Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/08/2022
Artă & Cultură Lifestyle

De vizitat | The Story Museum, o călătorie imersivă prin pădurea narativă

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii De vizitat | The Story Museum, o călătorie imersivă prin pădurea narativă Share De vizitat | The Story Museum, o călătorie imersivă prin pădurea narativă


În fiecare an, în Marea Britanie, prin competiția Art Fund Museum of the Year, o serie de muzee au șansa de a câștiga, pentru a-și continua activitatea, 100.000 de lire. Anul acesta, printre finaliști a existat și un loc care celebrează fenomenul de storytelling în toate formele sale, amintind vizitatorilor de ce poveștile nu ar trebui să fie uitate niciodată.

De vizitat | The Story Museum, o călătorie imersivă prin pădurea narativă

Cu o istorie care începe în anul 2003, The Story Museum, pe care îl găsim în Oxford, pe Pembroke Street, are la bază sloganul „Make Time For a Story”. Deși la început trebuia să funcționeze ca un muzeu virtual, în 2007, cei care au pornit proiectul au organizat prima ediție a festivalului Alice’s Day, dedicat universului construit de Lewis Carroll. Astfel, experiența digitală a devenit un real spațiu cultural, transformând întreaga zonă într-o lume dedicată poveștilor. În cadrul evenimentului (care se ține în vara fiecărui an), spectatorii au parte de o paradă unde se pot întâlni, la ceai, cu personajele din Alice în Țara Minunilor, de o competiție de gătit prăjituri, de cursuri în aer liber, dedicate vieții scriitorului și impactului său asupra universului Pop culture, și de expoziții tematice de artă, care explică modul în care Carroll vedea lumea.

De vizitat | The Story Museum, o călătorie imersivă prin pădurea narativăÎntregul muzeu este organizat ca o serie de capitole dintr-o poveste. Vizitatorii se pot plimba, pentru început, prin lumea Regelui Arthur (prezentată în expoziția The Whispering Woods), unde pot încerca, după ce le este oferită o poțiune magică (simbolică pentru purificarea sufletului cavalerului aflat în aventură), să scoată din piatră faimoasa sabie Excalibur, învățând lucruri despre Camelot, Avalon, Merlin și întregul univers de legendă. Fiecare copac din pădure prezintă un mit dintr-o anumită zonă culturală, iar, la final, fiecare participant este invitat să își pună trei dorințe.

De vizitat | The Story Museum, o călătorie imersivă prin pădurea narativă

Apoi, muzeul găzduiește expoziția The Enchanted Library, dedicată cărților pentru copii. Vizitatorii se pot adăposti, după ce trec prin dulapul fermecat, sub felinarul unde Lucy Pevensie l-a întâlnit pe Domnul Tumnus, se pot odihni în trăsura vrăjitoarei Jadis, bucurându-se de lumea construită de C.S. Lewis în Cronicile din Narnia, pot intra în casa Iepurelui Alb, trăind timpul așa cum o făcea el, sau se pot juca Poohsticks (jocul inventat de A.A. Milne pentru Winnie the Pooh) în Pădurea Celor 100 de Acri.

Muzeul aduce la viață 1001 de povești, vorbind atât despre legătura puternică existentă între om și storytelling, cât și despre importanța miturilor moderne, care prezintă, în fiecare zi, noi păduri narative gata de explorat.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.