Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/08/2022
Artă & Cultură / Performing arts Viața Orașului

Trei tineri actori ieșeni vorbesc despre experiența preselecțiilor pentru Gala Tânărului Actor – HOP 2022: „Limitele sunt doar acelea pe care ni le punem”

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Trei tineri actori ieșeni vorbesc despre experiența preselecțiilor pentru Gala Tânărului Actor – HOP 2022: „Limitele sunt doar acelea pe care ni le punem” Share Trei tineri actori ieșeni vorbesc despre experiența preselecțiilor pentru Gala Tânărului Actor – HOP 2022: „Limitele sunt doar acelea pe care ni le punem”
Gala Tânărului Actor – HOP


Gala Tânărului Actor – HOP (pentru tineriii artiști proaspăt absolvenţi din învăţământul superior artistic) a ajuns anul acesta la cea de-a 25-a ediție și a adunat din nou novici ai spectacolului din toată țara. Doar 11 tineri actori şi patru trupe vor intra în marea competiţie, printre care și ieșeanul Robert Agape, absolvent al Universității de Arte “George Enescu”.

Gala Hop - Gala Tanarului Actor 2022

Anul acesta, Gala va fi coordonată de dansatorul, coregraful, regizorul și costumierul Răzvan Mazilu, iar tema stabilită pentru concurenții care au absolvit facultatea începând cu promoţia 2017 este una provocatoare. Tinerii actori au primit provocarea de a aduce strălucirea Broadway-ului pe scena HOP printr-un recital care să includă text, dans și muzică, cu o durată între 5 și 8 minute, atât la Secţiunea Individual, cât şi la Secțiunea Grup.

Însă până la marele concurs care va fi în perioada 25-26 august la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, concurenții au avut de trecut o primă probă. Cea a preselecțiilor.
Aceasta s-a desfășurat deja în perioada 13-15 pe scena Sălii Studio a Teatrului Odeon din București, fiind înscrise peste 90 de momente artistice. Doar 11 tineri actori şi patru trupe care vor intra în marea competiţiei, printre care și tânărul ieșean Robert Agape, absolvent al Universității de Arte “George Enescu”.

Robert nu a mers singur la București, ci alături de Sara Tayari și Dorian Leonte, doi tineri și talentați colegi de breaslă. Cei trei și-au luat inima în dinți după trei ani în care au urmărit totul de la distanță și au pregătit momente care le-a pus la încercare răbdarea, perseverența și creativitatea.

 

Am avut șansa să mă conectez cu restul colegilor din țară și asta a ușurat puțin sentimentul de singurătate și lipsa de apartenență cu care mulți din noi ne confruntăm. Cred că despre asta trebuie să fie vorba.

Ați mai participat până acum la preselecții pentru Gala Hop?

Robert Agape: Nu, nu am mai participat. Anul trecut ar fi fost primul an în care aș fi putut participa, pentru că îmi luasem diploma de licență, dar nu am rezonat cu tema așa puternic.

Sara Tayari: Nu, este prima oară când particip, deși, deja, al treilea an de când mă pot înscrie.

Dorian Leonte: Nu, dar am urmărit fiecare ediție din ultimi ani, cu gândul de a vedea colegii din breaslă. Am vrut să văd ideile și creațiile fiecăruia.

preselecții Gala HOP 2022
moment artistic Robert Agape în cadrul preselecțiilor pentru Gala HOP 2022

De ce ați decis să faceți asta anul acesta? Care a fost motivația?

Robert: Tema în primul rând. Mi s-a părut ofertantă și provocatoare și în plus, deja lucrasem la facultate la un musical. Deci astrele s-au aliniat perfect pentru mine.
În al doilea rând am vrut să-mi testez limitele. Să văd dacă pot lua sau nu o preselecție de acest fel și iată că am făcut o alegere bună. Limitele sunt doar acelea pe care ni le punem.

Sara: De când s-a afișat tema, am știut că este pentru mine. De fapt, cred ca cel mai mult m-a atras ce urma, SHOW TOTAL. Am simțit că e momentul potrivit să mă manifest. Sunt o persoană extravagantă și am rezonat foarte mult cu strălucirea și energia pe care o implică această formă de teatru. Mai mult de atât, simt că pe plan personal am reușit să mă dezvolt îndeajuns încât să îmi văd potențialul, calitățile și să am încredere, mândrie să le arăt. Cred ca a fost vorba de o sincronizare fericită.

Dorian: Cred că dorința de a depăși niște blocaje personale. Pentru a participa la orice fel de eveniment de genul îți trebuie curaj și încredere, iar motivația mea a fost de a-mi recăpăta aceste doua atuuri, dacă le pot spune așa. M-am cam înstrăinat de ele de o bucată de vreme

Pentru ce categorie ați concurat?

Robert: Am ales să particip la categoria individual. Cred că a fost un exercițiu mai bun și mai antrenant să am un one man show. Mi-ar fi plăcut să particip și la secțiunea de grup pentru că, fiind mai mulți, am fi reușit să facem un show mai amplu, mai elaborat. Dar, faptul că a trebuit să mă bazez doar pe mine în scenă m-a făcut să-mi folosesc mijloace de expresie scenică la maxim.

Sara: Am participat la secția individuală, deși inițial mă vedeam la secția grup. Poate anul viitor.

Dorian: Și eu tot la categoria individual am participat.

preselectii gala HOP 2022
moment artistic Sara Tayari preselecții Gala HOP 2022

Cu ce număr v-ați prezentat în fața juriului și cât timp v-a luat să vă pregătiți?

Robert: Momentul meu se numește „God, I hate Shakespeare!” și este creat după musicalul „Something Rotten!”. Este vorba despre un scriitor care trăiește în umbra lui Shakespeare și face tot posibilul să-l întreacă pe acesta. Cred că în jur de două săptămâni am lucrat la moment, dar au fost două săptămâni foarte intense. Vorbim aici de adaptarea scenariului, punerea lui în scenă și pregătirea muzicală.

Sara: Eu am căutat un personaj pe care să îmi doresc să îl interpretez și care, bineînțeles, să fie potrivit pentru temă. Am ales-o pe Martha din piesa de teatru „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” scrisă de Tennessee Williams. Este o femeie vorbăreață, grandioasă, exuberantă și îi place să cânte des „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” pe tema muzicala Who’s afraid of the big bad wolf? din desenul animat Cei 3 purceluși.

Am citit textul de 4 ori, am extras toate replicile ei, am identificat câteva trăsături pe care le urmărea personajul și am schimbat complet contextul. Martha mea este în prezent, în anul 2022. În piesă este vorba despre o cântăreață care și-a ratat cariera muzicală din cauza problemelor cu alcoolul. Chiar și așa, tatăl ei – aici Răzvan Mazilu, președintele comisiei de jurați – o invită să deschidă ediția aniversară cu numărul 25 a Galei Hop cu melodia ei. Doar că Martha continuă să își umilească tatăl și îi spune cât de multă durere simte în raport cu el.
Cât despre munca depusă pentru piesă…am început sa lucrez la numărul meu pe 20 mai, imediat după ce s-a afișat tema de anul acesta. Am lucrat în total șapte săptămâni și am avut parte de mult ajutor. Momentul meu a fost susținut, timp de 8 minute, de un fond muzical compus de Paul Tihan, Andra Andriucă, Bogdan Onofrei și Alexandru Giuseppe Torboli.

Am compus singură versurile celor două melodii, deși tot ei m-au ajutata să le cizelez. M-am pregătit vocal cu Luiza Torboli, am lucrat la scenografie cu Ruxandra Pavel și am lucrat manual rochia pe care o aveam pentru moment. Am cusut paiete într-o muncă titanică de 72 de ore adunate.
Pentru coregrafie am colaborat cu Sebastian Munteanu și Narcisa Roxana, iar Andi Andriucă m-a ajutat cu un feedback onest și constructiv legat de interpretare.

Dorian: Anul asta am participat cu un moment Intitulat „Haiku”, un tribut, dacă pot să-i spun așa, pentru procesul de vindecare și redescoperire a propriei mele persoane. A fost despre ură, despre durere, despre momentul în care te simți pe o plută în mijlocul oceanului. Pregătirea momentului mi-a luat aproximativ două săptămâni, iar toate astea nu ar fi fost posibile fără oamenii din spate care m-au ajutat și sprijinit, și cel mai important, nu m-au lăsat sa îmi pierd speranța.

preselecții Gala HOP 2022
moment artistic Dorian Leonte preselecții Gala HOP 2022

Ce a însemnat experiența asta pentru voi?

Robert: Pentru mine a fost o experiență revigorantă. Au fost șapte minute foarte intense, nici nu mai știu când am avut ultima oară emoții atât de puternice. Am fost plin de adrenalină.
Faptul că a fost un proiect atât de personal m-a consumat foarte mult, dar m-am bucurat de fiecare clipă la repetiții. Sunt mândru că am reușit să stau pe picioarele mele și am demonstrat că pot. Sentimentul de la final a fost ca o gură aer proaspăt.

Sara: Pentru mine a fost o mare reușită acest proiect. M-am bucurat de fiecare moment în parte, chiar și de zilele în care mă simțeam descurajată și pierdută. Mi-am demonstrat cât de muncitoare și motivată sunt când lucrez cu suflet și drag, cât de multă energie și răbdare găsesc pentru mine în momentele dificile.
Am întâmpinat foarte multe probleme, dar mi-am dorit atât de mult să reușesc, încât parcă veneau spre mine de trei ori mai multe soluții. Nu am luat preselecția și nu voi participa la concurs anul acesta, dar sunt împăcată cu acest lucru. Mi-am asumat de la început riscul acesta când am luat decizia să construiesc un moment e la zero.

Cred că nu am cunoștințele necesare pentru a crea un moment musical ca la carte, însă măcar am încercat să propun o formă nouă de musical. Încă este șubredă, are nevoie de mai multă maturitate și înțelepciune, de multe resurse. Dar am învățat atât de multe despre mine în cele șapte săptămâni, am muncit atât de mult, iar mândria și efortul sunt două premii pe care le-am câștigat pentru mine și cu care mă declar satisfăcută. Acum mă simt motivată să muncesc mai mult, mai cu spor pe viitor și sunt sigură că tot voi participa de acum încolo la Gala Hop, doar din drag de artă.

Dorian: Experiența a fost una minunată, în primul rând pentru că mi-am atins ce mi-am propus. Mai exact, mi-am amintit de încrederea și curajul de care am nevoie ca să pot realiza tot ce îmi propun.
A fost frumos sa stau pe holuri înainte și după preselectii și să văd ceilalți concurenți, să simt energia și emoția care circula și speranța din privirea fiecăruia.
Suntem diferiți și asta s-a putut vedea și în momentele prezentate, dar ce ne leagă și ne conectează sunt emoțiile și sentimentele noastre. Tocmai lucrurile astea sunt cele mai importante pentru un tânăr artist dornic de afirmare.
Am avut șansa să mă conectez cu restul colegilor din țară și asta a ușurat puțin sentimentul de singurătate și lipsa de apartenență cu care mulți din noi ne confruntăm. Cred că despre asta trebuie sa fie vorba.

 

Concursul Galei Tânărului Actor HOP se desfășoară în perioada 25-26 august, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, transmisiune live pe www.galahop.uniter.ro.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută