orașului

Anca Spiridon De Anca Spiridon
Comentarii Balkanik #9 – un melting pot cultural în mijlocul orașului Share Balkanik #9 – un melting pot cultural în mijlocul orașului


Balkanik – World Music Festival se întoarce între 9 și 11 septembrie la Grădina Uranus,  cu un lineup de artiști de world music de (re)văzut, o atmosferă unică și târg meșteșugăresc, bucătării internaționale cu preparate tradiționale și reinterpretate, scenografii la intersecția dintre Est și Vest, urban și rural.

Călătoria muzicală în jurul lumii începe cu ONUKA (Ucraina), a cărei solistă, Nata Zhizhchenko, și-a propus să revitalizeze vechile tradiții și instrumentele populare clasice (precum bandura și sopilka), ce au dispărut din Ucraina în perioada sovietică, integrându-le în sound-uri electronice. BABA ZULA (Turcia) readuce la Balkanik Festival „sunetul spațiului din Istanbul”, altfel spus, un Oriental dub sau un rock’n’roll psihedelic energic și nemaiauzit, care a reușit să inventeze călătoria în timp și spațiu, teleportându-și ascultătorii pe malul vechiului Bosfor.

ORANGE BLOSSOM revin la București cu o infuzie nemaiauzită de heavy-electronică și ritmuri orientale și cu o energie extraordinară pe scenă. BUBLICZKI (Polonia), un septet înființat în 2007, a susținut sute de concerte atât în Polonia, cât și în străinătate. MESZECSINKA este una dintre cele mai apreciate trupe de world music din Ungaria, conform revistei Dal+Szerző.

TARAF FLAMENCO (România-Argentina) este un grup muzical creat la București în 2022, format din muzicieni români, romi și argentinieni, în jurul unui repertoriu în care se reunesc, sub aceleași ritmuri, muzici spaniole, lăutărești și romanțe din vechiul București. SURORILE OSOIANU (Republica Moldova) – formează un cvintet fondat în anul 1980, la Chișinău, de către binecunoscutul etnomuzicolog Andrei Tamazlacaru, care, alături de Zdob și Zdub, au înregistrat două piese bine-cunoscute: DJ Vasile și Miorița. ARSEN PETROSYAN QUARTET (Armenia), ni-l prezintă pe unul dintre principalii muzicieni ce duc mai departe moștenirea dudukului armenesc. IARBA FIARELOR (România) este o trupă de muzică neaoșă din Transilvania, ce actualizează temele și motivele muzicale folclorice omniprezente în interiorul arcului carpatic.

ORIENTAL SESSION – Radu Varga, Cosmo & Sfichy (România) este un proiect original, prezentat pentru prima dată în această formă, în cadrul Balkanik Festival. Prin intermediul diverselor experiențe, își formează o colecție vastă de ritmuri din diverse tradiții turcești (köçek, türkü, otomană) și le adaptează la muzica românească și modernă.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.