Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 09/08/2022
Film

„Cruciada copiilor”, un manifest fermecător despre idealismul cogenerațional

Silvia Trașcă De Silvia Trașcă
Comentarii „Cruciada copiilor”, un manifest fermecător despre idealismul cogenerațional Share „Cruciada copiilor”, un manifest fermecător despre idealismul cogenerațional


Cruciada copiilor (La Croisade) este o dramă franceză din 2021, regizată de Louis Garrel, după un scenariu de Garrel și Jean-Claude Carrière, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes.

Abel și Marianne descoperă că fiul lor, Joseph, în vârstă de 13 ani, a vândut în secret cele mai prețioase bunuri ale familiei. Ei descoperă însă că Iosif nu este singurul – peste tot în lume, sute de copii și-au unit forțele pentru a finanța un proiect misterios din Africa, care își propune să salveze planeta. Acesta este punctul de plecare hilar și captivant pentru premisa celui mai recent film al actorului-regizor-scenarist Louis Garrel – Cruciada copiilor.

Imaginează-ți că ești părinte și că, într-o bună zi, fiul tău de 12 ani vinde diverse obiecte de valoare care aparțin familiei (haine, ceasuri și bijuterii), ca parte a unui plan secret născocit de niște copii pentru a opri schimbările climatice și a salva lumea de la catastrofă. Prima ta reacție, poate, ar fi neîncrederea, urmată de palpitații ale inimii și, în cele din urmă, o încercare de a evita dezastrul și de a înțelege ce s-a întâmplat, vorbind cu cel mic.

Regizorul francez împletește o poveste creativă, care îmbină o reflecție asupra diferitelor atitudini pe care le adoptăm în fața schimbărilor climatice și a problemelor din jur, a decalajului dintre generații și a ceea ce înseamnă maturitatea. Prima scenă descrisă mai sus oferă un manifest despre acțiunea filmului: fundalul și subiectele pe care încearcă să le abordeze, dar și forma sa și felul în care povestește aceste lucruri, din punct de vedere al umorului și al libertății, jucându-se cu elemente comice și dramatice, cu fantezia și realitatea.

Cruciada copiilor

Cruciada copiilor

Cruciada copiilor

În Cruciada copiilor vedem reflectarea unui idealism și a unei melancolii care se datorează foarte mult generației anterioare. Una dintre virtuțile filmului constă în stilul povestirii și legătura sensibilă dintre posibilitățile nesfârșite de care dispun noile generații. La final rămâne o întrebare asupra modului în care acest idealism se pierde odată cu trecerea timpului.

Când totul este spus și făcut, filmul se încheie ca o fabulă distractivă și emoționantă care, departe de a se angaja într-un activism de scurtă durată sau o morală naivă, pune o întrebare complexă și importantă: viața pe care o avem și pe care o acceptăm este cu adevărat viața pe care ne-o dorim?

Trailer Cruciada copiilor

Recomandare de Silvia Trașcă 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută