Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/08/2022
Artă & Cultură

Autoportretele ascunse ale lui Caravaggio

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Autoportretele ascunse ale lui Caravaggio Share Autoportretele ascunse ale lui Caravaggio


Sâmbătă, 27 august, începând cu ora 11.00, Societatea Calderon găzduiește o conferință-eveniment despre pictorul Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610). În cadrul ei, criticul Erwin Kessler își propune o analiză a autoportretelor rămase de la marele creator.

Autoportretele ascunse ale lui Caravaggio

 „Arta lui Caravaggio — se scrie în prezentarea evenimentului — este faimoasă prin multe lucruri: o anumită impulsivitate a pensulei, un realism împins până la brutalitate, o formă personală de clar-obscur, o relație complicată cu catolicismul epocii. Pictorul e însă faimos și prin ceea ce specialiștii numesc autoportrete ascunse — tablouri între personajele cărora autorul se inserează și pe sine, fără să anunțe. Asemenea autoportrete funcționează ca un soi de semnături secrete și adaugă compozițiilor o notă de joc și mister. Susținută de Erwin Kessler, conferința de față demonstrează că a trece în revistă autoportretele ascunse ale lui Caravaggio ne ajută să înțelegem întreaga operă a artistului, dimpreună cu biografia sulfuroasă care a făcut-o posibilă.“ 

Erwin Kessler este cel mai cunoscut critic și istoric de artă român din generația sa. Școlit la București, Praga, Paris și Maastricht, a scris de-a lungul anilor despre Hieronymus Bosch, Caravaggio, Marcel Duchamp, avangarda europeană, Ion Țuculescu, Horia Bernea. Este director fondator al Muzeului de Artă Recentă din București. A curatoriat expoziții în muzee precum Národní galerie (Praga), Bunkier Sztuki (Cracovia), Complesso del Vittoriano (Roma), Museu do Chiado (Lisabona), Musée d’art moderne et contemporain (Saint-Etienne). Scrisul său învățat și expresiv, hrănit de curajul opiniei, îl face inconfundabil.

Fondată în septembrie 2013 la București, Societatea Calderon organizează conferințe, dezbateri, ateliere, întâlniri cu mari creatori și savanți, cursuri. Evenimentele se adresează tuturor celor care, dorind să-și amelioreze abilitățile profesionale, înțeleg că o pot face prin expunere la arte și științe. 

Intitulată Caravaggio: autoportretele ascunse. O introducere, conferința de sâmbătă, 27 august durează două ore și are loc pe internet, în transmisiune directă. 

www.societateacalderon.ro/caravaggio

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută