Meniu Zile și Nopți

Artă & Cultură

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/08/2022
Artă & Cultură / Art Expo

„Caragiale 170-110”, expoziție BD la Bruxelles

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii „Caragiale 170-110”, expoziție BD la Bruxelles Share „Caragiale 170-110”, expoziție BD la Bruxelles


La 170 de ani de la nașterea și 110 ani de la trecerea în neființă a celui care a fost, este și va fi probabil cel mai îndrăgit și cunoscut dramaturg și publicist român, cel care este mai actual azi decât a fost în timpul vieții sale, îl aniversăm și comemorăm cu zâmbete și glume, așa cum el însuși ne-a bucurat prin scrierile sale!

Oare cine nu a văzut o piesă sau un film, sau nu a citit o carte semnată de I.L. Caragiale?

Anul acesta vă invităm să descoperiți banda desenată „O scrisoare pierdută”, realizată de Mihai I. Grăjdeanu, tradusă în premieră în limba franceză și expusă la galeria ICR Bruxelles, până la finalul lunii august.

„În timp ce traduceam textul lui Caragiale mă gândeam dacă umorul marelui dramaturg va avea același efect, dacă voi reuși să surprind aceeași energie din textul clasic, astfel încât și cititorul de limbă franceză să râdă la fel de tare ca cel de limba română”, ne spune Eliana Radu, traducătoarea BD-ului mai sus amintit. „Am căutat glume franțuzești care să se apropie de cele românești, momente asemănătoare din literatura franceză, ca să pot da traducerii textului lui Caragiale aceeași putere pe care o are în limba română. Sper că am reușit. Cu siguranță, umorul lui Caragiale poate fi înțeles în orice colț al lumii, cu atât mai mult cu cât, în cazul de față, este redat în benzi desenate, într-o manieră care aduce situațiile comice în prim plan.”

 „Am muncit la elaborarea acestei benzi desenate luni de zile. Am început cu portretizarea grafică a fiecărui personaj, apoi am desenat sute de secvenţe care ilustrează întregul text caragialian. Munca depusă este, oarecum, similară unei puneri în scenă, doar că regia este una în 2D, o transpunere din pagina de literatură în pagina de grafică”, aflăm de la autorul BD Mihai I. Grăjdeanu.

„Pentru mine, Caragiale a fost scenaristul ideal. Materialul dramaturgic s-a pretat foarte bine la o bandă desenată, pentru că acţiunile piesei se succed ritmat, personajele sunt conturate ca tipologii, umorul este bogat și fabulos. Cu 10 ani în urmă am folosit tot textul pentru a da naștere acestei benzi desenate, alb-negru, respectând structura clasică a unei piese de teatru. Apoi, în 2017 am revenit asupra lucrării și am refăcut-o, de data aceasta color și mai scurtă. Iar anul acesta i-am dat drumul către publicul cititor de benzi desenate în limba franceză, i-am invitat să-i descopere pe Nenea Iancu și Cetățeanul Turmentat, să stea cu sufletul la gură până la rezolvarea misterului unei scrisori pierdute și toate acestea prin intermediul celei de-a 9-a arte.”

Expoziția de bandă desenată „Caragiale 170-110” poate fi vizitată la Galeria ICR Bruxelles până la data de 30 august 2022.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.