Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/08/2022
Eat & Drink Lifestyle

Povești de succes | Pușcălupi Single Shot Dry Gin – probabil cel mai bun și interesant gin românesc

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești de succes | Pușcălupi Single Shot Dry Gin – probabil cel mai bun și interesant gin românesc Share Povești de succes | Pușcălupi Single Shot Dry Gin – probabil cel mai bun și interesant gin românesc
Pușcălupi Single Shot Dry Gin


Pușcălupi Single Shot Dry Gin – probabil cel mai bun și interesant gin român

De curând, prin barurile de prin țară a apărut în meniu un gin românesc cu un nume ciudat și interesant: Pușcălupi. Dar nu doar numele este deosebit la această băutură, ci întreaga poveste.

Așa cum ne-a povestit Ștefan Bărbulescu, fondatorul și creatorul acestui brand, numele ginului vine de la un personaj legendar: primul cabanier de la Mălăiești, fiul unui cunoscut vânător, în special de urşi, și cel care l-a condus pe renumitului botanist braşovean Julius Römer pentru a aduna cea mai completă arhivă botanică din regiune.

Iată povestea probabil celui mai bun și interesant gin românesc.

Povești de succes | Pușcălupi Single Shot Dry Gin - probabil cel mai bun și interesant gin românesc

Cum a apărut Pușcălupi și cum ai ajuns la acest concept? 

Puşcălupi Single Shot Dry Gin a luat naştere când entuziasmul unei firi preponderent raţionale a învins limitările impuse de un business plan per se. 

Povești de succes | Pușcălupi Single Shot Dry Gin - probabil cel mai bun și interesant gin românesc

Practic, am refuzat să mă afund în calcule şi m-am apucat aproape direct de treabă, fiind bineînţeles alimentat şi de oameni ce-mi sunt foarte apropiaţi.

M-am şcolit, am experimentat cu un strop de ghidaj şi după mai bine de 2 ani de zile, aproape one-man-show, mi-a ieşit din mâini Puşcălupi Single Shot Dry Gin – un omagiu adus primului cabanier al Mălăieştiului, cel ce l-a călăuzit pe faimosul botanist J. Römer în alcătuirea celei mai ample lucrări botanice despre Ţara Bârsei.  

De ce nu există mai multe branduri românești de gin?

Un răspuns exact la această întrebare nu sunt în masură să-l enunţ, ceea ce ştiu însă este că am avut o viziune pe care mai apoi am reuşit să o alimentez cu resurse – în principal timp dedicat documentării şi experimentării – negând de cele mai multe ori lipsa capitalului financiar. Procesul mi s-a părut unul destul de natural, înţeleg însă de la multe persoane că, cel puţin din punct de vedere statistic, pare a fi o adevărată victorie faptul că într-adevăr, produsul beneficiază de titulatura de dry gin. 

Pușcălupi Single Shot Dry Gin

Bineînţeles, talentul local pe care am reuşit să îl angrenez în acest proces este nepreţuit.

Pentru cei care nu știu prea multe despre gin, spune-le în câteva cuvinte din ce se fabrică ginul, care este procesul de fabricație și câteva curiozități despre această băutură pe care o produci? 

Foarte pe scurt despre ceea ce astăzi înseamnă ginul: o băutură spirtoasă ce poartă preponderent amprentele boabelor de ienupăr. 

Legislativ, se poate discuta strict despre gin, gin distilat şi respectiv dry gin – în ordinea [legislativ-subiectivă] crescătoare a calităţii. 

Despre cel din urmă spun doar că trebuie să aibă la bază un alcool neutru de calitate, cu o concentraţie alcoolică de minim 96% vol. alc., că este obţinut prin redistilarea acestuia strict în prezenţa botanicelor, fără adăugare de arome artificiale, şi doar a unei infime [neobligatorie] cantităţi de zahăr. Pușcălupi Single Shot Dry Gin

Produsului astfel obţinut îi pot fi adăugate, post rectificare, doar apă (single shot), sau apă şi alcool (multi shot). 

Povestește-ne un pic despre ginul tău și prin ce se deosebește de celelalte de pe piață, de concurență.

Ca în multe alte cazuri, legislaţia nu reuşeste să ţină întotdeauna pasul cu inovaţia dintr-un anumit domeniu, aşa că am ales ca în cazul Puşcălupi, sintagma dry gin să fie completată de „single shot” sau „dintr-un foc”, o declaraţie proprie a superiorităţii din punct de vedere calitativ a produsului nostru.

Puscalupi Gin

Practic, discutăm strict despre alcoolul din grâu de cea mai bună calitate, care este redistilat în prezenţa botanicelor (sau „produselor vegetale naturale”, aşa cum sunt ele descrise din punct de vedere legislativ) – prin metoda boiler infusion, folosind sursă de căldură indirectă. 

Sunt 18 botanice, dintre care 7 furnizate local, restul fiind achiziţionate printr-un trader cu tradiţie din anul 1882 în furnizarea ingredientelor pentru producţia de ginuri de pe întreaga planetă. 

Reţeta este o încununare a ingredientelor ce-şi au puternice rădăcini, atât în Orient, cât şi în Occident, vechea sifonărie în care Puşcălupi este produs, aflându-se din punct de vedere geografic în cel mai vestic punct din est şi…în cel mai estic punct din vest.

Particularitatea single-shot se referă la faptul că, în urma acestei rectificări, singurul ingredient ce urmează a fi adaugat post proces este apa, spre aducerea produsului la concentraţia alcoolică de comercializare. Este un process lent, cu randament scăzut şi costuri mari, însă din documentarea pe care am realizat-o, verificată şi prin experimentări, am ajuns la concluzia că este cel mai potrivit mod prin care putem obţine un produs complex, echilibrat, intens şi rotund, un produs ce poate fi consumat cu mare drag de sine stătător, nu doar în celebrele cocktail-uri precum Gin&Tonic, Negroni sau altele.

Fiecare lot se odihneşte în propria damigeană din sticlă de 50L (95-100 sticle a 0,5L, numerotate individual pentru fiecare lot de producţie) – o adevărată îndrăzneală şi sfidare în materie de replicabilitate a produsului. 

Este nevoie de multă dedicare şi aş zice chiar curaj, să faci un lucru bun dintr-un foc, fără să revii asupra lui într-o fază ulterioară producţiei.

Cât de greu a fost să ajungi în meniul localurilor din țară sau în magazine? 

Până la acest moment, nu am reuşit să facem o lansare propriu-zisă pentru Puşcălupi Single Shot Dry Gin, fiind şi noi, la rândul nostru, parte din victimele colaterale ale lanţurilor de aprovizionare din ziua de astăzi. Ne-am lovit de bunăvoinţa unui producător de dopuri care ne-a făcut o surpriză, „furând” o cantitate limitată din comanda unui alt client şi pe care ne-au livrat-o de pe-o zi pe alta, şi astfel, ne-am găsit în postura de a putea împinge produsul nostru în retail-ul de specialitate şi HoReCa. 

Până la acest moment, la puţin peste o lună de la prima factură de Puşcălupi, pot spune că produsul a fost în mare parte foarte bine şi cu uşurinţă primit în majoritatea a locaţiilor unde oamenii se pot bucura de acest Single Shot Dry Gin local. O relaţie de altfel simpatică între cei cărora le este dedicat produsul, şi fără de care altfel, el nu va putea exista. 

Nu pot decât să le fiu profund recunoscător pentru creditul acordat.

Care a fost cea mai mare provocare de care te-ai lovit până acum?

Pentru că acum am ajuns aici şi avem un produs în faţa noastră, nimic nu pare să fi fost prea greu. Scurte priviri în urmă, îmi amintesc însă de dificultăţile de aprovizionare, de întârzierile cauzate de caracterul de noutate pe care produsul nostru l-a avut pentru terţe entităţi şi instituţii de a căror existenţă a depins şi depinde existenţa Puşcălupi Single Shot Dry Gin. Dar ce rost mai are acum să mă gândesc cât a fost de greu, când acum este atât de frumos?

Ai și comenzi din afara țării, vrei să intri și pe piețele de afară?

Bineînțeles, ne dorim ca ginul din Ţara Bârsei să facă cinste locului (Ţara Bârsei) prin disponibilitatea lui şi în afara României. Abia aşteptăm ca entuziaşti de peste graniţă să se străduiască să-i pronunţe numele comandând un Puşcălupi & Tonic.

Cred doar că până atunci, avem foarte mult de muncă pe plan local.

Care este impactul pe care ți-ai dori să-l aibă afacerea ta?

M-aş bucura foarte tare ca scena ginurilor locale să se completeze în perioada imediat următoare cu cât mai multe produse asemănătoare prin grija, calitatea şi dedicarea ce le-au dat naştere. M-aş bucura să existe o adevarată mişcare în acest sens, să ne putem organiza în „cooperative”, să milităm împreună pentru educaţia pieţei şi să ne bucurăm de cât mai mulţi entuziaşti ai acestei categorii de băuturi pentru care nu există limite în materie de creaţie.

Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o din perioada în care ai dezvoltat acest brand?

Pușcălupi Single Shot Dry Gin

Mi-am reamintit cât de importantă este răbdarea, cât de important este să-ţi permiţi să o ai. Mi-am reamintit cât de important este ca pe tot parcursul creării unui astfel de produs să reuşeşti să te hrănești cu fiecare mică victorie ce te duce cu un pas mai aproape de ceea ce urmăreşti, astfel încât când vei fi luat pe nepregătite de momentul în care ai în faţă rezultatul muncii tale, să nu fi uitat încotro să o apuci.

Mi-am reamintit cât de important este să ai în jur oameni care să te împingă de la spate prin respectul pe care ţi-l arată pentru munca pe care o depui.

Ce planuri ai pentru Pușcălupi pentru restul anului?

Sper că această primă jumătate de an a Puşcălupi Single Shot Dry Gin să ne fie suficientă spre a reuşi să povestim cât mai mult lumii despre ceea ce facem, despre produsul nostru, şi să fim prezenţi în marile centre urbane din România.

Pe scurt, muncim pentru confirmarea venită din piaţa locală pentru acest prim produs, doar să ne putem întoarce fericiţi în micul laborator de experimente al fostei sifonării. 

Galerie imagini

Share

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută