Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/08/2022
Lifestyle / Arhitectură & Design

O călătorie în Cetatea secolului XVIII – CH8 și CH9, Brașov

Ioana Aldea De Ioana Aldea
Comentarii O călătorie în Cetatea secolului XVIII – CH8 și CH9, Brașov Share O călătorie în Cetatea secolului XVIII – CH8 și CH9, Brașov
cetatea


„Arhitectura ar trebui să își reprezinte vremurile și locul, dar să dureze pentru veșnicie.”

arh. Frank Gehry

Așezat în centrul țării, vechiul burg săsesc este cel mai important oraș din Transilvania în timpul Evului Mediu. Atestat documentar din secolul XIII și aflat într-o continuă dezvoltare, Brașovul a fost un nod comercial și cultural important. Vechea cetate, cu arhitectura caracteristică de oraș german, a fost parțial distrusă de incendiul din 1689.

Reconstrucția a adus o diversificare stilistică. În centrul așezării se află Curtea Honterus, cea mai veche zonă construită din Cetatea Brașovului, unde cercetătorii consideră că a funcționat mănăstirea premonstratrensă de care este legată prima atestare istorică, în anul 1235. Atmosfera medievală se păstrează și astăzi datorită interesului pentru conservarea și restaurarea zonei, întreg ansamblul fiind clasat ca zonă protejată de arhitectură.

Cetatea
Foto Bela Benedek

Ansamblul de clădiri construit în jurul Bisericii Negre, care constituie aspectul actual al curții, a fost edificat în mai multe etape, în urma distrugerilor suferite în incendiul din 1689, și reconstruite în marea lor majoritate în secolul XVIII.

Latura sudică este ocupată de Gimnaziul reconstruit în secolul XIX, Casa Parohială și, mai târziu, Școala de băieți. Perimetrul denumit de către români, în secolul XIX, „Cartierul latin”, avea să fie sistematizat și să primească, la sfârșitul secolului, denumirea de Honterushof – Curtea Honterus. Latura vestică a ansamblului Curții Honterus este delimitată de două imobile, aflate la numărul 8 și 9. După câteva secole în care au funcționat ca și locuințe, cele două imobile au fost deschise către comunitate. În urma unor procese complexe de reconversie și restaurare, latura vestică a curții adăpostește două funcțiuni publice.

CH8 Foto Bela Benedek

CH9 Foto Bela Benedek

La numărul 9 se află Casa Paracliserului, construită în două etape istorice, în secolul XVII.

Corpul de la stradă a fost construit într-o primă etapă, fiind extins cu un tronson mai înalt ce întregește latura, alipindu-se de clădirea vecină. Dezvoltată inițial pe un singur nivel, clădirea a funcționat ca și locuință bisericească și locuință a paracliserului Bisericii Negre până la sfârșitul secolului XX. Prima dintre clădirile din curte care primește o funcțiune publică, cu o temă de proiectare de cafenea, a avut parte de un proces îndelungat de proiectare, autorizare și execuție.

Așezată pe amprenta fostei Biblioteci, distrusă de incendiul din 1689, Casa Rectorului, aflată la numărul 8 al Curții Honterus, a fost construită un secol mai târziu, cu un aspect compact, pe două niveluri și subsol.

Restaurată integral, clădirea primește o funcțiune publică la nivelul parterului, devenind un punct de interes pentru turiști. Aici au fost amenajate punctul de vânzare a biletelor de acces în Biserica Neagră și magazinul pentru vânzarea suvenirurilor și cadourilor atent selectate.

cetatea
Foto Bela Benedek

CH9

Accesul în cafenea se realizează pe ușa amplasată la joncțiunea celor două corpuri de clădire, vis-à-vis de intrarea în Biserica Neagră. În partea dreaptă, către strada George Barițiu, se găsește un spațiu intim, ce adăpostește barul și zona de mese mici. În partea opusă se deschide un spațiu aerisit, cu structura veche a planșeului din traverse metalice vizibilă. Spațiul este mobilat cu o masă impozantă din lemn masiv, proporțională cu gabaritul interior. Peretele ce se alipește la clădirea aflată la numărul 8 păstrează aparent o amprentare boltită a unei posibile legături între cele două imobile. În acest spațiu, în timpul șantierului a fost descoperit subsolul clădirii, pus în valoare, din punct de vedere functional, prin amplasarea aici a grupurilor sanitare.

cetatea
Foto Bela Benedek

Barul care se desfășoară încă de la accesul în spațiu unifică cele două corpuri și este elementul principal de design al zonei de parter. În spatele blatului se desfășoară un perete fluid, din metal, care ascunde, pe de o parte, zona de depozitare a barului și continuă legătura între spații. Texturile și nuanțele calde își aduc contribuția la atmosfera primitoare cu care te întâmpină spațiul încă de la primul pas în interiorul cafenelei.

cetatea
Foto Cosmin Dragomir

Casa veche avea un pod înalt specific arhitecturii zonei, care a fost transformat parțial în mansardă. Intradosul structurii șarpantei este păstrat vizibil, alături de o serie de elemente structurale, care devin martori ai restaurării. Accesul către mansardă se realizează pe o scară metalică, cu o balustradă din același material. Aspectul pe de o parte dur și rece al acestor elemente de design industrial vine să pună în evidență texturile materialelor istorice.

cetatea
Foto: Cosmin Dragomir

Mansarda cu acoperișul jos și panouri metalice, care delimitează spațiul utilizabil, adăpostește zona de mese cu canapele comode, cu lumina filtrată de ferestrele mici ale lucarnelor. Pardoseala din lemn vopsit în albastru este un element vibrant și, alături de cuprul cu care este căptușită zidăria din interiorul lucarnelor, îmbogățește paleta de texturi a amenajării.

Foto:Cosmin Dragomir

Aceeași echipă de arhitecți JB Arhitectura a realizat proiectul în procesul de restaurare și reconversie funcțională și pentru imobilul CH8.

Spațiul de la nivelul parter, cu acces din latura vestică a curții, este structurat în patru încăperi, păstrând configurația locuinței inițiale. Accesul se face prin încăperea alipită de cafenea, care păstrează aceeași boltă din cărămidă, amplasată în spatele punctului de vânzare.

cetatea

Pe măsură ce vizitatorul parcurge spațiul, acesta se deschide către camera opusă accesului, ce beneficiază de lumina naturală. Încăperea amplasată pe colțul clădirii are ferestre pe două laturi și un spațiu generos. Planșeul cu grinzile originale din lemn păstrate participă la atmosfera autentică, împreună cu restul elementelor din lemn restaurate. Nuanțele neutre ale mobilierului dedicat expunerii produselor, alături de piesele de colecție, completează imaginea complexă a interiolului.

O călătorie în Cetatea secolului XVIII – CH8 și CH9, Brașov

CH8

O călătorie în Cetatea secolului XVIII – CH8 și CH9, Brașov

CH9

CH8 și CH9, Brașov,
Curtea Johannes Honterus,
lângă Biserica Neagră

Text de arhitect Ioana Aldea

  • Credite foro: Cosmin Dragomir și Bele Benedek

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.