Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/08/2022
Artă & Cultură Festival

„Cei mai drepți și mai viteji dintre toți Tracii” își dau din nou întâlnire la cea de-a 3-a ediție a festivalului istoric Getodava

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii „Cei mai drepți și mai viteji dintre toți Tracii” își dau din nou întâlnire la cea de-a 3-a ediție a festivalului istoric Getodava Share „Cei mai drepți și mai viteji dintre toți Tracii” își dau din nou întâlnire la cea de-a 3-a ediție a festivalului istoric Getodava
Getodava


Cel mai mare festival de reconstituire istorică din zona Moldovei ajuns anul acesta la a treia ediție, Getodava, va avea loc în perioada 26-28 August la Partia de Schi din Iași.

Festivalul este organizat de Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova în parteneriat cu Primaria Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Dumești.

Getodava

Peste 150 de reenactori din 12 asociații din România, Italia și Bulgaria vor scrie împreună o pagină de istorie pe viu. În cadrul festivalului, participanții vor avea ocazia să admire și să participe la ateliere meșteșugărești interactive, dansurile nimfelor, piese de teatru, gastronomie, demonstrații de luptă, gladiatori, parade militare, reconstituiri de bătălii antice și medievale și ritualuri.

Punctul culminant al evenimentului va fi aprinderea rugului lui Zalmoxes, în cea de-a doua zi a festivalului, începând cu ora 20.30

Intrarea este gratuită

Getodava

Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova cu sediul în Iași (cu filiale la Bacău, Buhuși și Filipești) este o organizație Non-profit și care se ocupă cu reconstituirea istorică. Scopul asociației este acela de a promova cât mai mult patrimoniul istoric și cultural al regiunii Nord-Estul arcului carpatic, specific perioadei istorice a antichității; reconstituind prin participarea la evenimente și prin costumele/echipamentele prezentate, viața civilă și militară din perioada strămoșilor noștri Geto-Daci. Asociația participă la orice fel de evenimente cu scop educativ și cultural, până acum bifând foarte multe evenimente la diferite școli și licee (din Jud. Iași cât și alte județe din Moldova), festivaluri de reconstituire istorică (naționale cât și internaționale: Austria, Italia, Polonia, Rusia, etc.), tabere de cercetași, ceremonii oficiale sau expoziții în diferite muzee, săpături arheologice, emisiuni televizate, gale sportive, meciuri de fotbal. 

Programul complet al Festivalului Getodava

Vineri, 26 August 2022: 

19.00/19.30 – Parada (cu sau fără torte) pe traseul: Piața Unirii, b-dul Ștefan cel Mare și Sfant, Palatul Culturii și retur.

Dansurile nimfelor dacice + jonglerii cu foc.

 La parada de deschidere vor fi prezenți toți membrii din toate asociațiile participante la festival.

 

Sâmbătă, 27 August 2022:

12.00  – Deschiderea festivalului cu discursurile oficialităților și prezentarea asociațiilor participante.

12.30 – Deschiderea taberelor civile/militare, meșteri populari, ateliere meșteșugărești: 

opincărie, roata olarului, tesut/broderie, fierărie, prelucrarea lemnului, bijuterie/metaloplastie, pielarie, pictură și desen, atelier de bătut monede, prelucrare os, tir cu arcul, antrenamente, demonstrații militare, lupte de gladiatori, etc

15.00 – Prezentări şi demonstraţii militare ale trupelor participante: dansuri antice, muzica antică, piese de teatru pentru copii, bucatarie/gastronomie antică.

Prezentare și demonstrație de tragere – Carroballista – replică piesă de artilerie romană din perioada celor două războaie daco-romane.

18.00 – Lupte medievale

18.30- Nunta geto-dacică

19.00 – Războaiele Geto-Dacilor versus legiunile Imperiului Roman

20.30 – Rugul lui Zalmoxes! (Foc de tabără cu ritual sacru și dansuri ale nimfelor)

 

Duminică, 28 August 2022: 

12.00  – Deschiderea taberelor civile/militare, meșteri populari, ateliere meșteșugărești: opincărie, roata olarului, țesut/broderie, fierărie, prelucrarea lemnului, bijuterie/metaloplastie, pielarie, pictură și desen, atelier de bătut monede, prelucrare os, tir cu arcul, antrenamente, demonstrații militare, etc 

12.30 – Prezentări şi demonstraţii militare ale trupelor participante: dansuri antice, muzică antică, piese de teatru pentru copii, bucătărie/gastronomie antică. 

Prezentare și demonstrație de tragere – Carroballista – replică piesă de artilerie romană din perioada celor două războaie daco-romane.

13.30 – Lupte medievale.

14.00 – Războaiele Geto-Dacilor versus legiunile Imperiului Roman.

Participă asociațiile de reconstituire istorică: Geto-dacii din Moldova-Iași, Terra Taurina-Italia, Tracia Antica-Bulgaria, Enciclopedia Dacica-Alba Iulia, Castrum Novis-Sibius, Terra Apulum/Antheia Imperialis-Alba Iulia, Geto-Dacii Ansamensi-Jibou, Milites Marisensis-Tg. Mures, Tomis-Constanta, Ignis Vultus-Iasi, Artipic (fire show)-Iași.

Prezentatori actorii: Magdalena Chihaia și Nae Alexandru

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută