Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 16/08/2022
Film

Gruia Dragomir | NOPE sau „Not Of Planet Earth” și alte teorii (ale conspirației)

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Gruia Dragomir | NOPE sau „Not Of Planet Earth” și alte teorii (ale conspirației) Share Gruia Dragomir | NOPE sau „Not Of Planet Earth” și alte teorii (ale conspirației)


Noul film al lui Jordan Peele a făcut senzație încă de când a fost anunțat, fără să se știe mare lucru despre el, doar titlul scris în majuscule: NOPE. Nu există nici până acum un synopsis clar, care să dezvăluie prea multe, iar trailerele apărute mai mult își bagă spectatorii în ceață decât să le ofere ceva concret. Dar, până la urmă, e vorba de un film creat de Jordan Peele, așa că e de așteptat să fie la fel de bun, criptic, misterios și plin de suspans ca precedentele sale proiecte  („Get Out” și „Us”) extrem de apreciate, originale și critice la adresa multor lucruri care nu funcționează în societatea în care trăim. În așteptarea filmului, în lipsa detaliilor, fanii au generat multe teorii despre ce ar putea să fie NOPE. De exemplu, chiar titlul ar putea reprezenta acronimul pentru: Not Of Planet Earth, deoarece un lucru pe care-l știm cu siguranță e că va fi vorba despre un film cu OZN-uri și extratereștri. Oare? Oare e vorba despre extratereștri în adevăratul sens al cuvântului sau, fiind vorba despre Peele, aceștia se vor dovedi a fi tot oameni care chinuie și torturează, întocmai cum au făcut-o coloniștii în Africa sau America de Nord, care erau percepuți de băștinași tot drept creaturi care nu sunt de pe această planetă aka N.O.P.E.. Pentru că, așa cum se întâmplă și în „Get Out” sau „Us”, oamenii sunt întotdeauna adevărații monștri. 

Dar haide să recapitulăm un pic ce pare că se întâmplă în trailer. Actorii Daniel Kaluuya și Keke Palmer interpretează două personaje, frate și soră, care dețin și gestionează împreună o fermă unde cresc și dresează cai pentru studiourile de filme de la Hollywood. Însă, la un moment dat încep să aibă loc tot felul de evenimente stranii, iar tatăl lor are parte de o moarte la fel de bizară. Totul culminează cu apariția unui OZN care le dă bătăi de cap și pe care cei doi încearcă să-l captureze… pe film, sperând să facă astfel un ban, nu să salveze omenirea. 

Gruia Dragomir | NOPE sau „Not Of Planet Earth” și alte teorii (ale conspirației)

Unele teorii ale fanilor susțin că, de fapt, locuitorii orașului din apropierea fermei ar fi extratereștri, iar cei din fermă ar fi ținuți captivi fără să-și fi dat până acum seama de asta, de condiția în care se află. Când într-un final ajung pe punctul de a descoperi acest lucru, încearcă să evadeze sau să obțină dovezi, iar din aceste motive sunt terorizați. Din nou, o metaforă pentru felul în care a fost (și încă este în mare parte) tratată comunitatea afro-americană în State, inegalitatea socială fiind o temă majoră în toate filmele lui Peele. 

Lăsând de-o parte încercările de a descifra ce se întâmplă cu adevărat în NOPE sau care sunt aici palierele de critică socială, filmul lui Peele pare să fie și un omagiu adus mai multor filme clasice ale genului horror / SF. De exemplu, n-ai cum să nu te gândești direct la „Tremors”, la „Cowboys vs Aliens”, „Close Encounters” și chiar la „Jaws”. 

În orice caz, vom putea să vedem ce se întâmplă cu adevărat în NOPE abia pe 19 august, așa că până atunci putem să ne ținem mintea activă cu tot felul de alte speculații care vor apărea pe net, mai ales că Peele le încurajează cu un site/joc online numit jupitersclaim.com, dar și cu posibilitatea de a explora ferma Haywood în VR cu Oculus. 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută